首尔韩华总部大楼项目 | UNStudioArchitecture

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

UNStudio顺利完成首尔韩华集团总部大楼的改建工作。韩华集团是全球太阳能电池板市场的领导者之一, 其集团企业总部大楼经改建,达到最新的可持续发展标准,再次焕发现代气息。

UNStudio’s remodelling of the Hanwha headquarters building in Seoul has been completed. With this retrofit, the headquarters of the world's market leader in solar panels has been modernised to meet the most up to date sustainability requirements.

640.webp.jpg


改建以环境为优先考虑因素,不做单纯的拆除和新建,有意识的以环境来决定改建设计的理念。

Based on environmental considerations, a conscious decision was made to remodel the existing building, rather than for demolition and new build.

通过一种有效的施工方案,UNStudio和Hanwha确保员工在整个装修过程中仍能继续在大楼中工作。这种“就地改建”的方案,最终营造了一个具有健康的室内气候,灵活的、全新的并且带有集成太阳能电池板的现代可持续发展办公大楼。这也恰恰有效地展示了韩华集团的品牌价值和企业愿景。

By way of an efficient construction method, UNStudio and Hanwha were also able to ensure that the employees could continue to work in the building throughout the renovation. The result of this ‘remodelling in place' is a building with a healthy indoor climate, an extremely flexible programme and a completely new, energy-generating facade with integrated solar panels. As such, the building now also effectively expresses the identity and ambitions of the Hanwha Group.

改建范围包括整幢办公大楼的外部立面,内部公共空间、大厅、会议室、礼堂和行政区域以及景观区域改建工作,整个施工过程丝毫未影响大楼的内部运作。

The retrofit of the office tower incorporates the remodelling of the facade, the interior of the common spaces, lobbies, meeting levels, auditorium and executive areas, along with the redesign of the landscaping. 

韩华集团总部大楼坐落于首尔清溪川,面积 57,696 平方米,曾一度被认为不能再反映其作为世界领先环境技术提供商的地位形象。在大楼改建项目的竞赛过程中,UNStudio与 Arup(可持续性及外墙设计顾问)以及 Loos van Vliet(景观设计师)共同合作,赢得该项目。照明顾问 agLicht在竞标后也加入团队。

Located on the Cheonggyecheon in Seoul, the 57,696 m2 headquarter building was seen to no longer reflect Hanwha as one of the leading environmental technology providers in the world. For the competition to remodel the tower, UNStudio teamed with Arup (sustainability and facade consultant) and Loos van Vliet (landscape designer). Following the selection of the competition design, agLicht joined as lighting consultant. 

640.webp (1).jpg


原有外墙由多组平行的不透明镶板和单层深色玻璃构成。在改建过程中,它们被透明的隔热玻璃和铝框架所取代。

The existing facade consisted of horizontal bands of opaque panelling and single layers of dark glass. In the remodelling, this is replaced by clear insulated glass and aluminium framing.

"就地"改建 | Remodelling 'in place'

外墙和内部的改建丝毫未影响大楼内部的运作,保证施工期间公司能够继续在大楼内部维持正常的运营状态。为了实现这一目标,我们采用内部和外墙翻新工作每三层一次的方案。

The retrofit of the facade and the interiors was carried out while the building remained fully occupied and functional, thus enabling the company to remain working in the building throughout the construction period. In order to enable this, three floors were refurbished at a time, in both the interior and on the facade. 


在设计之初就考虑到选择一种对公司运营和环境影响最小的设计和施工方案,兼顾到了施工过程中的所有利益相关者,并提供了良好的范例让他们能够在原有大楼改建的过程中引入替代指标和可持续性措施。

Electing to choose a construction method that would have minimal impact on both the operation of the company and on the environment, serves as a good example for all stakeholders in the construction process to consider alternative parameters and sustainable measures that can be introduced when retrofitting existing buildings.

640.webp (2).jpg


外墙由内到外所表现的基本理念是多样化,不规则和错综的特性。这一表现效果由阳光和方向要素以及规划内容体现出来:通过改变外墙面板的位置从而创造出与规划相关的、多样化的开口。

The basis for the facade expression is to achieve an effect of variety,irregularity and intricacy throughout. This expression is informed by the sunand orientation factors, as well as the programme: by varying the placement ofthe facade panels a variety of programme-related openings are created.


