南京平良上府珑园 | 普利斯设计集团placedesigngroup
阅读:2397 2022-02-24
640.jpg

大尺度的内部景观空间,带来了住宅区内部少有的开阔视野和变化丰富的居住空间体验。

平良上府珑园是中国金茂在南京河西板块开发的平良上府住宅大地块的一部分。由普利斯设计集团交付的社区景观设计利用了建筑围合而成的公园式的大空间,规划出了如今住宅区少有的大尺度景观空间,为住户们带来了通常很难在住宅社区内体会到的开阔视野和轻松不压抑的空间变换。

Pingliang Palace Longyuan is the first stage of the Pingliang Palace residential site being developed by China Jinmao in the Hexi District of Nanjing. The landscape design delivered by Place Design Group, uses the large park-like space enclosed by the buildings to create a rare expansive landscape, providing a rare broad horizon into the interior of the residential community.


640 (1).jpg
640 (2).jpg


景观以两条特别设计的W型步道为纽带编织起“睡莲池”的故事线,始于主入口广场的“睡莲池社区客厅”,到中心庭院的空中走廊/观景台,最终到达“睡莲池塘“主题的儿童游戏场地。

The key to creating this distinctive expansive landscape lies in two specifically designed W-shaped avenues, weaving together a story of a water lily pond. The avenue begins from the water lily pond courtyard at the ‘community living room’ to the central courtyard, and flows through the water lily pond themed children’s play area.


这两条步道是跨越社区的捷径与特色景观,一条隐秘而低调,一条张扬而引人注目。它们在地面和空中交织,形成立体交通,营造出丰富的社区空间层次,沿途也串联起了具有不同功能和空间感受的社区空间。而步道自身也是观景的媒介与被观赏的焦点,为人们带来丰富的体验。

As a shortcut across the community, the avenues connect in the air and on ground, creating a unique vertical perspective of the space, merging different functional spaces along the way. The avenue is both a viewpoint and a view in itself, enriching resident’s walking experience along the way.


640 (3).jpg
640 (4).jpg
640 (5).jpg
640 (6).jpg
640 (7).jpg
640 (8).jpg

* 地面W步道的一部分运用两侧地形抬高的设计,结合镜面不锈钢壁面,使空间更具趣味性。

* Part of the ground avenue uses elevated topography design combining stainless steel feature walls to create an interesting tunnel effect in the space.

主入口广场空间是面对中央大草坪的一个轻松惬意的社区客厅。这里的折叠形态廊架设计延续了W步道的风格,既作为一个视觉焦点,也提供了舒适的社区公共空间,其中多个朝向不同的座位区设计即可保证单人停留的隐私性,也可满足团体聚会的需求。

The main entrance courtyard is a relaxing ‘community living room’ facing the large central lawn. As a distinctive feature in the community, the structure complements the style of the W avenue, providing a comfortable green space for residents with multiple seating areas that can satisfy both quiet stays and group gatherings.


640 (9).jpg
640 (10).jpg
640 (11).jpg


对于池中睡莲雕塑的设计,设计师在材料的选择上也做了一番斟酌,最终选用了卡乐板作为莲花的主材,细心考量雕塑的颜色、造型、光线和安置点位。夜色下,池中睡莲与睡莲雕塑在动静水面上虚实相映,呈现出静谧而柔和的氛围。

The water lily sculpture was custom designed with careful considerations to the choice of materials, colours, shape, lighting and placement. At night, the water lilies and the sculptures create a soft and quiet atmosphere on the flowing water surface.


640 (12).jpg
640 (13).jpg


W步道终点的儿童游戏场地延续了 “睡莲池塘”主题,结合具有故事性的儿童科普认知墙、科普知识互动装置等,创造了与睡莲池相关的多样化互动场景,调动儿童的兴趣和探索意识,让孩子们在游戏中认识自然,从而起到潜移默化的教育作用。

Also inspired by the theme of "water lily pond", the children's playground at the end of the avenue provides a variety of interactive and educational designs such as infographic storyboard for children to explore and learn about nature in play.


640 (14).jpg
640 (15).jpg
640 (16).jpg
640 (17).jpg
640 (18).jpg
640 (19).jpg


此外,项目也考虑到了不同年龄段住户对社区开放空间的使用。社区外围结合消防布局了一条完整流畅的800米健身环道,沿线设有健身场地与健身加油站。

A complete 800-meter running track is designed around the community with exercise spaces and facilities, providing spaces for different age groups.


下沉林荫花园也为人们提供了舒适的歇息和社交的场所,其中特别回收利用了枕木作为种植池和座凳的材料。由于枕木的特殊性,日积月累的使用使其渗入了很多机油,因此设计师在座凳外层又包裹了一层木材,既保留了枕木的质朴感,也使其适于日常使用。

The sunken garden adds another a green space for the community to stay and socialise. A highlight is the recycled railroad tiles incorporated in planting beds and seating benches. Due to the special nature of the railroad tiles which have been infiltrated with engine oil over time, another type of wood is layered on the seat bench to preserve the warm and rustic feel of the space whilst ensure adequacy for daily use.


640 (20).jpg
640 (21).jpg


项目极富特色的大尺度景观空间设计与变化丰富的社区开放空间设计使其得以在竞争激烈的行业盛事中脱颖而出,在近期获得了第六届REARD全球地产设计大奖 - 居住类景观铂金奖。同样由普利斯设计集团担纲景观设计的平良上府璟园目前正在有序落地中。

The project's distinctive landscape and varied community open space design was what made it stand out in the highly competitive industry event, awarded Platinum in the Residential Landscape Design category at the 6th REARD Global Design Award. Second stage of the development, Pingliang Palace Jingyuan which is also designed by Place Design Group, is currently under development.



平良上府珑园

占地:35,000㎡

地点:中国,江苏,南京

客户:中国金茂

景观设计:普利斯设计集团

建筑设计:骏地设计 

摄影:ZOOM琢墨建筑摄影

奖项:2021第六届REARD全球地产设计大奖 

 居住类景观铂金奖


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论