东京 HIRAMOTO EYE CLINIC | 小大建築設計事務所
阅读:4372 2020-07-15

640.webp.jpg

项目名称:HIRAMOTO EYE CLINIC

设计公司:小大建筑设计事务所

主要用途:眼科诊所

完工年份:2020年

项目面积:85平方米

项目地址:日本东京 目黑区

设计团队:小嶋伸也,小嶋綾香,赤崎雄太,何未闻,安彦翔平

摄影版权:堀越圭晋 / エスエス






HIRAMOTO EYE CLINIC位于人来人往的目黑街区,靠近目黑站附近。

The Hiramoto eye clinic is located near Meguro station, in the crowded Meguro neighborhood in Tokyo, Japan.


640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

项目所在街区外立面


我们在候诊室的中心设置了一张大尺寸的浅木色桌子,提供给人们各种行动的便利和更多使用的可能性,缓解患者等待时的紧张或无聊,使其可以感到舒适与安心。

In order to make the patients feel comfortable and at ease while waiting, we set up a large table in the center of the waiting area. Having the table there creates a wide range of possible actions for the patients.


640.webp (3).jpg
640.webp (4).jpg

等候区域


640.webp (5).jpg
640.webp (6).jpg

等候区细部


考虑到过强的光线会使得患有眼疾的患者感到不适,我们在空间的照明设计上,主要利用了间接照明和桌面重点照明来解决这一问题。通过使用调光功能和灯罩,适当的光线明暗度不会对眼睛带来额外的负担。

Considering that too much light will negatively affect patients with eye diseases, the space throughout the clinic mainly uses indirect lighting and table top accent lighting. By using the dimming function and lamp shades, the appropriate amount of light and shadow will not bring extra burden to the eyes.


640.webp (7).jpg
640.webp (8).jpg
640.webp (9).jpg
640.webp (10).jpg
640.webp (11).jpg

不同光线下,硅藻泥墙面呈现出不同的光影效果


这些灯光的柔晕映射在具有湿度调节功能的手工硅藻泥墙面上,带来细致的光影效果,为空间增添了平静情绪。

These lights beautifully illuminate the textured hand-made diatomaceous earth walls, which are expected to bring a humidity control effect at the same time of intensifying the light and shadow effect in the space.


640.webp (12).jpg
640.webp (13).jpg

接待前台


640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg

空间整体色调柔和


设计初期时,我们了解到如果患者身处在紧张压抑的空间中进行就诊,可能无法很好地表达自己患有的症状,并需要较长的时间才能理解医生的话。因此我们希望通过这些小小的细节设计营造沉静柔和的氛围,使患者感到安心,在身心放松的空间里进行检查。

In the beginning of the design stage, we heard that patients in may be too nervous to express the symptoms well if they are in an uncomfortable space, and it takes a long time for them to understand the doctor. Therefore, we paid more attention to the details in our design process, hoping to make the patients feel comfortable in the clinic.


640.webp (16).jpg
640.webp (17).jpg
640.webp (18).jpg
640.webp (19).jpg

640.webp (20).jpg


自然明亮的空间拉近患者与医疗空间的心理距离


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论