上海YOUKESHU有棵树零售形象店 | SLT设计咨询
阅读:1978 2023-04-25
640.gif


640.png

“用顺应自然的制作方式,去自然而然更好的生活。”新锐贴身衣物品牌YOUKESHU 有棵树倡导着自然健康、绿色低碳的可持续生活方式。SLT受邀为品牌在上海万象城打造首家线下零售形象店。

“Live a better life naturally by adapting to the natural way of production.” YOUKESHU, a cutting-edge intimate clothing brand, advocates a natural, healthy and low-carbon sustainable lifestyle. SLT was invited to build the first offline retail image store for the brand in Shanghai MixC.

640 (1).png

门店外观 Appearance

设计团队以“加载自然”为空间灵感,循迹自然,捕捉树木、草地、日光、云层的形态,于商业空间植入别样城市森林。品牌理念在具有呼吸感的治愈空间里迸发出春日的无限绿意。

Inspired by "loading nature", the design team follows nature, captures the forms of trees, grasslands, sunlight and clouds, and implants special urban forests in commercial space.The brand concept bursts out infinite vitality in the healing space.

640 (2).png

项目入口 Entrance

640 (3).png

米白与浅灰,配色轻盈且克制,如柔雾般传递出温和平静的空间情绪。踱步前行,薄雾渐隐,森林的绿意苍翠愈发明晰。

Off-white and French grey,  light and restrained, convey a gentle and calm spatial emotion. Pacing forward, the space gradually brightened up, and meanwhile the greenery is becoming more clearer.

640 (4).png

空间概览 Overall

中心区醒目的树形装置成为空间的焦点,直径约2.6米的圆柱形体量使消费者的选购动线自由地环绕。

The striking tree-shaped installation in the central area becomes the spotlight, and the cylindrical volume with a diameter of about 2.6m allows consumers to shop freely.

640 (1).gif

袜区装置动图示意 

Diagram of  the the central installation

装置以榫卯相扣的精细节点咬合固定,以传统的方式串联现代材料,呈现出经典结构与零售空间的创意融合。

The installation is fixed with fine nodes of mortise and tenon, and connects modern materials in a traditional way to present the creative integration of classical structure and retail space.

640 (2).gif

榫卯节点构造 

Detail diagram of the mortise-and-tenon joint

通过对“树木之形”的抽象化解构与重组,设计团队为空间量身定制了“木林森”道具系统。

Through the abstract deconstruction and reorganization of the "the form of tree", the design team tailored the "trees groves and forests" props system for the space.

640 (5).png

“木林森”道具系统分析 

Analysis diagram of the 

"trees groves and forests" props system

天花轨道框定区域,构建系统基础支撑结构;立柱三两成行,如林中树,扎根地面,上接轨道,打造垂直展陈空间;悬挂吊杆和模块化柜体于空间错落排布,可随使用场景自由组合,满足多种陈列需求。

The ceiling track frames the area to construct the system foundation support structure. Columns in twos and threes are rooted in the ground and connected to the track to create a vertical display space. Hanging suspenders and modular cabinets are scattered in the space, which can be freely grouped in accordance with the usage scenarios to meet a variety of display needs.

640 (6).png

核心零售区局部 

Part of the core area

多组“木林森”道具系统,环绕中心大树装置依次排布,在统一的材料语言下呈现出多元造型,独特的空间符号强化品牌记忆点,具象诠释「从自然生长」的核心理念。

Several groups of "trees groves and forests" prop systems are arranged in turn around the central tree installation, presenting multiple shapes by the unified material. The unique space symbol strengthens the impression of the brand and interprets the core concept of "growing from nature".

640 (7).png

概念轴测图  

Concept axonometric diagram

三盏树形灯光皎白又朦胧,有序地装点着绿林角落,给人以治愈的能量。

Three tree-shaped lights, white and hazy, decorate the corners in orderly, delivering a sence of healing.

