徐州绿城诚园 | MPG摩高景观设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]
光 · 影

光,是林间斑驳的梦境

影,是微风轻柔的召唤

在时光的流逝与光线的变幻中

分享每一段生命中的喜悦与密语时光


Light · Shadow

Light is a mottled dream in the forest

Shadow is the gentle call of the breeze

In the passage of time and the change of light

Share the joy and whisper time in every life


640.webp.jpg

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

缘起 l

项目位于江苏省徐州市鼓楼区,是全市的商业、金融和旅游中心。静处一隅,见证城市的繁华与寂静。

Origin l

The project is located in Gulou District, Xuzhou, Jiangsu Province, which is the city's commercial, financial and tourist centerIt stands quietly in the corner, witnessing the prosperity and silence of the city.



640.webp (9).jpg



设计过程中,经多轮推敲比选,最终敲定了以现代为表+ 古典为里+ 艺术为魂的新古典主义的基调。以精致、简洁、内敛的现代风格为内核,提炼徐州民俗文化中的剪纸元素,与建筑美学内核保持一致,追求光影和形态中的无限变化。在城市中描绘一座优雅、艺术的光影艺术馆,打造精致体验与人文结合的奢雅之所。

In the design process, after multiple rounds of scrutiny and comparison, the neoclassical tone of modernity as the surface +classic as the interior + art as the soul was finally determined. With a refined, concise and restrained modern style as the core, paper-cut elements are extracted from Xuzhou folk culture, consistent with the core of architectural aesthetics, and pursue infinite changes in light, shadow and form. Depicting an elegant and artistic light and shadow art gallery in the city, it will createa luxurious and elegant place combining exquisite experiences and humanities.


640.gif

640.webp (10).jpg



从光影中感悟自然与生活,在现代都市生活中寻一块静谧追光之所,在光影交融中捕捉生活的幸福之光,打造高端、精品的艺术馆式体验景观。


Perceive nature and life from light and shadow, it aims to find a quiet place to chase light in modern urban life, capture the happiness of life in the blending of light and shadow, while creating a high-end, boutique art museum-like experience landscape.



640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg


我们虽不能看到时光的流逝,但可通过光影的变化捕捉时光的故事。


Although we cannot see the passage of time, we can capture the story of time through the changes of light and shadow.



640 (1).gif



场景一:光影艺术馆 l
以现代设计风格打造场地入口,使其呈现出大气稳重与沉静内敛的气质,营造现代艺术馆的高雅品味。


Scene 1: Light and Shadow Art Museum l

The entrance of the site is created in a modern design style, which presents an atmosphere of stability, and calm, and introversion; it also creates an elegant feel of a modern art museum.


640.webp (13).jpg
640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg
640.webp (16).jpg


 

场景二:追光回廊 l

随着线性光带的引导,步入追光回廊,光带停留在雕塑后方,在墙面上映射着雕塑的形态,营造出了一种光影与时空交织的效果,如梦如幻。


Scene 2: Chasing Light Corridor l

Following the guidance of the linear light belt, it stays behind the sculpture and reflects  the sculpture’s form on the wall, creating a dream effect that together interweaves light and shadow with time and space.



640.webp (17).jpg
640.webp (18).jpg
640.webp (19).jpg
640.webp (20).jpg
640.webp (21).jpg


场景三:光影森林 l

沿着回廊前行,一座精致浪漫的光影森林便呈现在眼前。光影森林的设计过程中,设计师对每一颗树影的位置都进行了反复的调整,力求呈现出每一丝光影的魔法般的力量。


Scene 3: Light and Shadow Forest l

Along the corridor, a delicate and romantic forest of light and shadow appears in front of you. In the design process of the light and shadow forest, the designer repeatedly adjusted the position of each tree shadow, striving to show the magical power of every light and shadow.


640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg

640.webp (24).jpg

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg



场景四:湖畔倩影 l

转角处设计有紫薇树阵,营造出仪式感。清澈的水面上倒映着远处的景物,从桥上走过,便能感受到虚实互映的妙意。


Scene 4: A Beautiful Shadow by the Lake l

The crape myrtle tree array is designed at the corner to create a sense of ceremony. The distant scenery is reflected on the clear water, and when you walk across the bridge, you are immersed in the interwoven beauty between reality and illusion.



640.webp (27).jpg
640.webp (28).jpg
640.webp (29).jpg
640.webp (30).jpg
640.webp (31).jpg
640.webp (32).jpg



平静的水面倒映着湖畔仙女的身影。她静静的伫立在森林旁,秀发随微风舞动,裙摆被蝴蝶牵引着,轻盈而灵动,浅声低吟着古老的歌曲,为我们诉说着光影森林的故事。


The calm water reflects the figure of the lakeside fairy. She stands quietly by the forest, her hair dancing with the breeze, her skirt pulled by butterflies. Light and agile, she whispers ancient songs in a voice, telling us the story of the light and shadow forest.



640.webp (33).jpg

640.webp (34).jpg

640.webp (35).jpg

640.webp (36).jpg

640.webp (37).jpg





局部细节 l

Partial Details l


640.webp (38).jpg
640.webp (39).jpg
640.webp (40).jpg





后记 l
项目实施过程中从入口门头材质、玻璃花纹至光影森林等的落实,风格与细节都经历了设计师的精心打磨与思考。项目团队协同甲方与施工同仁,在今年艰难的大环境下,为保证设计的落地,呈现完美的效果,都付出了巨大的努力与辛劳。

Postscript l

In the project implementation process, from the material of the entrance door, the glass patterning, and the implementation of the light and shadow forest, the style and details have been carefully polished and thought by the designer. The project team, in collaboration with Party A and construction colleagues, has made great efforts and hard work  to ensure the implementation of the design under the difficult environment of this year.


640.webp (41).jpg






项目名称绿城诚园

设计时间:2019年12月

建成时间:2020年6月

景观面积:2500平方米

地点:江苏省徐州市

业主:徐州绿城尚润置业发展有限公司

景观设计:MPG摩高景观设计事务所

雕塑设计:杭州伍玖艺界文化创意有限公司

摄影:Shrimp Studio 邬涛


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照