台湾「光能之石」运维中心 | MVRDV
阅读:2327 2022-01-18

640.jpg

图片 Image: ©MVRDV

项目位于彰化沿海的彰滨工业区,其主要用途是为离岸风电可持续能源设备提供储存与维护空间

Located at the Changhua Coastal Industrial Park, near to Taichung, the building’s primary purpose is for the storage and maintenance of sustainable energy equipment



MVRDV 揭晓了为台湾电力股份有限公司设计的「Sun Rock 光能之石」离岸风力发电厂运维中心,包含办公室、维修工厂、存储空间和公共展厅的方案。呼应企业对于绿色转型的决心,「光能之石」运维中心的设计致力于如何将太阳能发电效率最大化,从建筑形态到立面造型都直接反映了这一愿景。因此,“光能之石”也是一份向公众传达台电企业目标的“建筑宣言”。

MVRDV has revealed Sun Rock, an operations containing offices, a maintenance workshop, storage spaces, and a public gallery for Taiwan’s government-owned power company Taipower. Anticipating the company's planned transition to green energy, the features of the Sun Rock building, from its shape to its façade, are focused upon generating solar energy as efficiently as possible. The building therefore acts as a definitive statement of intention, and a “manifesto in a building” to communicate Taipower’s goals to the public.



640 (1).jpg

图片 Image: © MVRDV

呼应企业对于绿色转型的决心,“光能之石”运维中心的设计致力于如何将太阳能发电效率最大化

Anticipating the company's planned transition to green energy, the features of the Sun Rock building are focused upon generating solar energy as efficiently as possible



项目位于彰化沿海的彰滨工业区,其主要用途是为离岸风电可持续能源设备提供储存与维护空间。基地全年都拥有充沛的日照,“光能之石”的外形轮廓意在让建筑的各个角度都可以最大限度地吸收太阳能。建筑南侧采用倾斜的屋面,制造出更大面积的外墙来吸收正午太阳的直射;建筑北侧采用圆屋顶,以最大限度增加建筑表面接收的日照面积。

Located at the Changhua Coastal Industrial Park, near to Taichung, the building’s primary purpose is for the storage and maintenance of sustainable energy equipment. The site for Taipower’s new facility receives a significant amount of solar exposure throughout the year, and so the rounded shape of Sun Rock is designed to maximise how much of that sunlight can be harnessed for energy. On the southern side, the building slopes gently downwards, creating a large surface area that directly faces the sun during the middle of the day. At the northern end, the domed shape maximises the area of the building exposed to the sun.


640.gif

图片 Image: © MVRDV
概念演化
diagrams


MVRDV设计了横向“折叠”的立面,以最大化地吸收太阳能,折面上附着光伏电池板(必要时可与窗户搭配混合),且折叠的角度也都进行了最优化调整,充分发挥太阳能板的发电潜力。基于此,建筑可以承载4,000平方米以上的光伏面板,每年可产生近100万千瓦时的绿色能源——相当于燃烧 85 吨原油所产生的能量——使大楼能够完全实现能源的自给自足。MVRDV正在细化设计方案,预计将增加更大面积的光伏电池板,每年可产生高达170 万千瓦时的电力,除了支持建筑本身的运营用电,也为台电公司的电网提供能源。

The façade maximises this solar potential with a series of pleats, which support photovoltaic panels (mixed in with windows, where required) on their upper surface. The angle of these pleats is adjusted on all parts of the façade to maximise the energy-generating potential of the solar panels. As a result of these measures, the building can support at least 4,000 square metres of PV panels that would generate almost 1 million kilowatt-hours of clean energy per year – an amount of energy equivalent to burning 85 tonnes of crude oil – and making the building completely self-sufficient. Further design options are under consideration that would add an even larger area of PV panels, with calculations showing the building could generate up to 1.7 millionk Wh annually to contribute energy to the grid.


640 (2).jpg

图片 Image: © MVRDV
生态可持续系统
eco-section
 

MVRDV创始合伙人Winy Maas 说: “我们的目标,是让我们所有的项目都具有可持续性,然而台电运维中心则具有更加独特而迷人的挑战之处,它的设计需要满足一个非常明确的重点,将可持续建筑中的绿色能源推向极致。这是一个完全数据导向的设计。当数据分析成为设计的决定性因素时,产生的结果总是很有趣。

“We aim to make all o four projects sustainable, but this project provided a unique and fascinating challenge”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “The design required a hyper-specific focus, pushing the boundaries of one component of architectural sustainability – green energy – to its absolute limit. As a result, our designis completely data-driven. It’s always fun to see the results when you let analysis be the determining part of the design.”



640 (3).jpg
图片 Image: © MVRDV
大楼的中心是一间面向公众开放的数据室,高耸的挑空中庭实时显示台电公司的运行数据
At the heart of the building is the Data Room, a soaring atrium with real-time displays of data about Taipower’s operations


大楼的中心是一间面向公众开放的数据室,高耸的挑空中庭实时显示台电公司的运行状态和产生的绿能数据。此外,从二层的展览空间能够看到维修工厂内的活动,从太阳能板到大型离岸风机的叶片,公众可以近距离观察绿能产业机器的日常维护作业。大楼顶层还有另一个展览空间,在太阳能板构筑的圆顶下,设置了一座种满树木的露台,向游客和公司员工开放,提供休憩放松的宜人空间。

At the heart of the building is the Data Room, a soaring atrium with real-time displays of data about Taipower’s operations and the amount of renewable energy the company generates. On the first floor, a gallery space provides a view onto the maintenance workshop, allowing the public an up-close look at the machines that make sustainable energy possible, from solar panels to massive wind turbine blades. A further gallery for exhibitions is included on the top floor, while at roof level, under the shelter of a dome of solar panels, is a terrace complete with trees for both visitors and Taipower employees to relax.



640 (4).jpg

图片 Image: © MVRDV

从二层的展览空间能够看到维修工厂内的活动,公众可以近距离观察绿能产业机器的日常维护作业

A gallery space provides a view onto the maintenance workshop, allowing the public an up-close look at the machines that make sustainable energy possible



可持续能源发电为「光能之石」在工厂营运和维护的基本功能之外赋予了更多的意义;设计巧妙地将建筑的实用空间与一系列展览空间相结合。因此,它也将成为台电公司向公众展示其对绿色未来愿景的媒介与平台。

The sustainable energy-generating features of Sun Rock make the building more than simply an operations and maintenance facility; the design cleverly combines the building’s utilitarian spaces with aseries of gallery spaces. The building is thus also an important communication tool for Taipower to publicly show their ambitions for a greener future.


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目