长沙中粮·观澜祥云 | 山水比德
阅读:2131 2022-09-13

物质伴光而生,设计空间就是设计光亮。

——路易斯·康

A substance is born with light, and the design space is to design light.


640.jpg
640 (1).jpg
640 (2).jpg
640 (3).jpg


中粮·观澜祥云位于湖南长沙望城区,

处湘江沿岸,毗邻东、西湖湿地公园,

远眺湘江美景,是一处难得的公园江景府邸资源。

Guan lan xiang yun is located in Wangcheng District, Changsha, Hunan Province. It is located along the Xiangjiang River, adjacent to the East and West Lake wetland parks, overlooking the beautiful Xiangjiang River. It is a rare Park and river view mansion resource.


640.png

640 (1).png

640 (4).jpg

640 (2).png

▲场地及周边现状


基于场地特征,通过景观放大公园的共享性,

规避市政界面的嘈杂,

我们将人向内引—“入则宁静”,

借助场地形成一个公园的入口。

Based on the characteristics of the site, we hope to enlarge the sharing of the park through the landscape and avoid the noise of the municipal interface. Therefore, we introduce people inward - "entering is quiet", and form an entrance to the park with the help of the site.


关于场地回忆


项目缘起于一片近6000m²疏林草地,
原生植物以水杉林最为特色,
夹杂着古香樟等树种。去打造一道湖光绿意。
一边是清雅的水杉林,一边是碧玉的湖水,
相映城区。当我们经过,视野中倒退的森林,
阻隔了外界的车水马龙,
也形成了与城市的天然屏障。

The project originated from an area of nearly 6000m ² In the open forest grassland, Metasequoia glyptostroboides is the most characteristic native plant, mixed with ancient camphor and other tree species. To create a green lake. One side is the elegant Metasequoia forest, and the other side is the Jasper lake, reflecting the city. When we pass by, the retrogressive forest in our vision blocks the traffic flow of the outside world and also forms a natural barrier with the city.

640 (5).jpg

640 (6).jpg

640 (7).jpg

640 (8).jpg

我们抓住每一个缝隙,
将景观渗透其中。
We hope to seize every crack and infiltrate the landscape.

640 (9).jpg

东湖、杉林、草地、老树位于公园一隅,
像是插入场地“缝隙”的生迹,
已为我们准备好绽放,
而景观将如何重塑?

640 (10).jpg

▲场地平面图


01 链接


渗透场地的缝隙


将线条插入场地中,

串联了道路、建筑及树木,

将原有的场地“缝隙”填充。

The lines are inserted into the site, connecting the roads, buildings and trees, and filling the "gaps" of the original site.


640 (11).jpg

640 (12).jpg

640 (13).jpg

640 (14).jpg

640 (15).jpg

640 (16).jpg


通过线面的链接,发现场地的缝隙。

以建筑为起点,景观与场地进行交织。

Through the serial connection of lines and surfaces, the gaps in the site can be found. Take architecture as the starting point and interweave landscape and site.


02 穿越


越过光的门廊


当场地的缝隙打开,

光洒了下来,

万物就开始有了体积。

When the gap in the site is opened and the light is scattered, everything starts to have a volume.


640 (3).png
640 (17).jpg
640 (18).jpg
640 (19).jpg
640 (20).jpg
640 (21).jpg
640 (22).jpg
640 (23).jpg


此时,光是物体跃于白墙的话语

This moment, light  and shadow are the words of sculpture jumping on the white wall.


640 (24).jpg

640 (25).jpg


水帘丝丝,
穿过其中犹如隐逸的薄纱将门廊处覆盖。
The sound of the water curtain is heard. It is like a secluded gauze covering the porch, bringing a hazy feeling.


03 借用


借万物自然

植入生活场景


自然的树木花草、自然的天光云影、空气,
一切都是那么的熟悉。

The natural trees, flowers and plants, the natural sky, clouds and shadows, and the air are all so familiar.


640 (26).jpg

640 (27).jpg

640 (28).jpg

640 (29).jpg

640 (30).jpg

640 (31).jpg


在空间中光也是有色彩的,

傍晚的霞光便是最自然的颜色。


04 漂浮


掩于林光中的眺望台


周边自然环绕,
纵览远处江湖之景,
实现“一隅一景,
一方天地”。


Natural surrounding,

Taking a panoramic view of the Jianghu in the distance,

Realize "one corner, one scene,

One side of the world ".


640 (32).jpg
640 (33).jpg640 (34).jpg
640 (35).jpg


站上观景台,眺望湖面


640 (36).jpg

640 (37).jpg

▲漂浮于水面


05 留白


场地的空白不是虚无

而是给自然的让步


给活动场地设置弹性缓冲区——阳光草坪


Set up a flexible buffer area - Sunshine lawn for the activity site.
640 (38).jpg
640 (39).jpg
640 (40).jpg
640 (41).jpg


小彩蛋


640 (4).png

640 (45).jpg

640 (44).jpg

640 (43).jpg

▲周末自发性营地活动

后记:
天然的公共场地资源是无需过多点缀的设计,同时这亦是本案的难点。我们既要满足品质,又要兼顾公共性。我们在项目开始前就希望尽可能地保留原生植物,给后场做成大草坪,大面积地留白,留出的空白便让周围的人气融入场所之中。当场地有了人气之后,才不会冰冷,烟火气也随之而来。景观的介入既要承接建筑,也要衔接周围,与其说是在创造,不如以人文关怀为出发点考虑,才能发挥其最大的价值。


| 项目信息


项目名称:中粮·观澜祥云

委托业主:长沙中粮地产投资有限公

甲方团队:毛念、石侣、张莹月、余瑶、汪安州、常青、赵文睿

观设计:山水比德广州设计院长沙分公司

园林施工:湖南奉天建设集团有限公司

景观摄影:广州映尺摄影工作室

项目地点:湖南省长沙市望城区

设计面积:约12000㎡

设计时间:2020年12月

建成时间:2021年10月


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目