640 (8).png

640 (9).png

树形灯光装置 

Tree-shaped light installation

640 (10).png

顶部照明呈矩阵铺陈,若云似雾,将光线层层筛滤,空间通透、明亮又不失柔和。点光源呈网状排布,满足了局部重点照明需求。1.2m×1.2m的天花网格系统将灯光、悬挂吊杆、树形杆件等模块有机结合,增强空间的整体性与统一性。

The top lighting is laid out in a matrix, filtering the light layer by layer, which creates a bright and soft atmosphere. The point light sources are arranged in a grid, which meets the local accent lighting requirements. The 1.2m × 1.2m ceiling grid system organically combines lighting, hanging suspenders, tree-shaped rods and other modules to enhance the integrity and unity of the space.

640 (11).png

天花网格系统 

The ceiling grid system

轻灵流畅的曲形边界勾勒出围绕式的环形动线,地面色块强调了核心区的零售场景。草木层叠,绿意氤氲,于都市森林中探索自在野趣。

The smooth curved boundary of the ground outlines the circulation, and the color blocks emphasize the retail scene in the core area. The green ground and wooden columns are stacked, green and dense, sparking the interest of exploring the urban forest.

640 (12).png

地面色块强调了核心区的零售场景

The green ground emphasize the core retail scene

640 (13).png

为了更好地适应产品的多样化展示和品牌的周期性更迭,设计团队打造了三种模块化道具器架系统。灵动自由的组合打破了固有格局,为空间打开无限可能。

In order to better adapt to the diversified display of products and the seasonal marketing campaign of the brand, the design team has created three modular prop rack systems. The flexible combination breaks the inherent pattern and opens up infinite possibilities for the space.

640 (14).png

开放灵活的空间陈列 

Open and flexible display system

SLT基于人体工学的考量,在合理高度内制定了墙面陈列规则和器架系统。龙骨框架与金属穿孔板插件搭配模组化矮柜,组合轻盈器架与灵活模块,为品牌未来SI系统的搭建提供依据与支持。

Based on ergonomic, SLT formulate wall display rule and rack system within a reasonable height. Keel frame, metal perforated board inserts and modular low cabinets, the combination of lightweight racks and flexible modules provides the basis and support for the construction of the brand's future SI system.

640 (15).png
640 (16).png

墙面器架系统 

The wall rack system

可移动的仓储式柜体两两相连,组成引导动线的灌木丛林。单元化的模块结合通用的节点构件,实现多种展陈方式,丰富空间层次。

The movable storage cabinets are connected in pairs to form a shrubbery that guides the moving line. The unitized modules are combined with the universal node components to present a variety of display modes.

640 (17).png

可移动的仓储式柜体 

The movable storage cabinets

磨砂亚克力网格柜体呈半透明状,映透出空间的朦胧绿意,与前场矮柜组成完整的中岛道具系统,高低错落,曲深有致。

The translucent frosted acrylic grid cabinets, reflecting the hazy greenness of the space, form a complete island prop system with the low cabinets in the front field,  which offers an extremely rich spatial experience.

640 (18).png

磨砂亚克力网格柜体 

The frosted acrylic grid cabinets

640 (19).png

SLT通过功能布局、空间节奏和材料组合,在都市造景自然,植林立森,营造出春日踏青般的元气氛围,将品牌“自然而至”的理念悄无声息地融入空间设计和消费体验之中。

Through the complete functional layout, relaxed space rhythm adjustment and rich and diverse material combinations, SLT creates a natural landscaping and a vigorous atmosphere in the city, at the same time, integrates the brand's concept of "natural arrival" into the space design and consumer experience.

640 (20).png

项目内景  Interior

YOUKESHU有棵树首家线下零售形象店在此落地生根,自在生长,传递自然的力量。每一个来访者,都能在这个兼具通透性与呼吸感的空间中,倾听内心的节奏,重获向上生长的能量。

YOUKESHU's first offline retail image store takes root here, grows freely, and conveys the power of nature. Every visitor is welcomed in the open and bright space. Take a deep breathe, listen to the inner voice, and regain the energy of upward growth.

640 (21).png

平面图 Plan

YOUKESHU有棵树零售形象店


项目地址 Address:

上海市闵行区万象城

The MixC, Minhang District, Shanghai


建筑面积 Area:

215m²


项目完成时间 Date:

2023


摄影 Photography:

吴鉴泉 Vincent Wu


灯光设计 Lighting consultant:

LUMIA Lab


施工方 Contractor:

上海祥瀛建设,杭州宏信商业展示


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目