安徽阜阳江南郡 | 普利斯设计集团placedesigngroup

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]
江南郡是徽创集团在安徽省阜阳市颍上县开发的住宅项目,由普利斯设计集团为其提供景观设计服务。项目示范区已于2018年落成,并作为会所永久保留;大区目前已完成1期部分,2期正在建设中。


Jiangnan County is a residential project developed by Hui Innovation in Yingshang, Fuyang of Anhui Province. Place Design  Group was commisioned to deliver the landscape design of this project. The display area was completed in 2018 and now functions  as a club. So far, Stage 1 of the project has been completed and Stage 2 is under construction.


640.webp.jpg

 


颍上县位于安徽省西北部、淮河北岸,气候温和,拥有呼南应北、承东接西的优越地理位置和丰富的自然资源,­­­很难不让人联想到“江南”代表的景致秀丽、草木葱茏的水乡景象。
Located in the northwest of Anhui Province, northbank of Huaihe River, Yingshang is endowed with a moderate climate, an excellent geographic location as well as abundant natural resources, which reminds people of the picturesque view of Jiangnan (south of Yangtze river) with its delicate sceneries and verdant landscape. 

普利斯设计集团将这一景象所蕴含的美好生活想象带到了江南郡项目中,糅合江南造园意境与现代城市生活方式,以布局巧妙的植物自然形态对比极简主义风格的规则式设计,最终打造出具有丰富层次的社区景观。
Inspired by classical gardens in Jiangnan region, Place Design Group has brought the beauty of Jiangnan into this project and integrated it with contemporary lifestyle. Contrasting the subtle forms of plantings with minimalist design style, the project has delivered a multi-layered landscape with rich spatial experience.

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg



江南郡的景观主轴线起始于南端会所的人行主入口。会所以中式院落空间为设计灵感,呈现出曲折的三进空间。居民归家时,会依次经过围合感强烈、相对封闭的一进和二进空间,再到较为开阔的三进空间,视线沿通透的连廊和屏风得到延展,最后进入到开阔且景观错落有致的中央庭院。通过曲折围合、先抑后扬的空间设计手法,入户空间呈现出空间感各异却张弛有度的景观,为住户带来了独特的归家仪式感。
The main landscape axis starts from the main pedestrian entry of the club to the south. The design of the club draws inspiration from multiple courtyards arrangements in ancient Chinese mansions, presenting as three courtyards with zig-zag path. Walking through the entrance, residents would firstly pass the first and second courtyards, which create a strong sense of enclosure. Then the third courtyard suddenly becomes open and clear. Through such arrangements, the entrance was transformed into a well-spaced landscape, which brings the residents a unique homecoming experience.

点击阅读示范区项目文章,了解更多设计细节:能不忆江南?!谁不忆江南!
Click to read more about Jiangnan County Display Area
 
640.webp (3).jpg
640.webp (4).jpg
640.webp (5).jpg
 
示范区在东西两侧也预留了通道作为人行分流,既使归心似箭的人们能够更快到达家中,也能让享受闲散归途时刻的居民欣赏到清爽宜人的水景和庭院景观。
Paths were arranged at the east and west sides of the display area for pedestrian circulation, so that residents can reach home faster when in hurry, while still being able to enjoy the tranquil water feature and courtyard view.


640.webp (6).jpg

  


除人行主入口外,未来大区将在东西两侧各设一个车行入口。西侧入口整体空间较宽敞,设计师通过合理布局车库入口、岗亭以及人行入口,有序地组织了交通,避免人车混行。同时,入口的尽端安设了景墙搭配花钵和序列种植作为对景,增强了入口的仪式感和围合感。
Beside the main pedestrian entrance, there will be vehicle entry at the east and west side  of the residential area respectively. As the west entry is relatively capacious, designers organized pedestrian and vehicle flow by properly positioning the basement entry, the guard house as well as the pedestrian entry. Feature wall and plantings were placed at the end of each entry to strengthen the sense of enclosure.
 
640.webp (7).jpg
640.webp (8).jpg
  
为进一步满足住户的需求,住宅楼旁设置了非机动车棚,未来将在物业管理的配合下有序地停放非机动车辆。
To further meet residents’ demands, some residential buildings are equipped with non-motor vehicle parking sites.