640.webp (3).jpg


响应式外墙 | Responsive facade concept


客户的设计要求是必须以周边环境为主导,受自然条件影响以及环境驱动,UNStudio 开发了一种集成的响应式外墙,大大改善了原有大楼的室内气候,并能根据规划布局和不同地点作出适当响应。

Addressing the request that the design be guided by the surroundings, influenced by nature and driven by the environment, UNStudio developed an integrated responsive facade concept which improves the indoor climate of the existing building and reacts to both the programme distribution and the location.


Ben vanBerkel 说道: “通过集成式的外立面设计,韩华总部大楼的内部气候被显著改善,提高了使用者的舒适度并具有高水平的可持续性和承受力。通过全面的集成设计策略,如今的外墙实现了能够根据外部环境的特定状况做出响应,同时改变内部环境。”

Ben van Berkel: “By means of a reductive, integratedgesture, the facade design for the Hanwha HQ implements fully inclusive systemswhich significantly impact the interior climate of the building, improve usercomfort and ensure high levels of sustainability and affordability. Throughfully integrated design strategies today’s facades can provide responsive andperformative envelopes that both contextually and conceptually react to theirlocal surroundings, whilst simultaneously determining interior conditions.”


640.webp (4).jpg


在韩华集团总部大楼的设计中,北向外墙保持通透开放,以实现大楼内部的日间照明,而南向外墙则遮挡较多,以防过多的光照影响到大楼的热负荷。此外,外墙的开口与景观效果密切相关:在可观景的地方开口,而与周边建筑相邻的一面则被密封起来。
In the design for the Hanwha headquarter building the north facade opens to enable day lighting within the building, but becomes more opaque on the south facade, where the sun would otherwise have too much impact on the heat load of the building. Openings within the facade are further related to the views: opening up where views are possible, but becoming more compact on the side adjacent to the nearby buildings

640.webp (5).jpg


日照和光伏电池结合 
Solar impact and PV integration


南向立面上部分直面太阳,通过改变窗户玻璃的角度与设置挑檐形成遮挡阴影而避免太阳直射。

Direct solar impact on the building is reduced by shading which is provided by angling the glazing away from direct sunlight, while the upper portion of the south facade is angled to receive direct sunlight.


光伏电池被放置在南/东南外墙的不透明镶板上,在开放区域有最佳的阳光直射量。此外,外墙区域光伏面板的角度也按照吸收能量的最佳方式而设置。

PV cells are placed on the opaque panels on the south / southeast facade at the open zones where there is an optimal amount of direct sunlight. Furthermore, PV panels are angled in the areas of the facade where energy from the sun can best be harvested.

640.webp (6).jpg


景观设计:广场流畅的景观设计吸引人们从四面八方进入,多功能绿植不仅充当导视识别元素,还提供定制式的就座区域。景观中的不同区域可用于组织开展各种活动,满足私人休闲以及大规模聚会场所的不同需求。

Landscape design: the fluid design of the plaza landscape encourages people to enter from all sides, while the multifunctional planters not only serve as a wayfinding element, but also provide customized seating areas. The different zones within the landscape can be used for a range of activities, from more private relaxation to larger scale gatherings. 


内部概念 – 大堂、电梯厅、办公空间和会议空间 | Interior concept – main lobbies, lift lobbies, office levels and meeting levels


在 UNStudio 的韩华集团总部大楼改建设计中,内部大堂的概念是延伸了室外的景观,运用天然材料和绿植为人们营造轻松舒适的工作环境。

In UNStudio’s concept for the lobby of the Hanwha headquarter building the landscape continues into the interior and acts as a guiding aid, while natural materials and planting provide a relaxing environment for visitors.


大楼的主题色和木质装饰巧妙的融为一体,北侧和南侧入口处的咖啡角为楼内工作人员提供了社交互动场所。

A subtle colour scheme is combined with wooden furnishing and, in both the north and the south entrance lobbies, a coffee corner creates the possibility for social interaction and exchange.


