重庆龙湖·紫云赋 | JTL景观设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

杉林碧隐

CEDARS HIDE IN GREEN

640.webp.jpg

“每个人都有属于自己的一片森林,也许我们从来不曾去过,但它一直在那里,总会在那里。”

-村上春树《挪威的森林》

“Everyone has a forest of their own, maybe we've never been there, but it's always there, and always will be there .”
- Haruki Murakami, Norwegian Forest

或许我们可以在这里营造一片属于每个人的森林,隐匿浮躁与喧嚣;当环境与场地空间足够纯粹时,许多日常生活的片断会一一在眼前掠过,唤起熟悉亲切的气氛,让人产生内心的共鸣。碧绿的杉林安静雅致,台地的层层序列并不妨碍空间的流畅,反而更增加了自然艺术的流淌效果。在空间当中隐隐约约出现横纵交错线性序列,与自然林带竖向生长的线条形成视觉上的软性层叠;最终呈现出在碧绿的杉林里,隐匿穿行的体验画面;越往里走,越能沉匿与杉林碧绿之中。

Perhaps we can build a forest that belongs to everyone here, hiding impetuous and noisy; When the environment and space are pure enough, many fragments of daily life will pass by in front of the eyes, arousing familiar and cordial atmosphere, let people have inner resonance. The green Cunninghamia lanceolata is quiet and elegant, and the sequence of layers on the platform does not hinder the smooth space, but increases the flow effect of natural art., but also increases the flow effect of natural art.

640.webp (1).jpg

16:100带状空间里的画感,体验尺度&场景画面&氛围感受。

16:100 Graphic sense in linear space, experience scale & scene picture & atmosphere feeling.

八个功能分区板块,只为一个核心画面的营造。

Eight functional partition plates, only for the construction of a core picture.


640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

▲核心空间施工过程 Core Space Construction Process


640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

长廊、栈道、台地、树林、壁炉、跌水、下沉、沙发,将最完整的画面献给对于户外会客厅的想象。

Promenade, trestle, terrace, forest, fireplace, falling water, sinking, sofa, the most complete picture dedicated to the outdoor living room imagination.

640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

更加有趣的16M视野,较窄的横向场地尺度不允许设置过多路径+场地的方式,我们将路径设置在画面中,人的流动过程将成为风景的一部分。

The more interesting is the 16 M of view, which narrow transverse site scale does not allow the setting of multiple paths + the way of the site, we set the path in the picture, the human flow process will become part of the landscape.

640.webp (9).jpg

结合高差打造台地林带,去往售房部的过程将漫游在南洋杉林里。

Combined with height difference to create terrace forest belt, the process of going to the sales department will roam in the South Pacific fir forest.

 

营造更加放松的100M体验,通过体验不同高度的树枝关系变得有趣(保持路径的水平舒适度,底部地形标高逐级下降,营造地形的动态变化)。

Create a more relaxed 100 M experience that becomes interesting by experiencing branch relationships of different heights (maintain horizontal comfort of the path, level-by-step decline in bottom terrain elevation, and create dynamic changes in the terrain).

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

将道路与长廊叠加,将动线与体验重合。
Superimposed the road with the promenade to coincide the moving line with the experience.

长廊起到空间的围合与立面精致度打造,很好的屏蔽了周边大区施工塔吊对整体调性的影响。

The promenade plays the role of space enclosure and facade refinement, which shield the influence of tower crane construction on overall tonality.


640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

利用动线带来的高差契机,促使二层景观构筑的呈现;架空的栈道长廊与叠加出奇妙的立面精致感,与树林的自然状态形成强烈的对比与空间属性的互补。

Taking advantage of the opportunity of height difference brought by the moving line, the two-story landscape construction is promoted; the overhead trestle corridor and the superposition of the wonderful facade exquisite feeling form a strong contrast with the natural state of the forest and the complementary of the spatial attributes.

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

整合入口与售房部的动线与尊重场地高差逻辑,形成末端的围合下沉,营造体验视线的重叠。

Integration of the entrance and sales department of the moving line and respect for the site height difference logic, forming the end of the enclosure sinking, create experience line of sight overlap.

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

下沉庭院利用高差带来的边界立面关系,分别塑造了长廊的漂浮感、壁炉的度假感、台地的序列感、跌水的灵动感、梯步的轻盈感以及被林带包裹的神秘感。

The sinking courtyard uses the boundary facade relationship brought by the height difference to shape the floating feeling of the promenade, the holiday feeling of the fireplace, the sequence feeling of the terrace, the intelligence feeling of falling water, the light feeling of the step and the mystery wrapped by the forest belt.

640.webp (20).jpg

640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

将售房部当做杉林里的会所,在外部空间设置两个不同标高尺度的休闲平台;结合大尺度户外沙发的布置,尽可能将室内的会客洽谈活动空间往室外延展;将户外会客的理念植入,对大区度假感体验的价值在展示区预演。

Using the sales department as a meeting place in Cunninghamia lanceolata, two leisure platforms with different elevation scales are set up in the external space; combining with the layout of the large scale outdoor sofa, the indoor meeting room negotiation activity space is extended to the outdoor as far as possible; the concept of outdoor meeting guest is implanted, and the value of the regional vacation feeling experience is previewed in the exhibition area.

640.webp (23).jpg

640.webp (24).jpg

640.webp (25).jpg

将围界与大门空间结合,打造50M宽的水平延伸的立面形象;带来夸张的视觉感受同时,也尽可能的将外部视线控制,很好的将杉树林隐匿在内部,营造度假的神秘感。

Combine the perimeter with the gate space to create a 50 M wide horizontal extension of the facade image; bring exaggerated visual feelings at the same time, but also as far as possible to control the external line of sight, a good hidden fir forest in the interior, to create a mysterious sense of vacation.

 

“每个人都有属于自己的一片森林,也许我们从来不曾去过,但它一直在那里,总会在那里。”

“Everyone has a forest of their own, maybe we've never been there, but it's always there, and always will be there .”


项目名称:龙湖·紫云赋 

项目地点:重庆·水土
甲方:龙湖地产
景观设计:JTL Studio Pte. Ltd, 重庆 
设计团队:刘展、王小波、Pax Ju、楚岭伟、段云、周阳、刘章、吴丹、石亚斌、李应鹏、朱建亚、黄灵飞
室外软装设计:JTL Studio Pte. Ltd, 重庆 
建筑设计:深圳市筑华建筑设计咨询有限公司 
景观施工单位:吉盛园林 
建成时间:2020.01
景观面积:3000㎡ 
摄影:三棱镜景观建筑摄影 

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照