望江驿 | 致正建築工作室
阅读:4299 2020-03-11


▼ 1号望江驿

640.webp.jpg

▼ 2号望江驿

640.webp (1).jpg

▼ 3号望江驿

640.webp (2).jpg

▼ 4号望江驿

640.webp (3).jpg

▼ 5号望江驿

640.webp (4).jpg

▼ 6号望江驿

640.webp (5).jpg

▼ 7号望江驿

640.webp (6).jpg

▼ 8号望江驿

640.webp (7).jpg

▼ 9号望江驿

640.webp (8).jpg

▼ 10号望江驿

640.webp (9).jpg

▼ 11号望江驿

640.webp (10).jpg

▼ 12号望江驿

640.webp (11).jpg

▼ 13号望江驿

640.webp (12).jpg

▼ 14号望江驿

640.webp (13).jpg

▼ 15号望江驿

640.webp (14).jpg

▼ 16号望江驿

640.webp (15).jpg

▼ 17号望江驿

640.webp (16).jpg

▼ 18号望江驿

640.webp (17).jpg

▼ 19号望江驿

640.webp (18).jpg

▼ 20号望江驿

640.webp (19).jpg

▼ 21号望江驿

640.webp (20).jpg

▼ 22号望江驿

640.webp (21).jpg


东岸“望江驿”是位于上海黄浦江贯通工程东岸滨江公共空间内的一系列服务驿站,22个驿站分布在从杨浦大桥到徐浦大桥的整个东岸贯通带里,每公里一个沿江排布,为市民提供休憩停留空间和公共卫生间。该项目源于我们2017年9月在陆家嘴北滨江完成的第一个望江驿,及2017年12月在前滩休闲公园完成的第二个望江驿的改造设计,2018年浦东新区推动望江驿成为东岸贯通的标准配套设施。作为应急工程的前两个望江驿从设计到完工分别都只有1个半月左右的周期,后20个望江驿的总设计施工周期更是仅有2个月时间,以常规设计及建造程序几乎无法完成。为了平衡极短工期和我们对于完成品质、空间体验的最大诉求的矛盾,我们设计了一个标准统一的建筑形制,并根据不同的场地条件和地形特征,归纳了数种有差异的落地类型,在基础结构形式和场地标高关系上各不相同。建造上采用以胶合木结构为主的钢木混合体系来实现质量可控的超快速建造。我们利用当代施工企业在施工组织、结构优化及细节处理上具有的自我协调能力,通过设计与施工的高度整合和合理切分,来达成极短工期内空间品质及综合效应的最大化。


▼ 22个望江驿的区位分布

640.webp (22).jpg

▼ 第一个完成的北滨江望江驿(5号)

640.webp (23).jpg

640.webp (24).jpg

▼ 第二个完成的前滩休闲公园望江驿(18号)

640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg

640.webp (27).jpg

The East-bund “River Viewing Service Station”is a series of service stations located in the public space of the eastern bankof the Huangpu River in Shanghai. The 22 stations are distributed in the entireeast coast between Yangpu Bridge and Xupu Bridge. There's a service station everykilometer, which is aimed to provide citizens with rest spaces and publictoilets. The project originated from the first River Viewing Service Station completed in September 2017 at Lujiazui northern riverside and the renovationand design of the second River Viewing Service Station completed in December 2017 in Qiantan Leisure Park. In 2018, the River Viewing Service Station will be a standard supporting facility for the East Coast in Pudong New District. Asthe emergency projects, the first two River Viewing Service Stations only took one and a half months in design and completion respectively. The total design and construction period of the last 20 River Viewing Service Stations is onlytwo months. It is almost impossible to complete the project with conventional design and construction procedures. So we have designed a standard unified building shape and summarized several different landing types based ondifferent site conditions and topographical features, which differ in the relationship between the basic structure form and the site elevation. The construction adopts the steel and wood hybrid system mainly composed of laminated wood to achievesuper-fast construction with controlled quality. We make the best of the self-coordination ability of contemporary construction enterprises inconstruction organization, structural optimization and detail processing. Through high integration and reasonable division of design and construction, we achieved the maximum space quality and comprehensive effect during the shortperiod.

