贵州摩都娱购公园 | PWD Architecture

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg

640.png

640.gif

挑战 | CHALLENGE:


设计的主要的挑战之一是最大限度的利用场地丰富的地形高差关系,在保护独特自然条件的同时减少不必要得开挖。另外,我们需要保护生长在基地最高点的一棵将近600年的古树,这也成为项目场地设计的原则之一。由于基地的位置和当地的限高控制原因,建筑高度不能超过60m,我们需要找到最有效的解决方案,以满足客户对室内和室外空间的各种商业功能需求。
 

设计策略

  • 希望它是东方古典诗意文化生活和西方当代商业购物文化完美的结合;
  • 希望它既是喧闹生活的载体,又是都市人与自然交融,沟通的场所;
  • 希望它最终能够成为高密度城市发展理想生活的样板。


The main challenge was to design a commercial complex in a way that would allow us to maximize usage of differences in elevation while minimizing the unnecessary excavation, thus preserving the site’s natural conditions. The site itself was very challenging, due to various reasons. Significant elevation difference was definitely one of the biggest challenges, but there were other factors that we needed to consider as well, like the 600-years-old tree growing at the highest point of the site, which we needed to preserve, or the fact that, due to the site’s location and local airspace height control, the buildings couldn’t be taller than 60m. We needed to find the most efficient solution that would allow us to accommodate all the functions of both indoor and outdoor spaces that were required by the client. 
 
Design Principles:

  • Creating a perfect combination between Eastern classical, cultural life and Western commercial culture;

  • Designing the space not only as medium for expressing the hustle and bustle of city life, but also as a place where citizens connect and communicate with nature;

  • Creating a place that could eventually become a model for ideal living in high-density urban development.


640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg


解决方案 | SOLUTION:
在寻找解决最佳设计方案时,我们致力于在东西方的空间和建筑设计方法之间寻找平衡。这是我们的通用设计原则之一。

我们希望最终使用者在场地中,无论是身处室内还是室外,他的空间感受是丰富和舒适的, 既能感受到茶馆酒肆的街巷文化,又能体验厅堂楼阁的集中商业;既能在落日下眺望远方,又能古树下品茶闲话。最终让东方的诗意生活文化和西方的当代购物文化完美的结合在一起。
 
在这个项目中,基地丰富的自然条件既是一个挑战,同时也是一个创造独特设计机会。我们利用了高差来增强和丰富人们的空间体验。设计了一个以广场和古树为中心的户外社交空间,为各种活动和表演创造了高质量的物理环境。带有小酒吧和餐馆的商业街自然地从东到西随地势变化而下山。这个解决方案让人可以俯视濒临场地的高尔夫球场,并且在商业空间和自然之间创造了视觉上的联系。在基地的低洼层地区,我们设计了一个购物中心,与其相对应的是一个精品酒店。层层退台的购物中心与随山势起伏的商业街形成完美的体量过渡,达到建筑和景观的完美融合。销售/展览体验中心位于在两条城市主干道的交汇处,在满足项目整体展示的目的同时,形成现代城市街区活力中心。

When looking for the best solutions, we always aim at finding balance between the Eastern and Western approaches to designing space and architecture.

In this project, site’s natural conditions were a challenge, but also a great opportunity to create something unique, not another standard shopping mall. We used the changing elevation to enhance and diversify people’s experience of the space. We designed the social outdoor space around a plaza with the old tree in the central point, creating a high-quality area for events and performances. We located the commercial streets with small bars and restaurants so that they naturally follow the changing terrain down the hill from East to West. This solution allowed us to achieve a stunning view at the nearby golf course, therefore creating a visual link between the commercial space and nature. At the lowest level of the site, we designed smaller shopping malls and a luxury hotel. We decided to locate the sale center at the junction of the two main roads, where it is most visible and most easily accessible for cars and pedestrians. 

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

640.webp (5).jpg

特色 | SPECIAL FEATURE:

建筑群通过高度集成的模块化立面设计的,建成之后成为当地的地标性建筑。白色的铝板模块采用不同的开孔大小和曲面,使得设计在传达完整建筑语言的同时,又具有了丰富的,吸引人的细节变化。纯白色的选择是对于项目场地周边杂乱建筑色彩的回应,具有较高的识别性。

设计的目标是创建一个建筑景观城市综合体,其规划结构遵循场地及建筑围合空间所形成的动态形状。通过建筑体量,层次,朝向和地形之间的关系,创造出建筑与整体环境的完整感,并从各个空间角度形成极佳的视觉体验。

The building complex became a local landmark recognizable by its highly integrated, modular façade. We used blocks of different proportions, colors, and made of different materials to make the overall experience of space more dynamic and exciting. 
 
With our design, we always aim at getting the most out of the site’s natural conditions and using them as an advantage, rather than an obstacle. In this project, we created a building complex which structure follows the dynamic shape of the terraces on the site. By carefully controlling the relationship between the skyline and the terrain, we achieved a sense of integrity with the surroundings and created a great visual experience from all angles. 

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg


视频:PWD
摄影:高原

  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照