华润置地·武汉长江中心大区景观设计 | DDON笛东
阅读:1319 2024-02-20


项目位于湖北省武汉市坐拥长江的城市核心位置,定位城市高端人居。设计以融合现代雅奢的精致生活为主导方向,温润自然与轻奢雅致相调和,结合长江文化,为城市高端客群而作,打造圈层专属符号。

The project is located in the core of Wuhan City, Hubei Province, sitting on the Yangtze River, positioning the city as a high-end residence. The design is based on the exquisite life of modern elegance and luxury, which is the harmony between warm nature and light luxury and elegance, combined with the Yangtze River culture, and made for the high-end customers of the city, creating an exclusive symbol of the circle.


设计之初,旨在打造一处城市隐逸之所。深入挖掘场特性地,设计师提出“漫步江畔假日花园”的概念,旨在以水为形、林为景,以草为丘、森为河,波光流转、繁花相迎,还原温润诗意的江畔生活方式,呈现出与自然相互渗透融合的轻度假场景,沉浸其中,享受江水悠然生活的真谛。将长江之水引入园中,以江畔假日旅程的视角展开故事线,通过不同场景串联园区节点,带领体验者漫步江畔,穿越隐逸沉淀的流动时光,在潋滟水波中寻找梦境中的繁花之心,开启假日之旅。

At the beginning of the design, the aim was to create a city retreat. In depth exploration of the characteristics of the site, the designer proposed the concept of "strolling in the riverside holiday garden", aiming to take water as the form and forests as the scenery, grass as the hills and forests as the river, with waves flowing and flowers welcoming each other, restoring the warm and poetic riverside lifestyle, presenting a mild fake scene that permeates and blends with nature. You can immerse yourself in it and enjoy the true essence of a leisurely life in the river. Introducing the water of the Yangtze River into the park, the story line unfolds from the perspective of a riverside holiday journey, connecting park nodes through different scenes, leading visitors to stroll along the riverside, crossing the secluded and sedimented flowing time, searching for the heart of flowers in dreams in the rippling water waves, and embarking on a holiday journey.



以高品质的城市界面打造尊崇入口,沿城市道路展开的超级界面,打造迎宾礼序的第一重风景。景墙立面采用进口白玫瑰大板花岗岩精工拼贴,前场全冠移植丛生乌桕列植迎宾,充满艺术感的绿色地被体块,多种组合成独特而大气的入口界面印象,拉开“奢而有度,简而不凡”的美好人居序幕。

Create a respectful entrance with a high-quality urban interface, and a super interface that unfolds along the city road to create the first scenery of the welcome ceremony. The façade of the landscape wall is made of imported white rose slab granite Seiko collage, and the front field is full of crowns transplanted with clusters of black trees to welcome guests, and the green ground cover blocks full of artistic sense are combined into a unique and atmospheric entrance interface impression, opening the prelude to the beautiful habitat of "luxury and degree, simple and extraordinary".



归家缘水而行,沉浸式归家礼序体验,两侧植被树立有序,绿意婆娑幽静成荫,打造归家的仪式感轴线。乌桕拥簇镜面水池,盈盈秋色与粼粼水面相映,生活充满诗意。

Returning home by the water, immersive homecoming ritual experience, the vegetation on both sides is established in an orderly manner, and the greenery is quiet and shady, creating a ritual axis of homecoming. The black tree embraces the mirrored pool, and the autumn colors reflect the sparkling water, and life is full of poetry.


林间风眠,行走其中如入画境,水与绿树掩映,目之所及皆是自然生态之美好。

The wind sleeps in the forest, walking in it is like entering a painting, the water and green trees are shaded, and the beauty of natural ecology is everywhere you look.


精致的金属水池与肌理石材墙面结合,绿丛与水景衔接,丰富材质的触感,和煦的阳光下,整体的材质色彩搭配和谐、空间底色静雅,展现隐奢品质。

The combination of exquisite metal pool and textured stone wall, the connection between the green bush and the waterscape, the touch of rich materials, and the warm sunlight, the overall material color is harmonious, and the background color of the space is quiet and elegant, showing the quality of hidden luxury.