 

▼ 地形重塑的类型分析

640.webp (28).jpg

640.jpg

▼ 超快速的木构建造过程

640.webp (29).jpg

两岸贯通以还江于民为宗旨,体现出城市的开放姿态和人性关怀。沿江漫步道、跑步道和骑行道的三道贯通,通过路径系统将滨江开放空间串联起来,形成沿江展开的空间引导,同时通过一系列向城市内部延伸的空间脉络形成垂直于江的空间引导。线性的贯通“运动”空间增加了事件发生和公众互动的可能性,而22个点状的望江驿则为其补充了“停留”的休憩空间。望江驿作为贯通工程中必不可少的城市基础设施,摆脱了基础设施曾经隐匿、冷峻、严肃的形象,通过与景观、地形的多维整合,形成了日常、自主、有活力的公共空间,增强了浦江贯通的场所体验。


The project of riverside connection is aimed atreturning the river to the people, reflecting Shanghai’s open attitude andhuman care. The walking path, running path and riding path are interconnected. Such path system can connect the open space of the riverside and form a spaceguide along the river as well as a space guide perpendicular to the riverthrough a series of spatial veins extending into the city. The linear “moving” space increases the possibility of event occurrence and public interaction, while the 22 point-like River Viewing Service Stations complement the  rest space of “staying”. As an indispensable urban infrastructure in the connection project, the River Viewing Service Station has got rid of the traditional image of infrastructure: secluded, coldand serious. Through the multi-dimensional integration with the landscape andthe terrain, it has formed a daily, autonomous and dynamic public space, which will increase the space experience of Huangpu River bund.


▼ 日常、自主、有活力的使用

640.gif

640.webp (30).jpg

640.webp (31).jpg

640.webp (32).jpg

640.webp (33).jpg

这一系列位于上海中心最具有公共性的滨江空间的微小驿站给了我们机会来探讨建筑与风景的关系,以及微观场地与宏观公共空间及城市标志物的关系。我们希望驿站在以平易近人的氛围为市民提供支持和服务的同时,更能够强化场地自身的特性,从而让建筑有机会成为风景的放大器。“望江驿”这一命名正凸显了驿站的双重述求。


This series of tiny stations in the most public riverside space in the heart of Shanghai gives us the opportunity to explorethe relationship between architecture and landscape, as well as the relationship among microscopic sites and macro public spaces & urbanlandmarks. We hope that this station can intensify thesites' features while serving the citizens in an easily approachable atmosphere, so that the architecture can become a scenery amplifier. The name of “RiverViewing Service Station” has highlighted the double appeals of the servicestation.

 

▼ 1号望江驿

640.webp (34).jpg

▼ 2号望江驿

640.webp (35).jpg

▼ 3号望江驿

640.webp (36).jpg

▼ 4号望江驿

640.webp (37).jpg

▼ 5号望江驿

640.webp (38).jpg

▼ 6号望江驿

640.webp (39).jpg

▼ 7号望江驿

640.webp (40).jpg

▼ 8号望江驿

640.webp (41).jpg

▼ 9号望江驿

640.webp (42).jpg

▼ 10号望江驿

640.webp (43).jpg

▼ 11号望江驿

640.webp (44).jpg

▼ 12号望江驿

640.webp (45).jpg

▼ 13号望江驿

640.webp (46).jpg

▼ 14号望江驿

640.webp (47).jpg

▼ 15号望江驿

640.webp (48).jpg

▼ 16号望江驿

640.webp (49).jpg

▼ 17号望江驿

640.webp (50).jpg

▼ 18号望江驿

640.webp (51).jpg

▼ 19号望江驿

640.webp (52).jpg

▼ 20号望江驿

640.webp (53).jpg

▼ 21号望江驿

640.webp (54).jpg

▼ 22号望江驿

640.webp (55).jpg

每一个望江驿都由两部分构成:一侧是相对封闭的公共卫生间,另一侧是布置有信息导览和发布、阅读书架等服务设施的开放通透的公共休息室。两部分的左右分布原则首先是考虑驿站所处局部场地中保证休息室的开放性与面江视线的最大化,其次是在宏观尺度上考虑休息室的对外视线对于小陆家嘴中心区的关照。这两部分之间是一条穿越建筑的有顶通廊,连接背江一侧的骑行道和面江一侧的跑步道和漫步道,其中布置有自动售卖机、储物柜、冷热直饮水、共享雨伞机等便民设施。而整个沿江一侧包括休息室的侧面都是深广的檐下平台空间,靠墙设有通长的坐凳供市民小坐,无形中放大了市民的观江休憩空间。


▼ 由卫生间和休息室两部分构成的望江驿

640.webp (56).jpg

▼ 穿越建筑的有顶通廊

640.webp (57).jpg

640.webp (58).jpg

640.webp (59).jpg

640.webp (60).jpg

640.webp (61).jpg

Each station consists of two parts: arelatively closed public toilet and an open and transparent public lounge with information guides and publishing, bookshelves and other service facilities. As for the distribution principle, we take the openness of the lounge and the maximization of the river sight line in the station as the first priority. Secondly, the sight line of small Lujiazui central area is considered on a macro scale. Between these two parts there is a covered corridor goes across the building, connecting the riding path on the back of the river and the running and walking path on the side of the river. There are vending machines, lockers, hot and cold drinking water, shared umbrellas and other convenience facilities in the corridor. On the river side, including the side of the lounge, there is a deep and wide platform space under the armpit. A long bench is equipped near the wall, which invisibly enlarges the public open space.


