杭州金固中心 | 零壹城市建筑事务所
阅读:2145 2024-04-30

由零壹城市建筑事务所为金固集团设计的“汽车超人”——金固中心现已正式落成。项目位于杭州银湖科技新城核心,总建筑面积 92,010.23 ㎡,包含总部,办公,商业,接待等功能。

"AutoFuturist Complex"—Jingu Center, designed by LYCS Architecture for Jingu Group, has officially been completed. Located in the heart of Hangzhou's Yinhu Sci-tech City, the project spans a total construction area of 92,010.23 square meters. It includes facilities for headquarters, office spaces, commercial areas, and reception services.

金固股份(002488)是聚焦汽车车轮生产的高新技术企业,多年来致力于车轮的轻量化研发和制造,产品远销到欧、美、东南亚等国家和地区,被中国汽车工业协会评选为“中国汽车零部件车轮行业龙头企业”。

Jingu Group (002488) is a high-tech enterprise specializing in producing automobile wheels, focusing on the research, development, and manufacturing of lightweight wheels for many years. The company's products are exported to Europe, America, Southeast Asia, and other countries and regions. It has been recognized by the China Association of Automobile Manufacturers as the "Leading Enterprise in China's Auto Parts Wheel Industry."
项目主楼的灵感源于汽车腰线,银色建筑被张扬、动感的红色曲线层层切割,为银湖科技城的城市肌理增添一抹独特亮色。

The sleek lines of automobile waistlines inspired the design of the project's main building. The silver structure is boldly sliced with vibrant, dynamic red curves, adding a unique and striking color accent to the urban texture of Yinhu Sci-tech City.

城市与自然之间

Between the City and Nature

银湖科技城与滨江高新区、未来科技城并称杭州三大高新产业高地,属富阳经济技术开发区的核心区块,是引领富阳融入杭州大都市一体化发展的城市“金银脊梁”。风景秀丽的银湖公园位于科技城中央,金固中心矗立于银湖公园南侧。

Yinhu Sci-tech City, Binjiang High-tech Zone, and Future Sci-tech City are hailed as Hangzhou's three major high-tech industry hubs. Situated in the core area of the Fuyang Economic and Technological Development Zone, it acts as the "golden backbone," leading Fuyang's integration into Hangzhou's metropolitan development. The picturesque Yinhu Park is located at the heart of the Science City, with Jingu Center prominently positioned on its southern side.

金固中心分为塔楼和裙房两个部分,塔楼为总部办公,位于场地南侧,毗邻中国智谷和大型城市TOD综合体(建设中),面向城市最大程度地强化建筑的昭示性。

The Jingu Center comprises two main sections: the tower and the podium. The tower, designated for headquarters and office use, is strategically located on the southern side of the site, adjacent to China's Zhigu and a large urban TOD complex, currently under construction. This placement maximizes the building's visibility and prominence within the cityscape.

裙房位于塔楼北侧,用于对外租赁。建筑体量由大变小,灵活分割的平面布局对中小企业客户友好,有利于形成产业集聚。建筑由东向西呈层数递减的趋势面向银湖公园,弱化建筑体量,并拥有最开放的景观视野。

The podium, located on the north side of the tower, is available for external leasing. The building volume diminishes east to west, adopting a tiered layer reduction towards Yinhu Park. This design not only reduces the mass of the building but also offers expansive views, creating a visually open landscape. The flexible partitioning of the floor plan is particularly favorable for small and medium-sized enterprise clients, facilitating industrial clustering.

曲线释放动感能量

Curves Release Dynamic Energy

项目地块建筑限高 80 米,设计团队从汽车腰线获得灵感,对塔楼体量进行切削,八边形主楼显得挺拔有力,丰富的立面朝向呈现出多视点的自然山水。

The project site has a height limit of 80 meters, and the design team drew inspiration from car waistlines to sculpt the tower's volume. The octagonal main building stands tall and robust, with a richly faceted facade presenting a multi-perspective view of the natural landscape. 

主楼转角分裂成凹凸有致的层叠片状铝板, 以热烈的红、银上色,纵向的向量进一步强化了主楼挺拔的视觉形象,带来强烈的视觉冲击力。

The building's corners are split into contoured, layered aluminum panels painted in vibrant red and silver. These vertical vectors further enhance the tower's statuesque visual image, delivering a strong visual impact. 

