北京X+空间 | 和立建筑实践
阅读:1909 2020-08-17

640.webp.jpg


X+空间是集互联网信息技术、金融、传媒和文化等产业为一体的创业办公空间。业主希望室内设计能够体现创新、跨界、共享和快速重组的行业特点,并以全新的场所赋予这些业务以极大的能量。设计团队因此推出了 “龙卷风”的概念,希望以其动感而多变的造型和强烈的色彩为进驻的企业和个人带来勃勃生机。

X+ space is a co-working space integrating Internet information technology, finance, media, culture and other industries. The owner expected the interior design to resemble the features of innovation, cross disciplines, sharing and rapid reorganization, and to apply great energy to their business with new place making. The design team therefore introduced the concept of "tornado", hoping to bring vitality to the coming enterprises and individuals with its dynamic and variable form and vibrant colors.


创造强烈的存在感
现状建筑长56米,进深仅11米且二三层楼层低矮。我们在二三层布置了开放办公区、会议室和休息区。“龙卷风”的室内构筑连接地面、顶面和打印区墙面,在建筑的整个长度中翻滚,创造了强烈的视觉效果和存在感。

Creating Strong Sense of Being 

The existing building is 56 meters in length and 11 meters in depth with low floor-to-floor height for second and third floors.  Open office, meeting rooms and break areas are planned on the second and third levels.  The “Tornado” installation connects the floor, ceiling and copy room walls and rolls throughout the length of the building, creating a substantial visual effect and sense of being.


640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

现场照片 Existing Buildings Photos

640.webp (3).jpg

龙卷风穿过开放办公区 Tornado Through Open Office

640.webp (4).jpg

龙卷风穿过开放办公区 Tornado Through Open Office


科技感与艺术气息融入灵活的空间设置
二三层开放办公区的中间区域分别设置了头脑风暴区,并同会议室以活动隔段连通。全部家具和设备均为可重组的单元。穿孔金属板和布艺等材料和配饰呈现出同行业基因匹配的宝蓝色和红色,在白色背景中呈现科技感和艺术气息。

Flexible Space with Technological and Artistic Touch

An open space for brainstorming is planned in the central parts of the second and third floors, connected to the conference room with flexible partitions. All furniture and equipment are designed with reconfigurable units. The perforated metal panels, fabrics and other martials and accessories are all colored in royal blue and red that match the same industry gene, presenting a sense of technology and art in the white background.


640.webp (5).jpg
头脑风暴区 The Brainstorming Area
640.webp (6).jpg
头脑风暴区 Brainstorming Area
640.webp (7).jpg
灵活的会议室 The Flexible Conference Room
640.webp (8).jpg
通往屋顶花园的标识 The Signage to Rooftop Garden
640.webp (9).jpg
通往屋顶花园的楼梯 The Staircase to Rooftop Garden


开放空间强化设施共享
首层空间全部开放,融合了接待大厅、路演中心和咖啡办公等大型共享设施。接待大厅背靠中心楼梯,并利用与主楼梯的高差形成台阶状的小型集会场所。

Open Space Reinforcing Sharing of Facilities

The ground floor space is fully open, incorporating large shared facilities including the reception hall, roadshow center and coffee office. The reception hall is backed by the central staircase and a small lecture place is created by using the height difference between the main staircase and the reception hall.


640.webp (10).jpg
接待大厅 The Reception Hall


路演中心兼做休闲场所
路演中心以木质台阶和红蓝灰三色坐垫的少量色彩,构成一个多功能集会空间,同时成为办公人员日常休息、交谈的场所。

Roadshow Center as Leisure Space

The roadshow center, with its wooden step seating and cushions in red, blue and gray colors, forms a multi-functional gathering hall, which also serves as a place for leisure and communication on a daily basis.


640.webp (11).jpg
路演中心 The Roadshow Center
640.webp (12).jpg
路演中心 The Roadshow Center


设计为新兴行业赋能
X+空间的室内设计以直接的概念和强烈的形式,突破了传统办公空间的意象,展示了设计如何为新型行业赋能。

Empowering Emerging Industry with Design

With the straightforward concept and striking forms, the interior design of X+ space breaks through the traditional office imagery, presenting how design empowers an emerging industry.


640.webp (13).jpg
640.webp (14).jpg

一层平面图 Ground Floor Plan
640.webp (15).jpg
夹层平面图 Mezzanine Floor Plan
640.webp (16).jpg
二三层平面图 Second | Third Floor Plans

640.webp (17).jpg

屋顶平面图 Roof Plan


项目信息
项目名称:X+空间
项目地址:北京市朝阳区东三环北路甲2号
建筑面积:1840 m²
建筑室内设计:北京和立实践建筑设计咨询有限公司 Inclusive Architectural Practice
主创设计师:马笑漪
设计团队:刘月,朱彦婷,周雪娇,傅诗
摄影:孙海霆
主要材料:现浇地坪,橡木,穿孔金属板,乳胶漆 
设计时间:2016
完成时间:2016

Project Facts
PROJECT NAME:X+ Space
PROJECT LOCATION:Jia-2 East Third Ring Road, Chaoyang District, Beijing
AREA:1840 m²
DESIGN:Inclusive Architectural Practice
CHIEF DESIGNER:Xiaoyi Ma
DESIGN TEAM:Yue Liu, Yanting Zhu, Xuejiao Zhou, Shi Fu
PHOTO CREDITS:Haiting Sun
KEY MATERIALS:Pour-in Concrete Flooring, Oak, Perforated Metal Panels, Latex Paint
DESIGN YEAR:2016
COMPLETION YEAR:2016




评论


请 [登录] 后评论