北侧入口结合社区大堂,进行室内建筑景观一体化设计,消弭边界,打造生活艺术与人文情怀相交织的摩登酒店式入口。归家之旅穿过大堂从室内转换到室外,更多的是感受阳光、树木与内心形成的默契。通过树木与光影的对话,创造一种和自然同频的归家场景。

The north entrance is combined with the community lobby to carry out the integrated design of the interior architecture and landscape, eliminate the boundary, and create a modern hotel-style entrance intertwined with the art of life and humanistic feelings. The journey home passes through the lobby from indoor to outdoor, and is more about feeling the tacit understanding formed by the sun, the trees and the heart. Through the dialogue between trees and light and shadow, we create a homecoming scene that is at the same frequency as nature.


以格栅、玻璃等材质将园区内外、建筑内外虚隔开来,人工与自然有机穿插、内外相互渗透,空间更加通透而开阔。注重邻里之间的交流活动,构建灵活、可变的邻里社交空间、打造"有温度的自然社区"。

Grilles, glass and other materials are used to separate the inside and outside of the park, and the inside and outside of the building, and the artificial and natural are organically interspersed, and the inside and outside penetrate each other, making the space more transparent and open. Pay attention to the communication activities between neighbors, build a flexible and variable neighborhood social space, and create a "natural community with temperature".


宅前入户铺装浪淘沙花岗岩多规格拼贴组合,柠檬玉透光石灯罩渲染归家温馨氛围,加以花木围合礼进导引,精致的归家温馨氛围逐渐伸展开来,酒店式的住宅场景蔓延角落,细腻融洽,小景恬然,如对芳邻。

The front of the house is paved with a multi-specification collage combination of sand and granite, and the lemon jade translucent stone lampshade renders the warm atmosphere of homecoming, and the exquisite warm atmosphere of homecoming is gradually stretched out.


休闲亭轩掩映在水光林影之间,打造生机盎然度假氛围的水中林下聚场,提供一种宁静、惬意的会客氛围,卓越的生活环境。在此,可以慢语轻谈,可以读书冥想,悦享清欢时光,诠释现代都市人在度假时所追求的低调与放松情怀。

The leisure pavilion is hidden between the water and the forest shadows, creating a vibrant resort atmosphere in the water and under the forest, providing a quiet and comfortable atmosphere for guests and an excellent living environment. Here, you can talk slowly, read and meditate, and enjoy a happy time, interpreting the low-key and relaxed feelings that modern urbanites pursue when they are on vacation.


空间设计以大面积的绿植和艺术水景为基调,呈现出自然而温润的氛围画面,绿色的元素铺展开来包裹着整个空间,清雅安然,宁静怡心。

The space design is based on a large area of greenery and artistic waterscapes, presenting a natural and warm atmosphere, and green elements are spread out to wrap the whole space, which is elegant, peaceful, quiet and pleasant.


品质融合自然,专属定制森林镂空屏风,自然树叶为图案组合,阳光洒落,疏影横斜,清浅婆娑。

The quality is integrated with nature, the exclusive custom forest hollow screen, the natural leaves are the pattern combination, the sun is sprinkled, the shadow is sparse and horizontal, and the light is shallow.


穿过青葱蜿蜒曲折的小径,沉浸式的自然森境令人自然而然地慢下脚步,林下落座,绿意围合,沉浸在风景之中,静心享受一场惬意的下午茶、一场亲友之间的欢畅交谈,美意悠闲,拾取生活真意。

Walking through the verdant and winding paths, the immersive natural forest environment makes people naturally slow down, sit under the forest, surrounded by greenery, immerse yourself in the scenery, quietly enjoy a comfortable afternoon tea, a happy conversation between relatives and friends, and find the true meaning of life.


引用城市记忆的江、船为设计元素,游戏场地用曲线勾出柔和线条,模拟出碧波江流、绿屿水岸、行舟渡船,在蓝绿色的世界里开启一场乘风破浪的冒险之旅。

Referencing the river and boat of the city's memory as the design elements, the game venue uses curves to outline soft lines, simulating the blue waves of the river, the waterfront of the Green Island, and the boat ferry, starting an adventure in the blue-green world.




ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目