南寧中國鐵建西派御江 | 贝尔高林国际
阅读:2174 2021-09-07

640.webp.jpg

▶ 實景圖


|探尋,鑽石光芒的本質

EXPLORE,THE ESSENCE OF DIAMOND LIGHT


景觀設計以鑽石的光影折射為設計靈感,示範區以獨特的折綫形式展開,結合現代簡約的單體建築,通過動線處理,用現代極簡手法營造出中式園林的曲徑通幽後豁然開朗之景。


The landscape design is inspired by the light and shadow refraction of diamonds. The demonstration area is launched in the form of unique broken lines. Combined with modern simple single buildings, through moving line processing, it uses modern minimalist techniques to create a suddenly bright scene after the winding path of Chinese gardens.


沿中心景觀組團,結合各次級組團的共用空間,打造多元化的主題景觀節點,讓每一處空間展現無盡的美景。


Create diversified theme landscape nodes along the central landscape cluster and in combination with the common space of each sub cluster, so that each space can show endless beauty.


640.webp (1).jpg

▶ 總平圖


通過不同的波段表達景觀之境:岩石,森林,水和草地。每個場地都有不同的性格和氛圍,植物、泳池、連廊等等都是以超線性的劃分組合,在鳥瞰視野中的整體氣勢給觀者帶來豐富的想像。


Express the landscape through different bands: rocks, forests, water and grassland. Each site has a different character and atmosphere. Plants, swimming pools, corridors, etc. are divided and combined in a super linear way. The overall momentum in the bird's-eye view brings rich imagination to the viewer.


640.webp (2).jpg

▶ 景觀分區


|折射,自然生長的肌理

REFRACTION,NATURALLY GROWING TEXTURE


用鑽石肌理組合出莫比烏斯造型,鑽石肌理隨著造型無限迴圈,每個都能形成不同意境畫面,在水中央宛如鑽戒在講述關於邕江之鑽愛情專屬記憶。


The Mobius shape is combined with diamond texture. The diamond texture goes back and forth with the shape. Each can form different artistic conception pictures. In the center of the water, it is like a diamond ring telling the exclusive memory of the diamond love of Yongjiang river.

640.webp (3).jpg

▶ 實景圖


入口門頭是人們對園區的印象起點,設計師將其打造得大氣莊重,營造儀式感,並以光影回廊延伸歸家路線的景觀體驗,圍合靜謐廊道空間,給人們帶來度假酒店式的歸家氛圍。


The entrance door is the starting point of people's impression of the park. The designer creates it with atmosphere and solemnity, creates a sense of ceremony, extends the landscape experience of the home route with the light and shadow corridor, encloses the quiet corridor space, and brings people a resort hotel style home atmosphere.


640.webp (4).jpg

▶ 實景圖


道路盡頭是探不到底的景觀空間,設計師利用路網的折叠以及景墻對視野的遮擋營造曲徑通幽的靜謐感,同時設置霧噴升華氛圍,令通往園區的道路充滿驚喜。


At the end of the road is a landscape space that can not be explored. The designer uses the folding of the road network and the shielding of the view wall to create a quiet sense of winding paths and quiet. At the same time, a fog spray sublimation atmosphere is set to surprise the road leading to the park.


640.webp (5).jpg

▶ 實景圖


特色雕塑源自鑽石切割,運用精準的倒數切割比例確定各個切割面和角度。水幕沿著雕塑頂部垂落,在陽光的折射下散發出七色的光芒,為行者定制一場斑斕的視覺盛景。


The characteristic sculpture originates from diamond cutting, and the accurate reciprocal cutting proportion is used to determine each cutting surface and angle. The water curtain falls along the top of the sculpture and emits seven colors of light under the refraction of the sun, creating a beautiful visual scene for the walker.

640.webp (6).jpg

▶ 實景圖


|讀懂,層次構設的巧思

UNDERSTAND,THE INGENIOUS THINKING OF CONSTRUCTION


園内景觀層次豐富,以階梯、堆坡等元素構建起伏的景觀感受,同時利用大水面倒影將天光雲影納入園中,打破視覺的單一性,令穿梭其中的人們可以直接感受到景觀圖層的巧妙。


The landscape in the park is rich in levels, and the undulating landscape feeling is constructed by steps, slopes and other elements. At the same time, the reflection of the large water surface is used to bring the sky light and cloud shadow into the park, breaking the unity of vision, so that people shuttling through it can directly feel the cleverness of the landscape layer.

640.webp (7).jpg

▶ 實景圖


台地式草坪匯聚出濃鬱的自然之意,柔化鑽石元素的棱角。如脫兔般的特色雕塑點綴在草坪之間,刻畫出動靜皆宜的美好畫面。


The terrace lawn gathers a strong sense of nature and softens the edges and corners of diamond elements. The characteristic sculptures like a rabbit are interspersed between the lawns, depicting a beautiful picture suitable for both movement and static.

640.webp (8).jpg

▶ 實景圖


後場空間彼此相互穿插,既融合又隨形而建,藝術在這裡與自然對話。在這片立體的空間裡,可以感受到樹下微風的涼爽,可以觸摸到樹梢撫過額頭的愜意,還可以感慨穿越枝頭後視野的豁然開闊。


The backcourt space is interspersed with each other, which is both integrated and built with the shape. Art is here to talk with nature. In this three-dimensional space, you can feel the cool breeze under the tree, feel the comfort of the tree tops touching your forehead, and feel the sudden openness of your vision after crossing the branches.


640.webp (9).jpg

▶ 實景圖


架空空間與外景連接,空間内部呈現出精緻的現代中式風格,以置石、枯山水營造東方禪意之境,人們可以在這裏撫琴賞花、吟詩作對,自洽自愈。


The overhead space is connected with the exterior. The interior of the space presents an exquisite modern Chinese style. It creates an oriental Zen realm with stone and dry landscape. People can play the piano, enjoy flowers, recite poetry and heal themselves.


640.webp (10).jpg

▶ 實景圖




項目名稱:南寧中國鐵建西派御江

項目地點:廣西 南寧

開發商:中國鐵建集團

景觀設計:貝爾高林國際(香港)有限公司

景觀面積:6575m²

景觀設計風格:現代風格

項目類型:示範區

項目攝影:丘文建築攝影




评论


请 [登录] 后评论