铝板不止起到造型上的作用,还是隐藏的“实力派”。通风,排烟管道以及设备机房都被巧妙地隐藏其内,将实用功能与造型美学融为一体。

Beyond their aesthetic contribution, the aluminum panels also serve a practical purpose as "Hidden Strength Faction." Ventilation ducts and equipment rooms are cleverly concealed within them, integrating functional utility with sculptural aesthetics.

塔楼与沿路的1号楼采用统一的造型语言,顶部和侧面被红色的曲线勾勒,形成了园区主入口。在主干道旁形成令人驻足的城市景观。

The Tower and Building 1 along the road share a unified design language. Their tops and sides are outlined by red curves, creating a prominent main entrance for the park. This design forms a striking urban landscape that captures the attention of passersby along the main thoroughfare.

层层叠落的生态园区

Layered Ecological Park

塔楼之下,5座裙房如同五指一般向银湖公园伸出,公园景观充分透入园区,真正成为一座景观之中的办公园区。

Beneath the tower, five podium buildings stretch out like fingers towards Yinhu Park, allowing the park's landscape to permeate deeply into the complex. This design transforms the area into an office park nestled in a scenic environment.

走入园区,银色遮阳铝板通过角度变化赋予园区灵动的氛围。裙房通过空中连廊链接,形成不同形状大小的院落空间。

Upon entering the park, the silver sunshade aluminum panels create a lively atmosphere through varying angles. The podium buildings are connected by aerial corridors, forming courtyards of different shapes and sizes, enhancing the spatial experience.

裙房整体朝向银湖公园层层叠落,植物景观为屋顶露台划分出张弛有度的休憩空间,连续的动线让裙房屋顶成为一座可游可玩的空中花园。

The podium buildings are terraced towards Yinhu Park, with the planting landscapes creating relaxed and well-defined rest areas on the rooftop terraces. Continuous pathways transform these rooftops into an accessible and enjoyable aerial garden, offering playful and scenic experiences above the park.

位于场地西北侧的接待中心以其独特的先锋性引人注意。平滑的银色表皮被玻璃幕墙切割为错落交叠的相似体块,使得整个建筑充满了流畅的动态美感。

The reception center on the site's northwest side draws attention with its distinctive avant-garde design. Smooth silver cladding is intersected by glass curtain walls, creating a series of overlapping, similar volumes that imbue the building with a fluid, dynamic beauty.

结语

Conclusion

从杭州主城区到达银湖科技城,驶出云创隧道,远远便看到一座现代、活力、先锋的大楼伫立在道路尽头。金固中心以轻盈,愉悦的姿态为城市注入了新的能量与活力,仿佛一座耐看的雕塑,成为金固集团的经典象征。

As you travel from Hangzhou's main urban area to Yinhu Sci-tech City and exit the Yunchuang Tunnel, a modern, vibrant, and avant-garde building stands prominently at the end of the road. With its light and pleasant demeanor, Jingu Center injects new energy and vitality into the city. It resembles a timeless sculpture and has become a classic symbol of the Jingu Group.



汽车超人 | 金固中心

地点:中国,杭州

业主:浙江金固股份有限公司

面积:92,010.23平方米

设计时间:2017年6月—2020年3月

建造时间:2020年3月—至今

建筑设计:零壹城市建筑事务所

配合设计院:浙江工业大学建筑规划设计研究院

幕墙设计顾问:浙江经典建筑装饰有限公司

施工方:浙江中南建设集团有限公司(建筑),浙江亚厦装饰股份有限公司(幕墙)

摄影:山间影像、刘康仁、DONG建筑影像

摄像:山间影像

AutoFuturist Complex | Jingu Center

Location: Hangzhou,  China

Client: Jingu Group

Area: 92,010.23 ㎡

Design Date: 2017/06—2020/03

Construction Date: 2020/03 — Present

Architecture Design: LYCS Architecture

Local Design Institute: Architectural planning and design Institute of Zhejiang University of Technology

Curtain Wall Design Consultant : Zhejiang Classic Building & Decoration Co., LTD

Construction Contractor : Zhejiang Zhongnan Construction Group(Architecture)、ZheJiang YASHA Decoration Co.,LtdCurtain Wall.

Photography: Inter_mountain images、Kangren Liu、DONG Image

Video: Inter_mountain images



ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论