贵阳城市微更新·广大街头公园 | 迈德景观MINDSTUDIO

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.png

       城市更新形式必然出现的是旧生活方式的淡去,及新生活方式的兴起。我们今天所面对的城市和社区的问题有很多源自于城市化过程中的“留白”。在大规模的高速城镇化历程下,无可避免地在成片新建而成的与已修建的之间遗留下许多空隙之地,成为缺乏活力的城市社区碎片。我们希望,将功能零散、碎片化的空间连接为一片具有关联而又领域分明的复合式场所空间,激励着社区居民的公共生活,完成了一次社区生活乃至城市空间的微更新。


What the urban renewal form inevitably emergence is the fading of the old way of life and the rise of the new way of life. Many of the city and community problems we are facing today stem from the "blank" in the process of urbanization. In the course of large-scale high-speed urbanization, it is inevitable that many gaps are left between the newly built and the built, which has become a fragment of the lack of vitality of the urban community. We hope that the fragmented space will be connected into a complex and well-defined compound space, inspiring the public life of community residents and completing a micro-renewal of community life and urban space.

640.webp.jpg

      该项目位于贵阳以西清镇市, 场地长度约350M,自东向西竖向高差13M,原貌为社区与城市相隔离的纯绿化空间,我们建议将其开放化,变成人人都能参与其中的公共属性场地。场地中增加互动休闲设施,让其变成充满活力的城市空间。

640.webp (1).jpg

▲总平面MASTER PLAN

The project is located in Qingzhen City, west of Guiyang. The site is about 350M in length and 13M in vertical height. The original appearance is a pure green space that is isolated from the community and the city. Interactive leisure facilities were added to the venue to turn it into a vibrant urban space.


640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

     它将是一个连接社区与城市主干道的线性街头公园,它用复合式的“拉链”结构,将不同属性的功能空间联系起来。

 It will be a linear street park connecting the community with the city's main road. It uses a composite "zipper" structure to connect functional spaces with different attributes. 

640.webp (4).jpg

数控流水艺术装置
Art installation

640.webp (5).jpg

      数控流水艺术装置,作为重要节点空间的核心亮点,驱动场地活力,聚集人气。地面运用参数化铺装,加强空间的视觉张力,同时提供一个趣味性的停留空间。
The numerical control flow art installation, as the core spot of the important node space, drives the site vitality and gathers popularity. The use of parameterized pavement on the ground strengthens the visual tension of the space and provides an interesting stay space.

640 (1).png

640 (2).png

▲场地内全部采用仿石砖铺贴,保证了色彩统一度,耐磨,避免了返碱等石材问题。

All imitation stone bricks are used in the venue to ensure uniformity of color, wear resistance, and avoid stone problems such as alkali recovery.


640 (3).png

640 (4).png

640 (5).png

▼数控流水装置在夜晚灯光的烘托下呈现出不同的色彩和图案。
The CNC water flow device shows different colors and patterns under the background of lights.

640.gif

640 (1).gif▼夜晚变成了社区喜爱的生活剧场。
At night, it becomes a theater of life in the community.

640 (2).gif640 (3).gif640 (4).gif640 (6).png

“乐”享互动
Music corner

640.webp (6).jpg      地面互动音乐钢琴装置以及翻动趣味墙,进一步增加空间的趣味感,希望通过这样的场地活动,让人们在参与的过程中,拉近人与人之间的距离。

  The ground interactive music piano installation and turning the fun wall further increase the fun of the space. We hope that through such field activities, people will be closer to each other in the process of participation.

640 (7).png

640 (8).png

640 (9).png

▼行走变得趣味。
Walking becomes fun.

640 (5).gif640 (6).gif高大的乔木为场地提供舒适的绿荫。

Tall trees provide comfortable greenery for the site.

640 (10).png

640 (11).png

修剪整齐的地被植物利于维护,加入玻璃景墙,丰富了纵深方向的景观层次。石坐凳为人们提供了休息的小场景空间。

The neatly trimmed ground cover plants are beneficial for maintenance, and the addition of a glass landscape wall enriches the landscape level in the depth direction. The seat provides a small scene space for people to rest.

640 (12).png

640 (13).png

音乐喷泉
Fountain  space

640.webp (7).jpg


      音乐喷泉是一个12M×8M的旱喷场地,与周围的绿化、玻璃景墙及坐凳相结合,人们可以在坐凳上休憩的同时观赏喷泉,也可以和水柱一起伴随着音乐舞动。

The music fountain is a 12m × 8m dry jet field, which is combined with the surrounding greening, glass landscape walls and benches. People can have a rest and watch the fountain on the bench, or dance with the water column along with the music.


640 (7).gif

640 (14).png

640 (15).png

640 (16).png

640 (17).png


音乐喷泉在不开启的时候,场地可以转化成其他的活动空间。

When the music fountain turned off, the venue can be transformed into other event spaces.

640 (8).gif640 (9).gif

640.webp (8).jpg


640 (10).gif

640.webp (9).jpg

项目名称:城市微更新·广大街头公园

地点: 贵阳清镇

客户: 广大城投集团

占地面积: 5000㎡

设计时间:蓝调迈德期间

建成时间:20205月

主创设计师:蒋俊(MIND STUDIO)

设计团队杨秀娥、尤南飞、田涵涵、杨丰梦、王羽、杨娅、邓廷欢、刘馨

采写:MIND STUDIO

景观施工:重庆四通园林绿化有限公司

摄影团队:JING STUDIO+MIND STUDIO

摄影师联系电话:139-8518-4164


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照