中南西安君启 | RDA景观

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]


本案位于西安市城北大明宫板块,临近西安市二环,区域内商业繁荣、人居氛围浓厚,规划为西安未来的“城市中央公园”,是西安继曲江之后认可度较高的又一高端居住区。


The development is located in the Daming Palace District of North Xi’an City, which is near to the Second Ring Road, enjoying strong business and residential atmosphere. Planned as the future “Central Park” of Xi’an, this district is highly recognized as another high-end residential area after Qujiang New District.


640.webp.jpg

项目区位

Project Location


设计理念

DESIGN CONCEPT


本次设计范围是大区实体展示区域,也是永久的核心景观花园。为了能够让客户感受到完全真实的未来场景体验,作为先行建造展示给客户的区域,设计原则为体现大区逻辑的同时考虑未来与周围入户组团在无缝连接上的可延展性


The scope of this design is the overall display area, as well as the permanent core landscape garden. In order to allow customers to experience a completely real future scene experience, as a pre-built area to be displayed to customers, the design principles includes reflecting the logic of the whole residence and seamlessly connecting with the future and the scalability of the surrounding building entrance.


640.gif

设计理念表达

Design Idea Presentation


结合已建成的展示区风格,此次呈现的大区中心景观轴融入自然温暖、艺术趣味的设计,打造具有交融性、复合性、多样性的宜居社区。一座去风格化的“森林花园”,一个充满自然温情的旅·居式生活社区便孕育而生了。


Following the style of the built demonstration area, the central landscape axis of the development is designed with some natural, warm and artistic elements to create an integrated, multifunctional and diverse livable community. A destylized “forest park” for sojourn thus comes into being.


640.webp (1).jpg

项目现场鸟瞰

Bird View of Site



设计策略

DESIGN STRATEGY


场地布局四周高楼包裹中央绿轴,它不仅是地块和社区的呼吸“绿肺”,更是整个片区小环境的改善核心。围绕中央绿轴的绿色慢行生活带如翡翠之环串起了整个社区,同时也强化了中央绿轴对宅间花园的自然渗透。


The landscape axis is wrapped by tall buildings, which not only serves as the “green lung” of the community but also greatly upgrades the surrounding environment. The green belt along the central landscape axis connects the whole community and penetrates into the gardens between buildings in a natural way. 


640 (1).gif


社区应拥有更多绿色空间,景观结合社区功能共同打造各种类型的自然场所,将景观资源与居住体验融为一体,围绕着大自然里“云,林,水,光” 的元素营造森林花园,以弥补周边公共绿地资源的缺乏。


More green spaces are supposed to be created for the community. As a result, the landscape design is integrated with multiple functions, creating various natural spaces for a comfortable living experience. Natural elements such as “cloud, forest, water and sunlight” are employed to build a “forest park”, which makes up for the lack of public green resources in the surrounding area.  




云端乐园

Paradise in the Clouds


640 (2).gif


一条全长113米的景观栈道在林间穿梭,架起整个云端乐园,利用高差给常规的活动流线增加了多种可能,同时也给空间增添了趣味与活力。


A 113 meters long plank road runs through the woods, creating a paradise in the clouds. The height differences provide more possibilities for activities and bring fun and vitality to the space at the same time. 


640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg


它连接了色彩丰富的儿童活动空间、趣味横生的森林剧场并通向不远处的流水茶亭,成为中央景观轴的重要纽带。


Being an important link of the central landscape axis, it connects the colorful children’s playground and the entertaining forest theatre, and then leads to the Tea Pavilion not far away. 


640.webp (4).jpg

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg


流水茶亭

Tea Pavilion


640 (3).gif


我们以自然为底色,将建筑之美与人文关怀相结合,在中央景观轴构建景观会客厅,为社区提供可共享交流的场所。


With respect for nature, we combine the beauty of architecture with humanistic care, creating a “living room” along the central landscape axis, which is an ideal place for neighbors’ communication. 


640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg


作为栈桥的端点,纯白色的流水茶亭宛如一只自由的林间白鸽,旋转楼梯则延续了云端乐园的趣味性。瀑布如绸缎般从茶亭下沉的一侧倾泻而下,薄雾氤氲,置身自然之境。


Nestled by the trestle, the white tea pavilion looks like a white dove perching freely in the woods, whose spiral stair dialogues with that of the Paradise in the Clouds. A waterfall trickles down one side of the pavilion, from which a cloud of fine spray comes up. 


640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg


阳光草坪

Sunshine Lawn


640.webp (11).jpg


开阔的中心草坪,通过具有序列感的折线绿篱及铺装,搭配藤艺座椅,营造出雅致舒适的空间氛围。


On the open central lawn, the linear hedge and the well-designed pavement bring a sense of sequence, which create an elegant and comfortable atmosphere together with the rattan chairs. 


640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg


画龙点睛的雕塑群提升整个空间的艺术调性,营造出一个私人美术馆般的展示空间。


And the eye-catching sculptures enhance the artistic atmosphere of the whole space, thus shaping a gallery-like exhibition space.


640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg


丛林密语

Jungle Whispers


640.webp (16).jpg


漫步静谧林荫小道,树下闲谈沐浴阳光。回到社区,不仅仅是回到遮风避雨的屋檐下,更是回到与心灵共鸣的家。


It is beyond description when you are strolling along the quiet tree-lined path and chatting with family or friends while bathed in the sunshine. The Future Chapter is not only a shelter from the wind and rain, but also a balm to the soul.


640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg


森林花园的旅居生活

Sojourn in the Forest Park


我们希望未来入住的业主能够感受到这是一个充满自然及趣味的“森林花园”,是结束一天繁忙工作后,分享趣事诉说烦恼的温情场所。让我们享受生活的温暖和乐趣,关心人与社区、人与自然的本质。


We hope people will find Future Chapter is a natural and destylized "Forest Park" that is full of fun. It is a warm place for you to share your interesting stories and annoyances after a busy day at work. Not only does it allow us to enjoy the warmth and fun of life but it also reminds us to think about the relationship between man, community and nature.


640.webp (19).jpg


项目名称:中南西安君启

业主单位:中南置地

景观设计:RDA景观设计事务所
项目地点:陕西,西安
设计时间:2020.2-2020.6
完成时间:2020.10

设计面积:8800m²
拍摄单位:丘文建筑摄影-邱日培


Project: Zhongnan Future Chapter

Client: Zhongnan Group

Landscape Design: Rand Design Associates

Location: Xi’an, Shannxi

Time of Design: February-June, 2020

Time of Completion: October, 2020

Demonstration Area: 8800m²

Photos by: ARCH QW PHOTOGRAHY- Ripei Qiu


项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09094079号-30   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照