深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | 丹麦SHL建筑事务所
阅读:6887 2020-04-03

深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



竞赛方案名为“腾讯水晶城”,注重将自然、社会和科技融合到项目中,充分体现灵活性、生态环境和创新的理念。

腾讯水晶城是SHL方案对全球最大的互联网公司之一腾讯的新园区所畅想的激动人心的愿景。

Known as “Tencent Crystal City” the proposal focusses on combining nature, community and technology into a project that maximizes flexibility, ecology and innovation.

Tencent Crystal City is an ambitious vision driven by one of the world’s largest internet companies Tencent.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



项目旨在为腾讯员工开创200万平方米空间,集办公室、住宅、会议中心、酒店、配套的培训、健康、运动设施及基础设施于一体。

SHL的竞赛方案打破了城市规划的惯例,一系列金字塔型、水晶般熠熠生辉的结构,既提供了宽敞的楼层面积(按业主要求),又满足了更紧凑、更规则的楼层布局。

The project aims to create 2 million sq meters of space for Tencent employees focusing on workspace, residences, a convention center, a hotel, and supporting facilitiesfor education, health, sport and infrastructure.

The proposal breaks away from the typical urban planning typologies in favor of a series of pyramidal crystal-like structures that provide both large scale floor plans (required by the client) to smaller more regular floor plates.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



光彩夺目的水晶造型既是整个园区的焦点,也是前海湾的新标志。多面的外形象征着腾讯的丰富多彩,众多部门齐心协力,发挥全球影响力。

The crystalline shapes of the campus seek to create an iconic focal point for the entire district, and a new symbol for Qianhai. The multifaceted form of the project reflects Tencent itself; a company with many different divisions working together to create global impact.


前海绿环

Qianhai Green Loop


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



竞赛方案的新园区将扩展环绕前海湾的大型公共环形园区。郁郁葱葱的湿地公园将向公众全面开放,成为深圳游客和居民眼中的新地标建筑。总部大楼两侧都有繁茂的绿植,为邻近繁忙的集装箱港口提供缓冲区,也提供了活力满满的滨水公共空间。

The new district will become an extension of the grand public ring around Qianhai Bay. A rich wetlands park is designed to connect directly with an entirely public level that will become a new landmark in Shenzhen for visitors and residents. Generous green spaces are designed on either side of the headquarters buildings in order to provide a buffer from the neighboring container port and to provide active waterfront public spaces.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



新经济的标志

Icon for a New Economy


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



邻近的集装箱港口是20世纪商业的缩影:工业化、实体化的经济组织。腾讯水晶城则是21世纪商业的代表:社交化、环保、创意、以人为本。优越的地理位置,既坐拥前海湾碧海蓝天的风光,又是都市一道美丽的风景线。水晶状的大楼伫立在城市间,从远处即可看见。而楼内众多的阳台,让人欣赏五光十色的城市风景。

The container port adjacent the site is a symbol of 20th century commerce: industrial, physical, economically organized. Tencent Crystal City will instead become an icon of 21st century commerce: social, green,creative, human. This prominent location ensures both amazing views of Qianhai and is constantly on display from the city itself. The crystalline form of the buildings takes advantage of this by creating an iconic presence from afar while giving many opportunities for terraces and views from the buildings to the city.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



自然+社区+科技=新腾讯生活方式

Nature+Community+Technology=New Tencent Lifestyle


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



竞赛方案的设计旨在将园区融合自然、社区和科技,成为腾讯新生活方式的宏大检测场地,结合城市景观的智能被动策略和创建新社区的主动技术。腾讯还运用与公共空间的连接,展示和测试新项目和产品。不同于许多高科技公司总部的封闭性质,高耸入云的建筑为员工提供隐私空间,也将景观下层转化为公共空间。

The campus will exist at the intersection of nature,community, and technology. The district will be an enormous testing ground for a new Tencent lifestyle that combines smart passive strategies in the urban landscape and active technologies to create new communities. Tencent can also use the connection to the public to exhibit and test new initiatives and products. In contrast to the closed nature of many tech headquarters, the raised building offers privacy for employees while turning the landscape below into a public destination.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



灵活多变,适应未来

Flexible Future


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL


在设计与修建如此费时耗力的项目的过程中,快速成长的腾讯公司的需求也不断变化。项目设计尽量灵活,以适应未来策略和需求的变化。大型的开放式高楼面,可灵活配置,以适应未来工作方式和公司发展方向的变化。景观层下方的空间,即使在落成后,也可灵活适应未来的变化,因为自动驾驶汽车的发展将会改变汽车使用和停泊的方式。

In the time that it takes to fully design and build such an ambitious project, the needs of a quickly growing company such as Tencent will continue to change. The project is designed to be as flexible as possible for future changes in strategy and needs. Large, tall, open floorplates are highly reconfigurable to allow for future changes in working styles and company direction. Space under the landscape deck also flexible to future changes, even after construction, as forces such as automated driving threaten to up-end the way that cars are used and parked.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



新自然+本地生态

New Nature+Local Ecology


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL


滨水公园将海岸线退回到深圳城市化前的红树林湿地,有助于净化海湾的水质。运动场和绿色圆形剧场等新景观,将集实用性和美观于一体,也将创造微气候区,为烈日炎炎的深圳带来一丝清凉。广阔的景观地带和湿地公园可进行雨水管理,保护园区在暴风雨的侵袭中安然无恙。

