上海浦发银行大厦 | Aedas
阅读:4310 2023-10-19

自上海世博会举办以来,浦东世博地区基于“央企总部”与“国际企业总部”的双驱动定位,一跃成为了全新的总部经济高地。由Aedas全球设计董事韦业启(Ken Wai)、执行董事沈菲力带领团队,与同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司组成联合体,共同设计的上海浦发银行大厦办公楼,以其简约的白色边框设计,勾勒出庄重优雅且绿色低碳的办公典范,成为耀于黄浦江岸及世博大道上的新地标。
Pudong district has been an incubator for international enterprise headquarters since Expo 2010 Shanghai. Aedas Global Design Principal Ken Wai and Executive Director Fei Li Shen joint venture with Tongji Architectural Group, designing a green office that sits along the Huangpu River and Expo Avenue.
黄浦江岸城市展示面新地标
New landmark facing the Huangpu River
优雅的白色边框勾勒
Elegant white frames
项目位于世博园绿谷核心地带的最东端,临江第一排,视野开阔坐拥一线江景。从南浦大桥、浦西滨江望去,皆为优越城市展示面,东、北侧毗邻由白莲泾公园围合的绿化带,生态资源丰富。
The project is located at the eastmost of the World Expo Site of Pudong New District. Standing on the embankment of Huangpu River, it enjoys the spectacular lakeside view and rich natural resources of parks and green belts.
地块区位示意图
Site location
极佳的视线辐射范围
Best view
设计从浦发银行企业理念中提炼灵感,以“流动之水”汇聚浦江为概念,通过简洁的线条,行云流水地勾勒出双塔轮廓,与江岸肌理巧妙融合,在朝暮间光影映射下,如江水流动变幻,寓意能量的蓄力与未来的无限发展。
In response to the importance of the site and function of the project, the design approach is to create an understated, minimal, and elegant architectural statement. The design uses a simple linear form and integrates with the urban fabric. Reflecting the sunset on the ripples, the towers have fluid façades that represent the infinite future potentials of the company.
与江岸融于水天一色
Merging with the lakeside view
为满足高效集中的办公需求,设计充分利用规划可建区域,采用双塔型布局。团队深入推导建筑体块,主塔楼与副塔楼之间通过入口门厅彼此连接,最终形态达到视觉与功能上的最佳平衡。
The twin towers have different heights and connect each other through a public lobby space. The façade uses vertical lines defined by a pure and minimalistic expression of granite and glass of various apertures. 
越是简洁的建筑轮廓,对其空间布局与立面细节越是考究。我们将内部锥形挑空,外部高层幕墙拼接,打造出独一无二的城市肌理,“沈菲力如是说。六层通高的大堂空间锥形交错,透过玻璃幕墙,在灯光映衬下含蓄地展示了建筑的大气之美。内外错落有序的造型与层层而上的空中花园,叠造出视觉丰富的建筑轮廓与毗邻的滨江绿化带相辅相成,创造出和谐共生的城市门户。
‘The towers have created a unique urban fabric, outlined by a neat and simple architectural form and embraced a 6-storey tall conical lobby on a slanted site.’ Fei Li said. The stepping mass responds with the surroundings, creating a vibrant gateway to the financial district.      
内部锥形空间示意图
Interior spatial diagram
锥形大堂空间
Lobby
六层通高的大堂
6-storey tall lobby
错落有秩的双塔楼布局
Twin towers in different heights
基于金融企业性质,设计团队着重考虑办公空间应变机制,在布局上巧妙运用模块化组合,并设置弹性空间,底层大堂为企业展示区,顶层设置VIP客户景观层,丰富的室内通高共享空间,打造集共享、高效与景观于一体的现代办公空间。
Adaptive and flexible layouts are adopted to cater the variations in business types. Flexible working spaces are created, as well as an exhibition area on the ground and a VIP viewing deck on the top. 

办公空间内部布局模块示意图
Office programme diagram

办公布局模块示意图
Office layout plan
延续绿谷综合商务带的区域原则,项目以低碳、生态为办公定位,团队采用科学化绿色建筑分析、数字化BIM等系统保障项目的绿色可持续内核。考虑到上海气候、日照等因素,幕墙运用大量的垂直金属条遮阳,打造出兼具节能与美观的立面设计。塔楼顶部三层通过减少外立面的结构阻挡,强调内部的特别空间设置,确保最佳视觉通透性,搭配南北立面简洁挺拔的垂直线条,烘托出优雅的建筑细节。
The interactive internal public spaces create an efficient, collaborative office that enjoys a splendid landscape view.    
兼具节能与美观的立面设计
Energy-efficient façade
顶部特殊空间外立面处理
Façade design of the top floors
作为金融企业的水岸门户,功能上需以灵活高效、人文可持续为核心,不断赋能未来金融商务模式;形态上化繁为简塑造标志性的优雅轮廓,配合自然光影,使之在滨江片区办公楼宇中脱颖而出,极具辨识度,”韦业启如是说。
‘Incorporating high efficiency, functionality and local culture, the new office achieves prominence in the urban context with a visually simple design.’ Ken Wai concludes.
化繁为简的建筑轮廓
A visually simple design
极具辨识度的建筑形象
Iconic façade design
位置:中国上海 
设计及项目建筑师:Aedas、同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
业主:上海浦发银行
建筑面积:45,000平方米
主要设计人:韦业启(Ken Wai),全球设计董事;沈菲力,执行董事
竣工年份:2022年

Location: Shanghai, China
Client: Shanghai Pudong Development Bank
Design and Project Architect: Aedas in joint venture with Tongji Architectural Group
Gross Floor Area: 45,000 sq m
Design Directors: Ken Wai, Global Design Principal; Fei Li Shen, Executive Director
Completion Year: 2022

ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目