丹吉尔大学医院中心 | 法国AS建筑工作室
阅读:4177 2022-03-21
丹吉尔大学医院中心位于摩洛哥北部滨海城市丹吉尔。设计采用了双层外墙结构和生物原材料将项目打造成一座符合生物气候学的建筑,以适应大西洋沿岸地区的温热气候。


The University Hospital Center is located in a coastal city named Tangier in northern Morocco. With it's double-glazed facade structure and bio-raw materials, the project is created into a building that is consistent with bioclimatology so as to adapt to the mild climate of the coastal regions along the Atlantic Ocean.

640.jpg

©Antoine Duhamel

法国AS建筑工作室将一个高品质的多层医院结构无缝融合到丘陵景观中,令人联想到摩洛哥当地的乡土建筑。丹吉尔大学医院中心与新医学院和肿瘤学中心一起构建了完整的大学医院园区。它的建成强化了健康园区的总体结构,扩展了山丘周边地块的建筑群,形成了放射状的几何布局。在改善患者的治疗条件的同时,为医疗学者们创造一个极佳的工作环境。


The University Hospital Center in Tangier seamlessly integrates a high-quality multibuilding hospital structure reminiscent of the vernacular architecture of Moroccan villages into the hilly landscape. The University Hospital Center in Tangier was set up as a genuine University Hospital campus alongside the new Faculty of Medicine and the Oncology Center. It's construction reinforces the general structure of the Health Campus, extending the radiant geometry of the varioussite’s entities around the hill. It will enhance the patient treatment conditions and will create an outstanding working environment for the academics.


640.png

图源网络

640 (1).jpg

©Antoine Duhamel


医院中心由位于同一基地的三座建筑物组成,设计容量为800 张床位。入口广场将患者引导至接待区,同时也连接着其他地块。一个大型遮阳顶棚延伸至传统的马什拉比亚(一种源于中东的高装饰性封闭式阳台)画廊空间,整个空间向城市开放并可以俯瞰整个接待大厅。囿于场地的限制,各功能空间虽然被紧凑地整合在一起,但也提高了医院运营所需的邻近性和连通性。地下层可以容纳所有的后勤和接待活动空间,以及一个专门应对紧急情况的部门。首层是手术区域和技术支持中心,二层包括医学实验室和行政用房,上面三层则分别专属于三个综合住院中心:普通内科中心、外科中心和母婴中心。


Designed for a capacity of 800 beds, the University Hospital consists of three buildings resting on a common base. The entrance square directs the patients to the reception areas and to the articulations with the other site entities. A large awning extends the traditional mashrabiya gallery that overlooks the visitor reception lobby, opening to the city. The site’s constraints impose a compact building, while also offering the advantage of proximities and connections required for the operation of the University Hospital. The base floor consolidates all the logistics and reception activities as well as a dedicated facility for emergencies. The first level accommodates theoperating block and the technical support centre. The second level includes the University Hospital's laboratory and administrative premises, while the top floors are dedicated to three general hospitalisation centres, namely General Medicine, Surgery and Mother and Child.

640 (2).jpg
©Antoine Duhamel

640 (3).jpg
©Antoine Duhamel

640 (4).jpg

©Antoine Duhamel



640 (5).jpg
首层平面图


工作室非常重视对环境的影响:由于基地位于景观公园内,设计力求与地中海地貌无缝结合。选定的标准结构布局(7.50 m x 7.50 m)强化了建筑的模块化、可扩展性和灵活性,并且将承重墙布局在垂直通道的核心位置上,满足未来可能的扩展需求。场地内覆盖具有水平延伸图案的石质铺地,由大型遮阳顶棚提供荫蔽。外立面由包含穿孔元素的大型幕墙组成,并被房间的多色窗框点缀。随着一天时间的变化,建筑会因不同的颜色和光线反射而产生不同的立面效果。


The project of University Hospital Center Tangier attaches great importance to the environmental dimension: the building is located in a landscaped park, blending seamlessly into the Mediterranean landscape. The selected standard structural layout (7.50 m x 7.50 m) promotes modularity, scalability and flexibility and anticipates possible future expansion needs by limiting theload-bearing walls to the strong cores of the vertical access shafts. The baseis treated as a stone foundation with horizontally running patterns, protectedby a large canopy. Their external facades are highlighted by perforated elements forming large screen walls, dotted by the multi-coloured window frames of the rooms. Depending on the time of day, the buildings produce a variety of perceptions of colours and reflections.

640 (6).jpg
©Antoine Duhamel

640 (7).jpg
©Antoine Duhamel

640 (8).jpg
©Antoine Duhamel


法国AS建筑工作室在丹吉尔大学医院中心的设计中,不单单考虑一个提供治疗的场所,建筑还必须与城市更多地联系在一起。其使命是协调两个需求:为医疗活动设计最有效的布局,同时创造一个愉快高效的工作环境,一个安心舒适的疗养环境,并与周边环境融为一体。


During the design of the University Hospital Center of Tangier, the studio not only considered a place for treatment, but also the connections between the building and the city. It's mission is to coordinate two needs. On one hand, the studio is going to design the most effective layout for medical activities. On the other hand, we will provide an environment for pleasant and effective working as well as comfortable healing that is integrated with it's surroundings.

640 (9).jpg
©Antoine Duhamel



业主:摩洛哥王国卫生部
项目地点:丹吉尔,摩洛哥
项目规模:81000平方米
完工时间:2021年
首席设计:法国AS建筑工作室
合作团队:Hajji& Elouali

Client: Ministère de la santé du Maroc
Project Location: Tangier, Morocco
Project Scale: 81,000 m²
Completion time: 2021
Lead Architects: architecturestudio 
Cooperation Team: Hajji& Elouali


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论