极氪中心-长沙五一广场店 | MOC DESIGN OFFICE
阅读:2713 2023-06-15



橙色盒子与活力都市的共鸣
Orange Glass Box Breathes New Life 
into the Cityscape
-
极氪中心 - 长沙五一广场店
ZEEKR Center – Wuyi Square, Changsha



“极具张力的建筑语言突显了品牌的美学观念,多种形式的场景设置则回应了丰富的城市文化。”
“ZEEKR’s aesthetic concepts are accentuated through the highly charged architectural language of its new center, which is complemented by various scene settings that reflect the richness of urban culture.”


概述

Overview



项目位于中国最繁华的十字路口之一的五一广场街区。
Situated at the bustling crossroads of Wuyi Square in China, the project breaks away from the conventional commercial design approach.





不同于常规商业逻辑一望而透的处理方式,设计师选择跳出窠臼,从新的角度重新诠释事物,以一个“悬浮的”橙色透明盒体从室外贯通进室内,通过极具张力的色彩和结构,丰富了城市界面并开启与街区的对话。
Rather than following traditional see-through logics, the designers dared to think outside the box and offer a fresh interpretation. The result is a stunning suspending orange transparent box that connects the exterior and interior. The bold design not only enriches the urban landscape, but also initiates a dialogue with the neighborhood through its tense colors and unique structure. 










立面和结构

Facade and Structure



建筑立面的框架与结构被极大的简化,材料语言的统一性加强了色彩的张力对比,大厅前部的挑空处理,让悬挑的橙色玻璃盒子体块得以贯穿进室内,构成了丰富的空间层次,也为空间注入了品牌精神力与趣味性。
The building’s facade boasts a simplified yet striking frame and structure. The use of consistent materials enhances the dramatic color contrast, while the hollow structure of the lobby creates a pathway for the suspending orange glass box to penetrate into the interior. It adds depth and complexity to the space and effectively injects the brand’s spirit and playfulness.





不拘泥于传统思路,将品牌色与建筑形式相结合,以此回应品牌和城市年轻时尚的文化特点。

By combining the brand’s color with the architectural form, the design caters to the youthful and fashionable culture of both the brand and the city, breaking free from the traditional approach. 







橙色玻璃盒子贯穿进室内,构成了丰富的空间层次关系。

The orange glass box extends into the interior, creating a complex spatial hierarchy that adds depth and character to the design.









动与静

Movement and Stillness


沿着台阶拾级而上进入盒子内部通往二层。
设计师通过内退的大厅立面和“悬浮”的橙色玻璃盒子,隔开了川流不息的街道与室内的联系,同时也在展车区与用户区之间置入了一个橙色的过渡空间,实现喧嚣与沉静之间的平衡与衔接,为用户创造了一个沉浸感的场域环境。
The suspending box can be accessed by steps leading up to the second floor.
The designers effectively separated the interior space from the busy street through the use of a receding lobby facade and the orange glass box. This approach achieves a delicate balance and precise articulation between the bustling energy of the street and the peaceful silence within, creating a fully immersive environment for users to enjoy.







橙色玻璃盒子和台阶细节

Detail of orange glass box and steps








从台阶处看向一层展车区
Looking from the steps to the first-floor showroom






橙色的过渡空间,实现喧嚣与沉静之间的平衡与衔接,为用户创造了一个沉浸感的场域环境。

The orange glass box approach achieves a delicate balance and precise articulation between the bustling energy of the street and the peaceful silence within, creating a fully immersive environment for users to enjoy.












城市文化的融合
The Integration of Urban Culture



“城市的人文,

一半在博物馆,一半在川流不息的街头。”

“The humanity of the city –

half in the museum, and half in the vibrant streets.”







从设计伊始,设计师始终关注对于城市人文的思考,并通过社群空间场景的规划和设置回应这种时尚与烟火气兼容的城市气质。
The designers have made a conscious effort to reflect on the urban humanity, responding to the city’s unique style and atmosphere through the scene planning and community setting. 







楼梯连通至二层的艺廊区,通透的展厅为活动和展览提供了空间,包括一个可供社群活动使用的会议室和开敞的展厅——这是一个更加灵活、开放、可变的空间,鼓励人们探索空间与生活互相激活的可能性。
The staircase leads up to the second-floor gallery, while the transparent showroom offers ample room for events and exhibitions, including a meeting space for community gatherings and an open showroom – a flexible and versatile space to inspire people to explore the various possibilities and interactions of space and life.





趣味性的家具回应了轻松自在的氛围并鼓励用户参与

Playful furniture complements the laid-back atmosphere and encourages user engagement.









与展厅相连的休闲区的规划上,设计师并不遵循常规商业逻辑将吧台置于一侧,而是将环岛型吧台置于空间中部,旨在鼓励更强的互动和交流。
The designers opted to place the island bar at the center of the lounge area instead of on one side, as per conventional commercial logic. The objective was to encourage stronger interaction and communication among the visitors.











设计师通过灯光色彩和明暗调节设置回应不同时段的城市烟火——白天是工作休闲的咖啡时光,夜晚则是氛围感十足的微醺时间。
The bar was designed using a blend of lighting colors and shades that were responsive to the urban vibe. During the day, the atmosphere was conducive to coffee breaks and relaxation, while in the evening, it takes on a lively happy hour vibe.









吧台的另一侧,设计师规划了一个相对独立的休闲区,通过活动家具的不同组合形式,满足多样化的使用需求。
Across the bar, the designers have created a separated lounge area to cater to diverse needs, utilizing movable furniture in various arrangements.







根据需要可通过布帘划分空间,通过家具的调整完成从休闲到论坛活动模式的转变。
The space can be sectioned off by a cloth curtain as required, allowing for smooth transitions between casual and more formal settings through furniture adjustments.







休闲区的金属枫树装置灵感来源于当地人每年秋季到岳麓山的赏枫活动。艺术化的与在地文化产生联系。

The metal maple tree installation is inspired by local tradition of visiting Mount Yuelu to admire the autumnal foliage.











项目名称:极氪中心-长沙五一广场店

主持设计:吴岫微,杨振钰,梁宁森

设计团队:李威宏,古耸宇

业主设计团队:徐皓,徐震,顾其,周媛

施工图团队:上海雅思建筑规划设计有限公司

项目面积:985㎡

设计周期:2022年6月-2022年10月

完成时间:2023年4月

主材:喷砂不锈钢,橙色夹胶玻璃,橙色烤漆玻璃,水磨石,木饰面板,地毯

家具:HAY, GRADO, Magis, WUU, &tradition

业主:极氪汽车

摄影:聂晓聪


Project Name: ZEEKR Center – Wuyi Square, Changsha

Leading Designers: Wu Xiuwei, Yang Zhenyu, Liang Ningsen

Design Team: Li Weihong,Gu Songyu

Client Team:Xu Hao,Xu Zhen,Gu Qi,Zhou Yuan

Construction Drawing Design:ARS ARCHITECTS PLAMMERS & ENGINEERS

Area: 985 ㎡ 

Design Phase: June – October 2022

Completion Time:  April 2023

Materials: sandblasted stainless steel, Orange laminated glass,Orange painted glass,Terrazzo ,wood veneer, carpet

Furniture: HAY, GRADO, Magis, WUU, &tradition

Client: ZEEKR

Photography: Nie Xiaocong




ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目