The waterfront park will return the coastline to the Mangrove filled wetlands that existed before Shenzhen urbanization to help clean the water of the bay. New landscape features such as sports fields and green amphitheaters combine functionality and beauty as well as create microclimates to mitigate the tropical environment of Shenzhen. The extensive landscaping and wetlands park help to manage rainwater and protect the campusin stormy conditions.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



活力园区

Active Campus


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



从规划之初,园区旨在培育身心健康的员工和居民。我们提供绿树成荫的大型停车场和绿意盎然的步道,鼓励共享单车和步行等健康交通方式。各类体育场和邻近的海湾,鼓励员工平衡休闲与工作,营造幸福的职业人士社区。

The campus is planned from the start to cultivate a healthy body and mind for employees and residents. Healthy transport options such as shared bikes and walking are promoted over auto use by providing a large shaded podium and pathways lush with nature. A multitude of sports courts and connections to the bay encourage an active balance of recreation and work to retain an engaged happy community of professionals.


深圳腾讯总部竞赛设计方案公布 | BY SHL



项目概况 FACTS


业主 Client/ Tencent

建筑设计 Architect/ 

Schmidt Hammer Lassen Architects

结构设计 Structural Engineer/ 

SBP (Schlaich Bergermann Partner)

景观设计 Landscape/ SLA

其它合作方 Other collaborators/ 

Shanghai Urban Transportation Design Institute

项目规模 Project Size/ 2,042,160 m2

竞赛方案 Competition/ 2018


腾讯最终实施方案以腾讯官方公布为准


关于丹麦SHL建筑事务所

About Schmidt Hammer Lassen Architects


丹麦SHL建筑事务所于1986年创立于丹麦奥胡斯。作为斯堪的纳维亚地区最富盛名的设计事务所之一,公司目前在丹麦哥本哈根、奥胡斯和上海设有办公室。我们在全球范围内提供专业的建筑服务,在国际上拥有诸多享有口碑和影响力的设计。主要设计领域和项目实践有:文化公建和教育建筑、办公建筑、商业及零售建筑、多功能建筑及城市综合体、改造和城市更新设计。我们提供完整的设计方案,从室内设计到整体设计,从概念设计到总体规划,从建筑细节到城市发展、景观规划。我们在图书馆、文化和大型公建项目上尤其经验丰富,拥有许多地标性的设计。我们的设计根植于开放包容的斯堪的纳维亚建筑美学传统,将美感、光线的利用、可持续性和社会责任紧密结合。我们在建筑设计上的创新性、可持续性和开放性吸引了许多国际上的关注,也为我们赢得了100多个国内外著名的奖项。2018年,SHL加入Perkins and Will。更多详情,请前往www.shl.dk.


Schmidt Hammer Lassen Architects was founded in Aarhus, Denmark in 1986. The firm is one of Scandinavia’s most recognized and award-winning architectural practices. Working out of studios located in Copenhagen, Aarhus, and Shanghai, the firm provides skilled architectural services all over the world, with a distinguished track record as designers of international, high-profile architecture. Cultural and educational buildings, offices, commercial, retail, and residential buildings, often in mixed-use developments and complex urban contexts, are cornerstones of the firm’s output. The practice has extensive global experience in the design of libraries and other public and cultural landmark buildings, and its innovative, sustainable, and democratic approach to architecture has attracted global attention, winning more than 100 national and international awards. In 2018, Schmidt Hammer Lassen became part of global architecture and design firm Perkins and Will. For more information, visit www.shl.dk.


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。
推荐阅读  
AUD欣然宣布,在2020至2021年度多轮国际竞赛选拔中,由AUD创始人、设计总裁郭驽先生率领的建筑设计团队最终胜出,并成功获委设计上海市长宁区十四五规划重点项目——上海影城焕新工程。
2022-02-27AUD 竞赛 影城  阅读:2516
在交子公园金融总部产业园的国际设计竞赛中,gmp·冯·格康,玛格及合伙人建筑师事务所的设计方案赢得了评委会和使用方的青睐,获得了建筑方案深化落地的委托。方案的亮点在于错落有致的建筑体组成。在与其他参与竞赛的日本设计(日本)、Gensler(美国)、Chapman Taylor(英国)、Aedas(香港)和AECOM(美国)等著名事务所的较量中,gmp的方案拔得了头筹。
2021-11-15gmp建筑师事务所 产业园 竞赛 gmp  阅读:4652
如今的房产市场竞争日益激烈,房企若想突出重围,产品的持续创新必不可少。售楼处、示范区、样板房(以下简称“售示样”)作为凝聚项目创新力的缩影,则成为房企重要的发力点。
2021-05-20ARCHINA 融创 竞赛  阅读:3789
HPP赢得布达佩斯Liget-City城市街区更新国际概念设计竞赛。
2021-04-18HPP建筑事务所 竞赛 HPP  阅读:3457
HENN在医疗建筑设计领域再次取得重要突破。经过两阶段的竞赛,近日,慕尼黑大学附属医院(LMU Klinikum)官方正式宣布由HENN和 C.F. Møller 组成的设计团队赢得了竞赛的第一名。
2021-03-01海茵建筑 医疗建筑 竞赛 HENN  阅读:3074


评论


请 [登录] 后评论

资讯概况