波兰康科迪亚设计中心 | MVRDV

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

MVRDV在波兰弗罗茨瓦夫Słodowa岛上的项目“康科迪亚设计中心”日前已经完工,这座混合功能建筑包含共享办公空间、活动会场、美食广场、咖啡馆和屋顶露台。该项目是对一幢19世纪历史建筑的翻修和扩建,MVRDV的设计保留了原有的立面,并以当代风格扩建了建筑。改造后的大楼不仅为邻近的公园创造了一个视觉焦点,而且将增强游客在该岛的体验感。

MVRDV has completed construction of Concordia Design, a mixed-use building containing co-working spaces, an event venue, a food hall, a café, and a rooftop terrace on Słodowa Island in Wrocław, Poland. The project is a renovation and extension of a 19th-century listed building, retaining the façade of the existing building and adding a contemporary extension to create a focal point for the neighbouring park and a destination that will enhance the experience of the island for visitors.

640.webp.jpg

图/Image: © Juliusz Sokołowski
“康科迪亚设计中心”是一座混合功能建筑,包含共享办公空间、活动会场、美食广场、咖啡馆和屋顶露台
Concordia Design is a mixed-use building containing co-working spaces, an event venue, a food hall, a café, and a rooftop terrace

Słodowa岛有一段复杂且重要的历史——MVRDV负责改造的建筑是第二次世界大战布雷斯劳(注:弗罗茨瓦夫市的德文名)围城战之后该岛仅存的建筑——但这座岛如今也成为了城市里充满活力的年轻人和他们前卫的创意文化的聚集地。弗罗茨瓦夫“康科迪亚设计中心”要兼顾场地的历史和当下潮流,因此建筑没有“背面”,而是同时在两个方向对游客开放。

Słodowa Island has a complex and important history – the existing building is the only structure that remained on the island following the Siege of Breslau in World War 2 – but the island has also become a meeting place for the city’s dynamic youth and its forward-thinking creative culture. With Concordia Design Wrocław, the aim was to respect both these features of the location, resulting in a building with no ‘backside’ that opens up to visitors in both directions.

640.webp (1).jpg

图/Image:  © Juliusz Sokołowski
建筑非传统的一侧透明而现代,呈现出一种邀请的姿态,三层高的玻璃立面使建筑面向公园开放

The informal end of the building is transparent, modern, and inviting, with a three-storey glass wall that opens up to the park

设计方案受到了传说中双面神雅努斯(英文:Janus)的影响,雅努斯是罗马神话中代表转变、时间和二元性的神祇。建筑的形式和内部布局显示出一定的对称性,比如建筑两端的入口都有三层高的阶梯式大堂。然而,在这种对称中,建筑“传统”的一侧(保留了历史建筑立面的一侧)和扩建部分有着清晰的区别。建筑传统一侧的入口处设有一个咖啡馆,并将原建筑的砖墙暴露出来。

The design is thus influenced by depictions of Janus, the Roman deity of transitions, time, and duality. The form and interior layout of the building displays a certain symmetry, with triple-height stepped voids at the entrances on each end of the building. However, within this symmetry there are clear distinctions between the “formal” end of the building, featuring the retained façade of the historic building, and the new addition. On the formal end, the entrance space hosts the café and exposed brick walls from the original building.

640.webp (2).jpg

图/Image:  © Juliusz Sokołowski
波兰艺术家Alicja Biała创作的大型壁画以慢节奏、珍惜日常生活、亲密大自然为灵感
The mural by Polish artist Alicja Biała represents themes of slow pace, respect for everyday life, deceleration, and contact with nature

建筑非传统的一侧面向公园,内设一座美食广场。这一侧的建筑透明而现代,呈现出一种邀请的姿态,反映了城市里的年轻人给岛上公园带来的能量。入口处三层高的玻璃立面使建筑面向公园开放,透过玻璃可以看到由波兰艺术家Alicja Biała创作的大型壁画。这幅作品以慢节奏、珍惜日常生活、亲密大自然为灵感,呈现了各种现实和虚拟的形象。

The informal end of the building faces the park and hosts the food hall. Reflecting the energy given to the park by the city’s young people, this end of the building is transparent, modern, and inviting, with a three-storey glass wall that opens up to the park revealing a large mural by Polish artist Alicja Biała. The main theme of her work is slow pace, respect for everyday life, deceleration, and contact with nature. Realistic characters are depicted side by side with imaginary creatures.

