盐城龙湖·天奕 | FLO景观设计事务所
阅读:2640 2022-01-10

对话经典,流水森林 | 盐城 龙湖·天奕


640.jpg

640 (1).jpg

640 (2).jpg
640 (3).jpg


与自然零距离接触,是我们对于这个项目的理解。

我们希望更好的生活方式是回归自然的原点,感受四季的循环


F L O

错落平台、水林交融、视线交错

Scattered platforms, blending of water and forest, interlaced sight


640.png

弗兰克·莱特 《流水别墅》

自赖特的流水别墅问世以来,「有机建筑」就从理论上的概念转变为现实中可行的存在。


640 (1).png

《本案后场空间》

有生命的人居空间,要有主题,无论居所的环境如何,都要让居住其中的人能够得以切身感受自然。


基地背景 Site Background

     基地位于盐城未来城市中心——南海未来城核心位置,由于城市发展向南发展,地块发展潜力巨大。地块串联三条河+ 两个公园,是最贴合自然的景观空间,展示区未来将作为社区主入口对外开放。

      The site is located in the core of the future city of Yancheng-Nanhai Future City. Due to the southward development of the city, the land value has a huge potential for future growth. The site is connected to three rivers and two parks, which has the most natural landscape conditions. The exhibition area will also be open to public as the main entrance to the community.



设计难点&策略

Design Difficulties & Strategies




难点一:城市开口界面较长,如何遮挡地库两侧消极面?

Long urban interface, how to screen the two ramps facing the street?


640 (2).png



策略一:酒店式落客,打造层次递进的归家仪式感

Hospitality drop-off, creating a welcoming formal entry sequence


640 (3).png
640 (4).jpg
_______________________________________________________


难点二:如何在基地条件上,对6M高围挡进行遮挡?

How to screen views to the 6m high construction enclosure?

640 (4).png

策略二:下沉水景,抬升廊架

Lowering to foreground to create a pool, and lifting the background to block unpleasant views

640 (5).png
640 (5).jpg


____________________________________________________


难点三:如何在后场三面围挡的空间内,获得更丰富的观景体验?

How to create rich experiences within an enclosed limited space?

640 (6).png

策略三:设置不同高度的观景平台,获得全方位的观景视角

Creating multiple levels and platforms to create diverse view points.

640 (7).png
640 (6).jpg

酒店式落客前场 Drop-off Front Court



640 (8).png


中岛式落客

640 (7).jpg
640 (8).jpg
640 (9).jpg
640 (10).jpg

流水森林式后场 Flowing Water Forest Backcourt



空间序列分析

Sequence analysis


640 (9).png
640 (10).png


      我们以另一种方式来思考未来归家的惊喜体验。任何一种风景都是有机的自然体,对话经典的流水别墅,将室外空间自由延伸,相互穿插,浑然一体。在空间的处理、体量的组合及与环境的结合上,留出更多遐想的可能。

       We think about the element of surprise in the experiential sequence of coming home. All scenery are part of the natural dialogue within the organic composition in nature, like the classic flowing water villa. The spaces extend into the outdoor space freely and interspersed with each other. The treatment of space is integrated with the composition of built volume and the environment.


前景-下沉卡座&旋转楼梯

640 (11).jpg
640 (12).jpg
640 (13).jpg

前景-动线

640 (11).png

前景回望

640 (14).jpg
场地活动分析

640 (15).jpg


中景-流水/水面


640 (16).jpg
640 (17).jpg

远景-林下休憩

640 (18).jpg
640 (19).jpg
640 (20).jpg


F L O

项目名称 :龙湖·天奕

项目位置:  江苏盐城
项目面积 :3300㎡
甲方单位:龙湖南京地区景观中心

甲方设计团队:邓慧娴 雷兴兴 许渭浚

设计单位:FLO 甫洛景观
设计团队 付凯 倪亚运 陈熙涵 林宇炫

施工单位  苏州趣雅园林发展有限公司

设计时间   2021.06-2021.10

摄影:南西空间影像


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目