640.webp (7).jpg


为了引入更多的自然光照到办公楼大堂,设计时提高了办公楼大堂的层高,从而通过更多太阳光线的照射轨迹形成一种建筑外部立面与内部空间连为一体的视觉效果。
The increased floor to ceiling height of the lobbies is emphasised through the new facade design by increasing the daylight entering the lobby areas and creating visual connections between the outside plazas and both lobbies.

电梯间的内部设计元素和集成照明形成了直观的引导效果,无缝连接起了所有办公层的公用区域和走廊。
At the lift lobbies, intuitive guidance through interior design elements and integrated lighting seamlessly connects the common areas and hallways at all office levels. 

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg


电梯间和公用接待区域以及走廊之间的这一连接方式为不同楼层间创造出了和谐一致的感觉,而同时又实现了工作区域和不同类型/大小办公室的灵活分配,无论是面向现在还是未来。
This linkage between lift lobbies and the common reception areas and hallways creates a common identity at the different levels, yet enables flexibility in the workspaces and the allocation of different type/sizes of offices, both now and for the future.

640.webp (10).jpg


室内导向设计策略延伸到由玻璃隔离的封闭会议室,不同程度的透明度实现了充足的私密效果,同时又创造了充足的半透明效果以确保会议空间充足的光照。
The wayfinding strategy continues through to the meeting rooms, creating spaces enclosed by glass, with different degrees of transparency to create enough privacy but also create enough translucency to guarantee well-lit meeting spaces.

640.webp (11).jpg


在不同类型的会议空间中,礼堂能够根据活动类型或会议用途进行各种不同的安排设置。
Among the different types of meeting spaces is the multi-purpose auditorium, which can be set up in different arrangements in accordance to the event type or meeting.

礼堂的墙面设计可实现良好的音响效果,而动态照明和各种不同设置则可以按照不同的活动需求调整气氛。
The wall cladding in the auditorium is designed to ensure good acoustics, while animated lighting and different settings enable the atmosphere to be adjusted as required for different events.

640.webp (12).jpg

内部概念 – 餐厅和行政层 | Interior concept – restaurant and executive levels


韩华集团的公共空间服务于所有员工,为不同部门的员工提供高端的,非正式的,社交聚会和休闲场所。

The collective spaces serve all the employees of Hanwha, bringing together the different departments and providing informal spaces for social gathering with high spatial and material qualities.

28 楼的餐厅是休息、放松和补充营养的理想场所。温暖的木质色调、天然材料以及绿色植物为总部大楼员工创造出了一个可以到此恢复精神和活力的空间。餐厅分为多个不同区域,每个区域都提供各种不同类型的美食和餐饮服务。

The 28th floor restaurant is a space of rest, relaxation and nourishment. Warm wood tones, natural materials and green planting create spaces where the employees of the headquarter building can come to recharge and rejuvenate. The restaurant is divided into multiple zones each catering to different types of cuisines and dining. 

640.webp (13).jpg

餐厅各个区域的织物和器具的色调各有不同,均具有个性化的特色。私人餐厅配有深色的木制色调和复杂精细的照明细节,给人更为亲密的感觉。
Colour accents found in the textiles and furniture differentiate the multiple zones and give it an individual character. The private dining has a more intimate feel with a darker wood colour palate and intricate lighting details. 

行政层(27 楼)的各个董事会会议室也进行了全面翻新。内部设计既包括较为正式的会议活动用区域,也包括较为非正式的社交聚会用区域。
The different boardrooms at the executive level (level 27) have also undergone a full renovation. The interior design mixes zones for meeting activities that are more formal, with more social and informal meeting areas. 

在行政层,内部概念结合照明实现导向原则,在较大的公司办公层内创造了多个私密的个性化区域,实现了在不同配置下开展工作和会议的多种可能性,包括小型会议、集中工作和大型会议室集会。
On the executive level, the interior concept combines the guiding principles of wayfinding through lighting and creates within a large corporate office floor, several private and custom designed zones that offer various possibilities for working and meeting in different constellations, from small meetings to focused work, to large boardroom gatherings.


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照