640.webp (3).jpg

图/Image: © Juliusz Sokołowski
该项目是对一幢19世纪历史建筑的翻修和扩建,MVRDV的设计保留了原有的立面,并以当代风格扩建了建筑

The project is a renovation and extension of a 19th-century listed building, retaining the façade of the existing building and adding a contemporary extension

“弗罗茨瓦夫这座城市最有趣的地方是繁忙的城市公共领域和它对滨水区域的使用。作为这座城市的户外活动胜地,Słodowa岛是一个独特而迷人的地方”,MVRDV联合创始人Nathalie de Vries说道:“弗罗茨瓦夫的康科迪亚设计中心将历史建筑和令人兴奋的创意商业充满活力地融合起来,扩建部分与岛上的公共空间和谐相处,共同将Słodowa岛塑造成弗罗茨瓦夫的城市名片。”

 “One of the most interesting aspects of Wrocław is the city’s busy public realm and use of the riversides. As the heart of this outdoor activity, Słodowa Island is a unique and fascinating place”, says MVRDV founding partner Nathalie de Vries. “Concordia Design’s Wrocław combination of a historic structure, a vibrant mixture of creative and exciting businesses, and new attractions working in harmony with the island’s public space will cement Słodowa Island’s reputation as the place to be in Wrocław.”

640.webp (4).jpg

图/Image:  © Juliusz Sokołowski
建筑的形式和内部布局显示出一定的对称性,比如建筑两端的入口都有三层高的阶梯式大堂
The form and interior layout of the building displays a certain symmetry, with triple-height stepped voids at the entrances on each end of the building

扩建部分的设计尊重了现有建筑,延续了屋顶轮廓线。扩建部分的窗户与原立面上的窗户相匹配,并且在靠近建筑非传统的一侧入口处变得更宽、更透明。除了两侧入口处的咖啡馆和美食广场,这栋4500平方米建筑的其余部分设有联合办公空间,最上面一层设有被玻璃立面包裹起来的露天平台,透过露台可以看到城市风光。

The design of the extension is respectful to the existing building, continuing its roofline. The window openings on the extension match those on the historic façade, becoming wider and more transparent closer to the informal end of the building. Besides the café and food hall in the entrance spaces, the rest of the 4500m2 building hosts co-working office spaces, while the uppermost floor features an open-air terrace, protected by glass walls on all sides, providing views onto the city.

640.webp (5).jpg

图/Image:  © Juliusz Sokołowski
改造后的建筑不仅为邻近的公园创造了一个视觉焦点,而且将增强游客在该岛的旅行体验
The design creates a focal point for the neighbouring park and a destination that will enhance the experience of the Słodowa Island for visitors

“通过MVRDV,我们想创造一个社会性的空间,将不同的群体融合在一起。” 康科迪亚设计中心首席执行官Ewa Voelkel-Krokowicz说道:“我们试图理解这个地方独一无二的特征、历史和发展潜力。不仅创意群体和初创企业都能在这里找到自己的一席之地——另一方面,这里也可以为所有想在精心设计的空间里享受休闲时光和参加趣味性活动的人们提供场地。从一开始,我们的目标就是保持Słodowa岛的开放性。康科迪亚设计中心有机会将这种潜力与新的需求结合起来,吸引新的使用者。”

 “Together with MVRDV, we wanted to create a democratic space that would integrate different groups of residents”, says Ewa Voelkel-Krokowicz, CEO Concordia Design. “We tried to understand the unique character of the place, its history and potential. Both creative communities and young businesses will find their place here – and on the other hand, everyone who wants to spend their free time in a well-designed space, looking for interesting events. From the very beginning, our goal was to keep Słodowa Island open. Concordia has a chance to combine this potential with new needs and attract new users.”

640.webp (6).jpg

图/Image:  © MVRDV
剖面图
Section

弗罗茨瓦夫“康科迪亚设计中心”由MVRDV与当地建筑师Q2合作为康科迪亚设计中心设计。

Concordia Design Wrocław is designed for Concordia Design, in cooperation with the local architect Q2.


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照