▼ 4 号望江驿平面图

640.webp (62).jpg

▼ 4 号望江驿剖透视(东西向剖切)


640.webp (63).jpg

▼ 5 号(北滨江)望江驿剖透视(南北向剖切)

640.webp (64).jpg

1.铝镁锰泛水板

2.38x184花旗松封檐板

3.铝镁锰金属屋面瓦系统

   2厚自粘高聚物改性沥青防水卷材

   12厚OSB板

   38x140@610SPF搁栅(内填充玻璃棉保温兼设备层)

   140x18厚花旗松木望板

   2-38x255花旗松木檩条

4.LED灯带

5.倒T型钢梁

   2-38花旗松封堵

   花旗松固定垫木

6.玻璃幕墙

7.38x140防腐木地板(间隙10mm)

   38x140防腐木搁栅

8.木地板

   15厚OSB板

   填充140厚玻璃棉保温

   保温棉支撑(金属网+塑料薄膜)

   38x235防腐木搁栅

9.工字钢梁


▼ 墙身详图

640.webp (65).jpg

1. 铝镁锰金属屋面瓦系统

   2厚自粘高聚物改性沥青防水卷材

   12厚OSB板

   38x140@610SPF搁栅(内填充玻璃棉保温兼设备层)

   0.15厚塑料薄膜

   140x18厚花旗松木望板

   胶合集成梁(定制)

2.140x18厚花旗松挂板(竖向)

   0.15厚塑料薄膜

   38x25厚挂板龙骨(空气间层)

   38x65@610SPF墙骨柱(填充65厚玻璃棉保温)

   9.5厚OSB板

   0.15厚防水透气膜

   38x25厚挂板龙骨(空气间层)

   140x18厚花旗松挂板(竖向)

3. 9.5厚OSB板

   38x140@610SPF龙骨(填充140厚玻璃棉保温)

   140x18厚花旗松挂板

4. 木地板

   15厚OSB板

   填充140厚玻璃棉保温

   保温棉支撑(金属网+塑料薄膜)

   38x184@488mm防腐木搁栅

5. 花旗松防虫网

 

驿站简洁方正的平面轮廓和相对复杂的半螺旋直纹曲面单向檩条木结构仿铜铝镁锰板屋面形成了鲜明的对比。从临江侧看,驿站像是一个微微架空在场地上的出檐深远、屋顶轻盈起翘的大凉亭。反坡屋檐下呈伞状放射形布置的木檩条成为整个休息室内外的视觉焦点;檩条汇聚处自然形成一个三角形的天窗,一半在休息室内,一半在通廊上,将幽暗的屋顶深处照亮,强化了空间的进深感。从背江面看,驿站的屋顶被分为高低不同、但都向内倾斜的左右两半,特别在正中靠近通廊的休息室屋顶被压到接近视平线的最低点;这种特意压低的尺度加强了背江面的进入感,将人由居中的通廊引向江景。


▼ 半螺旋直纹曲面单向檩条木结构屋面

640.webp (66).jpg

640.webp (67).jpg

The square planar contour of the station is insharp contrast to the relatively complicated half-spiral straight line curved surface single-direction purline roofing structure made of copper imitated Al-Mg-MnAlloy Sheeting. Viewed from the riverside, the station resembles a large pavilion with far-extending eaves and a lithe crimped roof, which is slightly elevated from the site. The umbrella-shaped radial purlines under the counter-slope eaves in the north have become a visual focus. The purlines converge to form anatural triangular skylight, one half in the lounge and the other half above the vestibule, illuminating the dark roof recesses and strengthening the space depths. Viewed from the back of the river, the station roof is divided into two halves respectively in the east and west, which have different heights but both tilt inward. Especially, the roof at the corner of western-section stair casein the center has been depressed almost to the lowest point of visual horizon. This specially depressed dimension has strengthened the entering sense of the side back to the river, guiding visitors from the central vestibule to the river scene.