那不勒斯地铁“大教堂站” | FUKSAS
阅读:1524 2021-09-07
那不勒斯地铁“大教堂站”,意大利 那不勒斯

Naples Subway “Duomo Station”, Naples, Italy


项目客户 Client | 那不勒斯大都会管理局

竣工时间 Completion Year | 2021

面积 GFA | 7,740 平方米

功能 Programs | 地铁站,交通基础设施,古建保护,博物馆

室内设计 Interior Design | 福克萨斯建筑事务所

工程设计 Engineering | Studio Sarti 



640.webp.jpg

那不勒斯地铁“大教堂站” | Naples Subway “Duomo Station” ©Studio Fuksas



由福克萨斯建筑设计事务所设计的那不勒斯地铁1号线“大教堂站“已于2021年8月6日启用。


The ‘Duomo’ station of Line 1 of the Naples Subway, designed by Doriana and Massimiliano Fuksas, was recently inaugurated on 6th August 2021.


640.webp (1).jpg

大教堂站 | Duomo Station ©Studio Fuksas


新地铁站位于尼古拉·阿莫尔广场(Piazza Nicola Amore),这是那不勒斯市一座历史悠久的广场,位于 Via Duomo和Corso Umberto I之间的十字路口,因此成为继位于加里波第广场的中央车站之后又一个通往古城中心的主要接入点。


The new subway station is located in Piazza Nicola Amore, a historic Neapolitan square at the crossroads between Via Duomo and Corso Umberto I,  thus becoming the main access point to the historic city centre after the Central Station located in Piazza Garibaldi.


640.webp (2).jpg

大教堂站 | Duomo Station ©Studio Fuksas


其与大教堂和城市南部的直接联系,将历史悠久的Mercato和Orefici市镇串联,以便于市民和游客在当地的游览。


The direct connection to the Duomo and the southern part of the city - with the ancient borough of Mercato and the historic borough of Orefici - will mobilize a significant flow of citizens and tourists.


640.webp (3).jpg

大教堂站内遗址区域 | The Archeological Site at Duomo Station ©Studio Fuksas


与那不勒斯大都会管理局公司和考古、建筑遗产监管局之间的合作伊始于最初的方案设计阶段。我们一并尊重并确保在第一次场地勘探的挖掘中发现的神殿遗址(可追溯到公元1世纪)、弗拉维安时代的门廊和体育馆跑道这一历史文化要地的重要性。


The collaboration between Metropolitana di Napoli S.p.A. and the Superintendence for Archeological and Architectural Heritage has allowed enhancing, starting from the very design phase, the base of a temple dating back to the 1st century AD, a Flavian-era portico and a gymnasium running track, which was brought to light during the first excavations.


640.webp (4).jpg

大教堂站内遗址区域 | The Archeological Site at Duomo Station ©Studio Fuksas


全新的“大教堂车站“是那不勒斯地铁线路项目的重要组成部分。该项目旨在融合文化与文明交融的发展,并涉及国际舞台上的艺术和建筑界的知名人士参与。该项目也因此为保护历史遗迹提供了一个重要的机会,在确保历史遗址合理使用的同时,尊重建筑与历史之间的关系。


The new Duomo station is part of the larger project of the Naples Underground, a wide-ranging cultural operation involving major names in art and architecture on the international scene. The project represents an important opportunity both to safeguard and protect the archeological area by ensuring its proper use and fruition while respecting the daily relationship between architecture and history.


640.webp (5).jpg

地铁站台 | Subway Platform ©Roland Halbe


在当地的考古发现为整个设计阶段提供了一个基本思路:神殿,被发现于低于地表1.85米处;对其上方做了约4.25米左右的透空处理,从而创造了一个令人回味的博物馆空间,并同时与车站的地下空间相交错。


The archaeological findings have been a fundamental point during the whole design phase: the temple, found at -1.85 m. depth has been brought up to +4.25 m. height thus creating an evocative museum space overlapped to the underground levels of the station.


640.webp (6).jpg

在建的椭圆球形屋顶 | The "Bubble" Cover Under Construction ©Roland Halbe


为了保护神殿,我们在其上方设计了一个椭圆球形屋顶,其工程将在未来几个月内完成。球形屋顶位于广场中心处,其钢结构由三角形玻璃模数组成,为位于地下的神殿带来自然采光。玻璃的透明度也将确保从室外到室内的视觉可读性及连续性。


A geodesic bubble cover, which will be completed in the coming months, has been designed in order to protect the temple. The steel structure is made up of triangular glass surfaces, which allow for the direct natural lighting of the temple. The transparency of the glass permits readability and visual continuity from the outside towards the inside, thus giving lightness to the volume, which is placed at the centre of the square. 


640.webp (7).jpg

大教堂站 | Duomo Station ©Roland Halbe


车站分为上下两层,乘客可自行选择是否进入遗址区域,或是在日常乘搭地铁时一瞟古老遗址的风采。地下一层即椭圆球形屋顶内,参观者可体验博物馆空间内的神庙遗址。而地下二层空间的设计致力于城市间的通勤和旅行;伴随着颜色、灯光、几何纹理和镜面的室内铺装,意在敲打着此趟旅程的节奏,伴随乘客通往站台。


The station is articulated on two levels, allowing users to choose whether to enter the excavation or perceive its presence while continuing their usual path to the trains. At the first underground level, conceptually inscribed within the basic ellipse of the cover“bubble”, one can find the temple and the museum space. At the second underground level, the mezzanine floor, the perceptual experience is dedicated to mobility and urban travel. Colours, lighting, geometric textures and mirrored surfaces mark the rhythm of the journey while accompanying the passengers to the train platforms.


640.webp (8).jpg

大教堂站 | Duomo Station ©Roland Halbe


项目在设计过程中回归对考古发现的尊重,着重强调了深度挖掘的理念,如同一种“深入地下”的情感,用蜿蜒曲折的非几何路径深入地下空间,意在寻找对于古代文明的发掘之旅。


The project returns the suggestion of the archaeological discovery in its making, and strongly proposes the idea of the in-depth excavation, as if to return the emotion of ‘going underneath’, of penetrating with sinuous and non-geometric paths into the subsoil, looking for ancient findings. 


640.webp (9).jpg

大教堂站 | Duomo Station ©Roland Halbe


其空间内的所有元素,包括铺装材料,即采用了反光的苏格兰金属板的墙壁和天花板,以及石灰华材质的地板,旨在为神殿创造一个气氛融洽的环境。


All the elements of the architectural space, including the covering materials - bright scotch steel for the walls and the ceiling, travertine slabs for the floors - generate an ideal scenography, as a background, for the temple.





评论


请 [登录] 后评论