宁波天一展亭 | UM建筑设计
阅读:1748 2020-02-05

640.webp.jpg



展亭位于宁波市天一广场。

The Pavilion is located at Tianyi Square, Ningbo.


640.webp (1).jpg


展亭用地面积178㎡,建筑整体呈现不规则的几何形态,建筑出入口面向广场入口设置,既不打破商业氛围,又很好地丰富了广场的城市界面。

The Pavilion covers an area of 178 square meters. The building presents an irregular geometrical form as a whole. The intention of facing the main entrance towards the entrance of the Tianyi Square is to enrich the city interface of the Square while keeping the commercial atmosphere intact.


640.webp (2).jpg


建筑屋脊顺应入口至广场中心轴线方向,考虑到展的临时性及其造价因素,舍弃了曲面屋顶的形式转而采用折面形式,并且屋面的转折也因使用功能的不同而呈现出有机的变化。用悬空的轻盈结构形成半户外遮蔽空间,吸引人群进入到私密的内部展示空间。

The roof ridge of the building conforms the direction from the entrance to the central axis of the Square. Considering the temporary nature of the Pavilion and its costs, the form of folding surfaces is adopted instead of using curved roof, and the turning of the roof shows dynamic changes according to different functions. A semi-outdoor sheltered space is formed with a suspended lightweight structure to attract the crowd into the private interior display area.


640.webp (3).jpg


在有限的用地范围内达到了室内外空间流动的效果。

The effect of space flow between indoor and outdoor is achieved within a limited land area.


640.webp (4).jpg

◤North Elevation

640.webp (5).jpg

◤South Elevation



“人与建筑的互动”是设计的一个重点,在这里使用建筑的方式就是“观看”。

‘Human Interaction through Architecture’ is a key point of design. The way to use architecture here is to ‘watch’.


640.webp (6).jpg
640.webp (7).jpg


建筑墙体设置与屋顶转折角度相对应,建筑侧墙组成了特殊的空间,从整体上看侧墙像是一个光筛,自然过渡了建筑内外,并随着人的移动,在视野上产生虚实空间的变化。

The wall of the building corresponds to the turning angle of the roof. The side wall of the building constitutes a special space, and it looks like a light filter as a whole which naturally transfers the inside and outside of the building and produces visual changes between virtual and real space as people move.


640.webp (8).jpg


为了将形体自然融入到广场环境中,使展具有更细腻而抽象的外观,建筑主材敲定为铝板。使其既能反射周边广场环境,又能保障内部空间的私密性。

In order to naturally integrate the form into the environment of the Square and also to give the Pavilion a more delicate and abstract appearance, the main building material is decided to be aluminium plates. So that it can not only reflect the surroundings of Tianyi Square, but can also ensure the privacy of the internal space.


640.webp (9).jpg


此外,业主希望展内看向喷泉的景观视线不受影响,因此建筑北侧采用连续玻璃幕墙。

In addition, the owner hopes that the landscape view of the Pavilion towards the fountain will not be affected, so the continuous glass curtain wall is used on the north side of the building.


640.webp (10).jpg


由于项目的工期异常紧张,UM通过BIM对结构构件和表皮材料进行深化设计,经工厂加工预制后现场进行组装,仅在一个月的时间就完成了临时展的方案设计和搭建过程。

Due to the extremely tight construction period of the project, UM deepened the design of structural components and skin materials through BIM, and then assembled them on site after processing and prefabrication in the factory. The design and construction process of the Temporary Pavilion at Tianyi Square was completed in only one month.


640.webp (11).jpg


项目名称:天一展

项目地点:中国,浙江省,宁波市,天一广场

主创建筑师:木又

设计团队:权俊美

项目类型:展亭

建筑面积:178平方米

项目年份2018


Project Name: Tianyi Pavilion

Location: Tianyi Square,Ningbo,Zhejiang Province

Lead Architects: Mu 

Design Team: Joon.M.Kwon

Project Types: Pavilion

Gross Built Area: 178㎡

Project Year: 2018



ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目