贵阳金地旭辉·枫华 | 伍道国际
阅读:2324 2021-11-17

640.webp.jpg


序 
PREFACE

旭日东升,百鸟朝凤
夕阳羲和,落羽枫桐
绽放,冠起千层枫叶
余音袅袅,乐业融融
...
 

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg



01.
追溯 RETROSPECTIVE
 
推演过程犹如不断幻化新生的凤凰
一步步幻化成世间幸福美妙的使者
 ...

本案位于贵阳西部,黔中经济区的核心位置,借鉴本土著名的国家级风景名胜红枫湖自然景观演绎到场地内并形成场景记忆,重塑自然中的理想城,人穿行其中,恍如梦境一般。设计从探讨到落地效果呈现,设计师对设计图纸进行了多轮推演,只为了确保整个项目于地域文脉予以极大尊重及融合现代美学,空间分区明确,尺度宜人,精心打造每一处空间,让居者身临其境感受到生活美学,与六进空间·尊贵归家的舒适。

This project is located in the western part of Guiyang, at the core of the economy. It draws on the natural landscape of Hongfeng Lake, a national national-level scenic spot in the local area, and interprets it into the site to form a memory of the scene.From the discussion to the presentation of the landing effect, the designer carried out multiple rounds of deduction on the design drawings, just to ensure that the entire project is greatly respected in the regional context and integrated with modern aesthetics. Let the residents feel the aesthetics of life and the comfort of six-entry space. Noble home.

640.webp (3).jpg

▲项目区位

640.webp (4).jpg

▲项目鸟瞰

大区以百鸟朝凤为蓝本,展开设计,结合现代设计手法,将凤凰优美的身姿和华丽的翎羽转化为设计语言幻化成景观的设计形式,以“枫情·之歌”为主旋律,提取枫叶的叶片与纹理元素,形成耦合型空间,灵动和谐的立面装饰,撷风韵雅致、通透简洁、景意一体的美学,期望以空间的语言演绎浪漫而有生命力的古今文化情结,构建贵阳更为丰富的城市记忆,亦将生活镌刻于枫华之间。
 

The design is based on the bird and the phoenix, and combined with modern design techniques, the phoenix’s graceful posture and gorgeous feathers are transformed into a design form that transforms the design language into a landscape. The main melody of "Maple Love·Song" is extracted. The leaves and texture elements of the maple leaf, the smart and harmonious facade decoration, capture the elegant, transparent and concise aesthetics of scenery and harmony, constructing a richer urban memory in Guiyang, and engraving life among the maple flowers.

 

640.webp (5).jpg
▲元素演绎

640.gif
▲设计主题





02.
翎羽 SHOW WINGS
 
于枫透过光,于粼粼水波
得以遇见光采熠熠的凤
 ...

一池净水倒影着无垠的天空,水景之中又勾起叶的纹理,从上空观望更像是一幅灵动的中国山水画。不同的视角观景,看与被看,都是一道风景,亦是停留的居所。波心泛起了无声的涟漪,云水无涯,良木于此,有凤来仪,在水岸树下静静度过一个惬意的午后,在景观中延伸出无限的遐想...
 
A pool of clean water reflects the boundless sky, and the texture of leaves is evoked in the waterscape. Looking from the sky above is more like a smart Chinese landscape painting. Viewing from different perspectives, are both a landscape and a place to stay. There are silent ripples in the heart of the wave, the clouds and water are boundless, there are phoenixes, spending a pleasant afternoon quietly under the trees on the waterfront, extending infinite daydreams in the landscape...

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

效果图

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg


草花乔木的影子,表现纯粹的自然之美,日落,温馨的暖光穿过玻璃扑向水面,瞬间汇成一部山水影像集。时闻啼鸟之声,若初冬至此,如入清凉世界,稍一转弯,宽敞方正的入口仿佛在向你诉说无比深韵的城市记忆。
 

The shadows of the grass and trees express the pure beauty of nature; at sunset, the warm warm light through the glass pounces on the water, instantly converging into a collection of landscape images. When you hear the sound of birds crying, if the beginning of winter is here, like entering a cool world, just a little turn, the spacious and square entrance seems to tell you the extremely profound memory of Guiyang.


640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

效果图

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg



03.
和鸣 SEEKING QUIET
 
穿廊而行,循山扣水
秋叶漫卷,寻枫访静幽
...
 
枝叶舒朗开阔,绰约多姿,在水面翩翩舞动...这片裹着暖黄色的梦境,让居者愈来愈接近理想的家。建筑与自然静谧交融,让我们寻觅低调纯粹的生活场域,自然与光在此交织,穿过林隙,绰约流淌于曲径与岸石的肌肤,丰富的绿植与多层次水景,增添空间的韵律与活力,让走过的场景更富艺术体验。
 

The branches and leaves are open and graceful, dancing lightly on the surface of the water... This dreamland wrapped in warm yellow makes the residents closer to the ideal home. The quiet blend of architecture and nature allows us to search for a low-key and pure living area, where nature and light are intertwined, passing through gaps in the forest, flowing through the winding path and rocky skin, rich green plants and multi-level water features, adding space The rhythm and vitality of the music make the passing scenes more artistic experience.

