美国普拉特公园 | TLS景观
阅读:2764 2023-01-12

640.jpg

 入口广场  © TLS


普拉特公园(One Pratt Park)位于阿拉巴马州伯明翰市。在遭受了一场前所未有的强烈飓风袭击后,TLS受业主委托,为普拉特城区的灾后重建设计一个新的“城市客厅”公园。经过长达近7年的协作,公园2019年底开放。

本项目获得ASLA-AL优秀奖。


| 设计背景:飓风 |

DESIGN CONTEXT: TORNADO


640 (1).jpg

▲飓风袭击后的普拉特城 © Charles Whisenant


2011年4月27日,阿拉巴马被一场前所未有的EF4级飓风所袭击。从塔斯卡卢萨到伯明翰,一条超过一英里宽、八十英里长的通道被夷为平地。飓风在抵达伯明翰市中心前一刻突然转向,转而袭击了古老的普拉特(Pratt)城区。普拉特城区在19世纪曾是一个矿业中心,现在也是非裔美国人的重要居住地之一。社区内许多具有悠久历史的古建筑原本就急需修缮,这场飓风更是进一步动摇了这个社区的根基。项目所在场地也是被这场飓风“清除”的区域之一。许多居民被迫离开了家园,却不知何时才能回来。


On April 27, 2011, Alabama was the victim of a supercell EF4 tornado, one of the largest ever recorded. It cleared a path over a mile wide and 80 miles in length from Tuscaloosa to Birmingham. Downtown Birmingham was threatened but at the last minute, the storm took a turn and instead demolished a large portion of the nearby Pratt neighborhood. Pratt was an impoverished, historic African American community founded as a 19th-century mining center. The community, which included many older, long-time residents, strongly tied to this place, was shattered. Already struggling, Pratt’s physical and social fabric, was shredded by 190 mph winds. Large areas, like this site, were razed and entirely cleared. Many people had to leave not knowing if they would ever return.




| 设计过程:沟通 |

DESIGN PROCESS: TALKING

640 (2).jpg

 新建社区中心  © TLS


设计的最终目的是为Pratt人民塑造新的家园。因此,以下几个方面尤为重要:

· 创造社区凝聚的场所

飓风过后,人们比以往更希望能团结、聚集在一起。不论是与几位好友相,又或是举办大型社区活动,不论是在室内,还是室外幸存的市民图书馆目前勉强承担着这一重要任务,但远无法满足需求。普拉特急需一个新的社区客厅和机会场所。


· 吸引更多家庭回归普拉特

通过营造适合儿童、家庭活动的公园,吸引那些受到飓风影响搬离的家庭,重新回归普拉特城区。


· 纪念历史

关于飓风、关于矿业中心、关于普拉特独特的文化,我们希望在设计能和场地建立起更深刻的联系。


Our first job was to learn how the place could serve the community best. Certain things stood out strongly.

• People want to get together. Having a place for gatherings large and small (the existing library is overwhelmed) – that can work indoors and outside was most key. This needs to be the living room and commons.

• Attracting families to return or to move here. Thinking about kids – lots of options and stimulation for kids.

• Heritage – honoring the history of this neighborhood



| 回归 |

COMEBACK


640 (3).jpg

 场地南侧鸟瞰,普拉特城历史地图  © TLS

640 (4).jpg

 场地北侧鸟瞰  © TLS

640 (5).jpg

 平面图  © TLS


2011年的飓风过后,普拉特城区灾后重建与修复的各项规划都在紧密进行中。位于曾经的飓风中心的普拉特公园(One Pratt Park)和社区中心项目,由FEMA(联邦应急管理机构)资助,是灾后第一个完成的项目。普拉特公园旨在成为重生后的普拉特的新社区核心,用充满活力和新意的公园,长久地吸引居民的回归。2019年公园建成后,周边的多个住宅项目也快速启动建设,成功激活了社区。


Since the disaster, Pratt has been the site of numerous planning initiatives at various scales aimed at restoring and re-growing the community. Sitting directly in the former path of the tornado, One Pratt Park and Community Center is the first major recovery project to be accomplished with FEMA funding. One Pratt is intended as the new beating heart of the restored community, an enthusiastic resurgence inviting long-time residents to come back together and return to new homes. With One Pratt finished, several surrounding residential projects are now heading quickly toward construction.



| 色彩 |

BRIGHT COLOR


640 (6).jpg

 发光信号塔  © TLS


640 (7).jpg

 场地色彩  © TLS


640 (8).jpg

 场地色彩  © TLS


就像普拉特城区的复苏一样明快,设计中运用了大胆鲜亮的色调。主入口广场处,在地面勾画出玫红色的普拉特历史地图和过去的矿业设施,以不忘这个城市的立身之本。而为了纪念这次飓风事件,并为未来做好预案,一座发光信号塔伫立在场地东南角。它既是场地夜晚的标志物,也会在紧急事件发生时,通过变色和警报来通知社区居民。除此之外,儿童活动场、大台阶滑梯、山丘等等区域也加入了以玫红色为主的明快色调,为场地揭开崭新一页。


Like many of the returnees, the design is resplendent in brilliant, optimistic colors. The park gateway sports a detailed magenta map of the area’s mining facilities that were the community’s main source of employment for decades. Kids and adults negotiate a hillside of rainbow sherbet-colored rubber knolls and slides. This eight-acre park and community center opened in October 2019, a new page in a long history.



| 攀升 |

CLIMBING UP


640 (9).jpg

 下沉剧场  © TLS


640 (10).jpg

 回收砖块  © TLS


640 (11).jpg

 市民公园  © TLS


公园北侧是“城市客厅”区域,用于举办各类聚会和节庆活动。设计中利用了场地原有的地形变化,并进一步进行雕琢,加入了许多起伏的游乐设施、自然滑梯和户外下沉剧场。在场地高点的发光信号塔,可以获得瞭望全场的最佳视野。

场地的起伏变化也帮助雨水管理。雨水被收集并重新利用,用于灌溉溪岸的河桦林和种植池。从被摧毁建筑中回收的砖块和花岗岩也在场地得到新生,用于局部铺装。


A community “living room” structure was designed to frame the entry to a green common for events and festivals. With 40 feet of grade change along the park’s length, the land was strongly sculpted for use including an extensive topographic playscape with natural slides for kids and an amphitheater for music performances and weddings. This is overlooked by a glowing community signal tower at the park’s high point. Rainwater is collected and serves to irrigate a shady streambed overhung with River Birch groves and lined with recovered brick and granite blocks along the low edge of the park.



| 设计信息 |

INFORMATION


项目地点:阿拉巴马州伯明翰市

项目面积:8 英亩

业主:伯明翰市政府

方案至施工图设计:TLS景观设计事务所

协作建筑师:DESIGN INITIATIVE,Marshall Anderson

摄影:陈巍


Project Location: Birmingham, Alabama

Project Size: 8 Acres

Client: City of Birmingham

Landscape Design: TLS Landscape Architecture

Associate Architects: DESIGN INITIATIVE, Marshall Anderson

Photographer: Wei Chen


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目