640.webp (9).jpg
640.webp (10).jpg
 
从会所向北穿出便是大区的主要人行通道,也是景观主轴线。从落英缤纷的樱花林草阶到与景墙和紫薇观赏树结合的特色水景,再到未来将串联在一起的中央大草坪和楼王前花园,主轴空间呈现出丰富的层次感。
At the north side of the club lies the main community path, which is also the main landscape axis. From the stepped lawn areas with flowering cherry blossom trees, to the water feature with crape myrtle trees, and the central courtyard located in Stage 2 which is currently under construction, the path provides a variety of views as residents move through.
 
640.webp (11).jpg
640.webp (12).jpg
640.webp (13).jpg
 
作为主轴线上的视觉焦点,水景从不同角度观看时,视觉感受也有所不同。平缓的水面、潺潺的水声,含蓄而内敛,正如江南一般清新闲适,悠然宁静。
As the visual focus on the main axis, the water feature generates different views from different angles, creating a tranquil and peaceful environment just like Jiangnan.
 
640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg
640.webp (16).jpg
 
从主轴步道转入东西向宅间花园,是宅前宽敞舒适的“客厅”空间。设计师在满足消防的前提要求下,将消防通道略微错位,很好地解决了两个并排登高场地太过通透的问题,也让空间更加丰富,也更具趣味性。
The space between residential buildings was carefully designed to create a comfortable outdoor ‘living room’ for residents. Considered design elements were added to the EVA path to increase visual diversity while ensuring its functions. 
 
640.webp (17).jpg
 
宅前“客厅”的这一巧妙布局打破了生硬的登高场地,让空间和视野外拓,也使住户更容易享受到户外公共休闲空间的便利。此外,各住宅楼首层也配设了私家庭院,部分首层为私家下沉庭院,保证了一楼业主的私密性。
The "outdoor living rooms" extend the space and our vision, and also make it easier for people to access outdoor leisure spaces. Besides, the first-floor private courtyards, some of which are sunken, provide more privacy to residents.

640.webp (18).jpg
640.webp (19).jpg
640.webp (20).jpg
640.webp (21).jpg
 
整体来看,设计师特别考虑了不同年龄段居民对户外活动的各种需求。1期东南角的托儿所外设有小型的低龄儿童活动场地;未来2期会有一个更大的综合性儿童游戏场地,适合各年龄段儿童,也更方便家长的陪护。
Designers have also given careful considerations to the various needs for exercise of different age groups. A small-scale playground for children was designed outside the nursery at the southwest corner of Stage 1, while a larger and more comprehensive recreational space will be built in Stage 2 which will provide facilities suitable for all ages and create more convenience for parents to watch over their kids.
 
640.webp (22).jpg
640.webp (23).jpg
 
同时,设计师也为大区设计了环形健身跑道,其间设有休息点和健身器械“加油站”;沿途的清水绿植更是进一步为住户提供了一个便捷、舒适的社区锻炼空间。
In addition, a fully integrated jogging track equipped with resting spots and exercise facilities, as well as the picturesque landscape along the way, further contributes to creating outdoor recreational opportunities that are comfortable and easily accessible.

640.webp (24).jpg
640.webp (25).jpg
640.webp (26).jpg
经过深思熟虑的推敲和巧妙得当的设计,江南水乡生活呈现出新的当代图景,使住户在快节奏、繁忙的城市生活中也能享受舒适宜人的生活方式。在过去几年中,普利斯设计集团非常荣幸与徽创集团联手共同打造了滨江御府和御水兰庭的景观设计,而此次合作的江南郡无疑是当地又一个住宅开发和设计的标杆式项目。
Through considered design thinking, this project has created a contemporary interpretation of Jiangnan lifestyle for today's residents, allowing them to enjoy comforts and leisure in a fast-paced urban life. During the past few years, Place Design Group has had the honour to partner with Hui Innovation to deliver the landscape design of Riverside Royal Mansion and Waterfront Space. Jiangnan County is undoubtedly another benchmark project in residential construction and design for that region.

项目:江南郡
Project: Jiangnan County
地点:中国,安徽,阜阳
Location: Fuyang, Anhui, China
客户:徽创集团
Client: Hui Innovation
摄影:景观邦摄影工作室
Photograph: LAB Photography



  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照