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg


通过“曲折寻径”为主调,将其划分为三个空间层次,并将“枫”的主旋律打造不一样的绿化空间。交由光影来创作空间的瞬间,以艺术雕塑邀来诗意时光,何不恣意选择一段静好的岁月,品味独特静谧与优雅。
 

With the main theme of "Zigzag Pathfinder", it is divided into three spatial levels, and the main theme of "Maple" is used to create a different green space. The moment when light and shadow are used to create the space, and the poetic time is invited with artistic sculptures, why not choose a period of quiet time and taste unique tranquility and elegance.

640.webp (20).jpg

640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg


“城市客厅”,是这处社区舞台的主角,植物环抱居者的身姿,蔚然成林。层层转折的空间,为了未来生活埋下伏笔。于此意境取自刘禹锡诗句“欲知花乳清冷味,须是眠云卧石人”,登亭观景弈棋,迎风待月,尽享山林隐逸。不同的时分,暮色与木色的结合,散发出自然亲和的魅力。

The "urban living room" is the protagonist of this community stage. Plants surround the figure of the dweller, forming a forest. Layers of turning spaces lay the groundwork for future life. The artistic conception here is taken from Liu Yuxi's poem "If you want to know the coldness of flowers and whey, you must be a man sleeping on a cloud and lying on a stone." At different times, the combination of twilight and wood color exudes the charm of natural affinity.


640.webp (24).jpg

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg

 

04.
而栖 COMFORTABLE HOME
 
水香榭,悬挑于水中
俯瞰水中倒影,水动风惊
...
 
以凤为主题的象形雕塑,源自传统园林中经典的造景方式,是偶园重要的场所节点,停步于此东望,形化的“凤凰”,落于眼前,与其身后的轩、廊、亭、台一起描绘了立体的画面进深,拓展了庭园的视觉想象。休憩区域的衔接构建了核心的空间关系,邂逅偶得之下的闲情偶寄。
 

The pictographic sculpture with the phoenix theme is derived from the classic landscaping methods in traditional gardens. It is an important site node in the Ou Garden. The gallery, pavilion and platform together depict the depth of the three-dimensional picture and expand the visual imagination of the garden. The cohesion of the rest area builds the core spatial relationship, and encounters the leisurely sentiment under the occasional occasion.

640.webp (27).jpg

640.webp (28).jpg


精致的地面铺装演绎为每栋建筑前的礼仪小广场,由此对应的是一系列门扇式画框景墙,主园的景色在此渗透,园路也由“画”中蔓延而出,拾步而入的情境,是园内园外景致的趣味联动。
 

The exquisite floor paving is interpreted as a small ceremonial square in front of each building, which corresponds to a series of door-style picture frame scenery walls. The scenery of the main garden penetrates here, and the garden road also spreads out from the "painting". The scene of stepping into the park is an interesting linkage of the scenery inside and outside the park.

640.webp (29).jpg

640.webp (30).jpg

640.webp (31).jpg

效果图

640.webp (32).jpg

640.webp (33).jpg

640.webp (34).jpg



05.
童玩 CHILDREN PLAY
 
花木掩映不了的是多彩贵州、云雾缭绕下的丛林探险主题式儿童活动乐园。我们希望营造一个人与自然更好的场地互动关系,这里有不同高度、难度、及不同纬度的触觉、视觉、听觉等体验式空间场地,均是儿童梦想的天堂。
 

What can not be hidden by the flowers and trees is the colorful Guizhou, surrounded by clouds and mist in the jungle adventure theme children's activity park. We hope to create a better interaction between humans and nature. There are experiential spaces with different heights, difficulties, and different latitudes such as touch, vision, and hearing, which are all children's dream paradise.


640.webp (35).jpg


结语 CONCLUDING
 
一座有温度的社区,它用空间将四季之季相,光影之美感,邻里之温情融入园中,随心而漫不经心的行走,转角处的偶遇,不经意间的小惊喜,彻底洗去外界的繁华喧嚣,进入园内感觉时光都慢了下来,回归于生活本身最简单纯朴的美好。
 

A warm community, it uses space to integrate the seasons of the four seasons, the beauty of light and shadow, and the warmth of the neighborhood into the garden. It walks casually, encounters at corners, and small surprises inadvertently, thoroughly washing away the bustling and hustle and bustle of the outside world , I feel that time has slowed down when I enter the park, returning to the simplest and simplest beauty of life itself.




项目信息  

项目名称 | 金地旭辉·枫华

项目地点 | 贵州·贵阳

项目规模 | 43040㎡

项目业主 | 金地·旭辉

景观设计 | 伍道国际

景观摄影 | 孙圣喜


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,均由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。部分系统自动收录的内容,如有侵权,可与我们联络删除。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目