腾讯滨海大厦 | B+H Architects

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg



腾讯,作为中国最大的智能通讯APP微信的持有者,在中国是一个家喻户晓的品牌。近年来,他们的业务逐步扩大到游戏、人工智能、娱乐等多个板块,已成为亚洲市值最高的公司。腾讯身处高度创新的行业,行业中优秀人才的特质是年轻、活力、聪颖。客户希望他们的新办公空间能够展示企业的国际影响力,体现团队协作的工作环境并激励员工,从而促进企业创新和发展。


Tencent is best known for running China’s biggest messenger app, WeChat. In recent years, the company’s business has expanded into areas including video games, AI, and entertainment and has become the most valuable company in Asia. Tencent operates in a highly innovative industry where top talent is young, dynamic and smart. Our client’s vision lies in promoting its global reach and creating a vibrant and collaborative work environment that fosters innovation, sparks creativity, and inspires staff. 


腾讯全球新总部-深圳滨海大厦(双子塔楼分别有50层和39层高)目前容纳12000名员工办公,是深圳一处新地标。B+H作为滨海大厦的室内设计方,和业主以及建筑师紧密合作,共同将垂直社区的概念融入整个设计中,以充分体现腾讯独有的社群文化。垂直社区为员工提供了各类工作和休闲设施,让人不禁回想起大学校园的场景。腾讯的大部分员工为年轻的千禧一代,现代化又符合人体工学的大楼—既是生活空间,也是社交场所,如此多元活力的办公环境符合他们的生活和社交方式。设计亮点还包括3个连接两座塔楼的“天桥”(连接层),每个连接层都有特定的主题,这些公共空间是两座塔楼的员工进行社交、互动的主要场所,更是培养协作精神,碰撞火花和灵感的地方。


Tencent’s twin Seafront Towers (rising 50 and 39 storeys) serve as the new home for the tech conglomerate’s 12,000 employees and stand as city landmarks. Working as interior designer, B+H worked closely with the client and architect to adapt the concept of a vertical campus to reflect Tencent’s community-focused culture. Reminiscent of a university campus, this vertical campus offers amenities for work and play. Tencent’s mostly millennial talent will find a convivial workplace environment – part lifestyle hub and part social village – within an ergonomic and modern building. The towers are connected by skybridges, where those moving between towers can interact and meet to create synergies and generate fresh ideas. Each skybridge has its own unique theme. 



健康链

HEALTH LINK


21-25层的中层连接层的设计主要以健康为主题,包括体育、社交、医疗和会议等设施,保证人们在体育锻炼的同时,亦可以进行社交活动,促进员工的身心健康。健康链的中庭采用峭壁式设计,通过集中式天窗将新鲜空气和自然光线引入室内。中庭的亮点是一面4层高的攀岩墙和环绕楼层的田径跑道。连接层中心位置设有综合篮球场,并可根据需求灵活转变为音乐厅及表演空间。除此之外,此连接层还设有可欣赏户外全景的大型健身房,兵乓活动室、各类活动房和整层会议设施。


The middle bridge (L21-25) hosts the health link with sports, social, healthcare and meeting facilities. Spaces facilitate physical activity and networking with a focus on balancing body and soul. Interiors are designed to harvest a close team culture in an unpretentious creative campus environment. The atrium, designed as a vertical cliff, brings fresh air and daylight through a central skylight. The focal point is a vertical four-storey rock climbing wall. In the centre of the bridge lies a full basketball court, which can be turned into an event space for lectures, shows and concerts. Other features include a gym with panoramic views, ping pong tables, various play rooms, as well as a floor dedicated to meetings and conferences. 


640.webp (1).jpg
640.webp (2).jpg
640.webp (3).jpg
640.webp (4).jpg
640.webp (5).jpg
640.webp (6).jpg
640.webp (7).jpg


知识链

KNOWLEDGE LINK


35-38层连接层的主题为“知识链”,由4个楼层组成,为员工提供知识共享与交流的空间。其中的“腾讯学院” 环绕自然采光的中庭布置。我们还在中庭底部引入了室内绿植,既起到了净化空气的作用,又为长期使用电脑和手机的员工提供了一处可以放松身心的“绿洲”。高层连接层还设有培训中心、餐厅、教育中心和会议空间等。我们也设计了一系列共享休闲区—灵活的布局和设施让员工可以轻松地根据需求选择办公、会议地点。


The knowledge link is the topmost bridge (L35-38) connecting the North and South Towers. It’s composed of over four floors dedicated to the theme of knowledge sharing. The Tencent College revolve around a large daylit atrium as the focus for design. We applied indoor landscape at the base of the atrium, helping to filter air and to create an oasis for staff that spend most of their days at a computer or on their mobile phones. The knowledge link also houses training space, a dining hall, education centre, and meeting rooms. A wide range of settings for casual zones are provided – flexible layouts with amenities that enable staff to easily reconfigure the space.  


640.webp (8).jpg
640.webp (9).jpg
640.webp (10).jpg
640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg
640.webp (13).jpg


游泳池

SWIMMING POOL


游泳池设置在北塔楼39层。设计灵感来自于黎明破晓的自然景观。游泳池采用马赛克为装饰材料,营造出云层在破晓时的朦胧感和抽象意境。泳池顶棚采用的材料能反射出泳池、及泳池内的水体与游泳者,也将自然光引入空间中。


The swimming pool is located on L39 in the North Tower. Inspired by daybreak, the space is clad in a mosaic of tiles, forming an abstract image of clouds. A mirrored tensile fabric suspended from the ceiling reflects the water, pool and swimmers while helping to reflect natural light throughout the space.  


640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg


-工程档案-

Project Information


项目名称:腾讯滨海大厦 – 为未来创新者打造垂直社区

Project Name: Tencent Seafront Towers - Designing Vertical Campus for Future Innovators

设计公司:B+H Architects

Design Firm: B+H Architects

公司网站:https://bharchitects.com/en/

Website: https://bharchitects.com/en/

完成年份:2018

Complete Year: 2018

项目地址:深圳南山区科技园勤学路与后海大道交叉口南150米

Project Location: Nanshan District, Shenzhen

摄影师:胡义杰

Photographer: Yijie Hu

业主: 腾讯

Client: Tencent

服务:室内设计

Services: Interior Design

状态:2018年已竣工

Status: Construction completed 2018

认证:目标 LEED NC

Certification: Targeting LEED NC 



  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照