吉林省金融大厦商业综合体 | Aedas

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.gif

“冰”之概念的综合体

The iceberg-shaped Mixed-use


Aedas在全年冰冻期长达5个月的中国长春打造了一座“冰”之概念的综合体。在这座中国纬度第二高、全年日照光线充沛的省会城市中,建筑群以冰捕光,充分利用光照资源,打破室内外视觉界限。大面积公共空间与景观广场,将新建筑有机缝合于周边城市肌理,不仅为使用者提供绝佳的视野景观,更以城市客厅实现人与自然的连接沟通。


Jilin Financial Centre designed by Aedas is a commercial complex built to bring greenery to the heart of Changchun, where winter dominants almost half the year. The iceberg-shaped buildings are designed to capture as much light as possible to break the visual boundary between its inner space and its environment. Surrounded by green lawns and public squares, the development creates an urban parlour for citizens to connect with nature as it blends into the urban context. 

640.webp.jpg

项目俯瞰效果图

Aerial View


地块位于长春的生态广场东南侧,与长春绕城高速、环城路相邻,交通便利,与东侧和南侧建筑共同属于业主开发的综合体项目。面对有限的面积,以及四周包围的高层建筑,如何让综合体在脱颖而出的同时与周边肌理及业主的其他业态建筑和谐相融,成为摆在设计师面前的首要问题。


As a key project for the Changchun Eco Plaza development, the site lies on the southeast of the development, adjacent to Changchun Belt Expressway and Ring Road, which provides convenient transportation and great public accessibility with the development. Although the project is limited by size constraints, the project is designed to stand distinctively, defined by the synergy it creates with its surrounding developments.


640.webp (1).jpg

项目所在地

Site Location


 “自然让我们、让城市与世界产生更深层的联系,与其刻意地人工制造,不如模糊建筑内外的边界,让它和自然融为一体,以第三种景观的方式给地块、街道、社区注入生机。”设计选择将绿色放到首位,让项目体块贴近退线,并将车道、落客区设置于地下一层,尽可能让公园绿化面积最大化,以自然内生的开放性串联东侧、西侧地块业态,赋予狭小的地块更多生命力与活力,也为城市留出更多的公共空间,为市民提供休闲新去处。


Opting to prioritize public greenery in the design and integrates nature to grant the development a scenic environment. The design team's objective in developing this project was to allow to create a connection with nature, as nature allows the city to have a deeper connection with the world. Rather than deliberately creating boundaries, the focus of this project is the blur the boundaries of the building's interior and exterior while seamlessly integrating into nature. Building blocks lean towards the east boundary and driveway, and drop-off sets are located on the B1 level to maximize public space on the ground level. The ample amounts of greenery offer citizens a breath of fresh air in the midst of the busy commercial district while connecting the district with openness.


640.webp (2).jpg

 平面图
Landscape Plan


640.png

流线分析图

Circulation Analysis


综合体业态以办公、酒店为主,其中包含了洲际智选假日酒店,他们彼此之间功能独立。设计以长春冬天最常见的冰为灵感,将不同业态高低错落连接,形成简单的体块元素,保证功能空间私密性的同时,增强了建筑的整体性,削弱了体量的笨重感。几何排布也让位于中间的酒店可以最大程度享受到南边的公园视野。并大量运用节能玻璃幕墙,模拟冰的质感,将建筑与城市肌理无缝连接,使之与自然肌理和谐相融,模糊内与外的界限,以冰捕光,让行人在凛冬感受到美妙的光之舞。


Inspired by the formation of ice, the three streamlined building blocks stand like ice crystals cumulated in the frigid winter with glazed curtain walls mimicking the texture of Nature's dazzling creation. Looking from afar, the development is united and is depicted as layers of an ice castle glittering in the sunlight, alluring people to explore within. The main functions of the project are office and hotel, including the Holiday Inn. They are seprated to ensure the privacy of each function, while maintaining efficiency with a shared central amenity space at the lower level. The geometric layout eliminates bulkiness of the building volume and allows the hotel in the middle to enjoy maximum views of the park to the south.


640.webp (3).jpg

概念图
Concept Sketches


640.webp (4).jpg

空间布置理念
Spatial Organization


设计充分考虑到长春夏季短促、冬季寒冷漫长且日照较少的气候特点,设计师对地块周边自然环境进行了详细的分析调研,通过对风向、日照等方面的综合考量,精心调整了建筑布局与入口朝向,减小寒风影响,改善顶层设计,充分利用太阳光,为裙楼带来更多日照的同时,让自然光可以最大程度渗透进裙楼空间。


Through thorough study and analysis of the wind flow, daylight and other environmental elements, the design of the project address the city's short summers and long winters. The designer carefully adjusts the building layout and entrance orientation to improve the rooftop design to allow maximum penetration of natural light into the podium and block the chilling wind during the winter. Automatic lighting control systems are used to minimize the energy consumption of the building. In addition, the building facade is crafted from a combination of glass and solid stone materials to enhance thermal insulation performance of the building.

设计不仅为酒店营造了花园景观视野,还在酒店顶层设置了屋顶泳池,其中部分为室外泳池,让访客可以沐浴在阳光下享受静谧的休闲。而空中花园以适应极寒气候的本地植被,营造出绿色空间,吸引访客漫步其中。


The swimming pool on the top floor of the hotel is partially outdoor and offers visitors a tranquil atmosphere. The sky garden is adorned with local vegetation and is another green space designed to allow visitors to enjoy even during the city's harsh winters.


640.webp (5).jpg

立面图 
Elevation


640.webp (6).jpg

平面图
Floor Plan


640 (1).png


位置:中国吉林
设计及项目建筑师:Aedas
业主:吉林省鼎极房地产开发有限公司
建筑面积:59,000平方米
竣工年份:2021年


Project: Jilin Financial Centre Commercial Complex

Location: Jilin, China

Designer and Project Architect: Aedas

Client: Jilin Province Dingji Real Estate Development Co., Ltd

GFA: 59,000sq m

Completion: 2021


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照