宝山新业坊 | PRP鹏锐建筑设计
阅读:1128 2021-03-11

改造前夕 The Site


640.webp.jpg

中外运江湾仓储基地低温冷库鸟瞰,2015年冬季改造前夕 

Aerial view of the Freezer storage building before the renovation taken in the winter of 2015.


640.webp (1).jpg

中外运江湾仓储基地2/3分库西立面,2015年冬季改造前夕 

The west facade of 2/3 warehouse before the renovation, winter, 2015.


640.webp (2).jpg

中外运江湾仓储基地高温冷库鸟瞰,2015年冬季改造前夕 

Aerial view of the Fridge storage building before the renovation taken in the winter of 2015.


2014的冬天,曾经作为上海北部最大的粮食与副食品仓储基地的中外运江湾仓储基地和其它计划经济时代留下的工业建筑一样,满目疮痍。原来用作储备粮食与副食品的冷库早已被拆除了制冷设备,和巨大的2/3分库一样成为了小商小贩们的配送仓库。旧的北区仓库也早已租给了九百家具,沦为了沪上著名的低端羊毛衫市场。但一场关于城市更新,关于江湾基地新生的谈判正在临港集团,宝山区高境镇政府与中外运集团之间悄然进行。

In the winter of 2014, like many other industrial sites built during the planned economy era in Shanghai, the site, the former food storage base of Sino-Trans in North Shanghai was decaying. The freezer and fridge equipments had been detached. The freezer and fridge buildings together with 2/3 warehouse was used for shop keepers as general storage space. The north warehouse was let for Jiubai Group as well known low end wool jumper market in Shanghai. However, a life changing negociation about the site and the city between LinGang group, Gaojing town authority and Sino-Trans was secretly underway.


设计 The Design


2015年春,鹏锐受邀参加了由临港集团组织的关于原中外运江湾仓储基地地块城市科创中心城市更新项目的设计投标。经过三轮近半年角逐,最后鹏锐与天华的设计联合体在沪上17家一线设计公司中脱颖而出,赢得了最后的设计合同。从此,中外运江湾仓储基地的再生拉开了序幕。

PRP Shanghai studio was invited by Lingang Group to paticiate the design competition of Sino-Trans Baoshan base in the spring of 2015. A design team formed by PRP Shanghai studio and Tianhua finally won the design competition after almost 6 month and 3 rounds hard work against another 16 first tier architectural practices. From then on, the journey of the rebirth of Sino-Trans Baoshan base started.

640.webp (3).jpg

HMA 方案鸟瞰图 HMA Scheme


640.webp (4).jpg

渐进方案鸟瞰图 Jianjin Scheme


640.webp (5).jpg

中标方案 - 鹏锐方案 Winning Scheme - PRP Shanghai Scheme


640.webp (6).jpg

最终实施方案鸟瞰图 Final Scheme CGI Aerial view


施工 The Construction


2016年11月18日,在临港集团,中外运集团,宝山区政府,鹏锐和天华等各方的共同努力下,临港宝山新业坊项目正式开工。整个一期与二期工程包括对原高温冷库、低温冷库、2/3分库、原办公楼的加固与改造,还包括了科创中心、电竞中心、铁路景观的新建。整个施工过程历时24个月,最终于2018年11月18日顺利竣工。

On 18th November 2016, the construction formally started with the efforts of all stakeholders of the project. The phase one and two include the renovation to fridge and freezer buildings, 2/3 warehouse and the original office building. Besides, the game centre, the creative centre, and the railway park were also a part of the phase one and two. The construction period spent 24 months and was completed on 18th November 2018.


640.webp (7).jpg

宝山新业坊开工典礼,鹏锐总经理章欢与宝山区及临港集团领导合影留念

Construction starting ceremony, 18th November 2016

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

2017年建设中的2/3分库 2/3 Wareshouse under construction in 2017


宝山新业坊 The Rejuvenation


2018年11月18日,临港宝山新业坊正式竣工开业。原先鱼龙混杂,破败不堪的计划经济时代遗留工业建筑群成为了宝山区新的商业地标。改造完成后的宝山新业坊在功能上以商业与科技创新办公为核心,文化与体育为外沿。在建筑风格上秉承了原工业建筑朴素理性的特点,在满足新的功能的基础上,最大程度的保留和使用了原始建筑的材料,色彩与元素。使之新的历史使命与其历史沿革有机的结合在一起,成为了上海市体量最大的工业建筑群更新典范。

The new Innovation Galaxy Baoshan Campus was formally opened on 18th November 2018. The old deteriorating industrial blocks evolved to a new commercial landmark of Baoshan district of Shanghai. The core functions of Baoshan Innovation Galaxy are mainly retail spaces and hi-tech creative offices. Cultural and sports spaces are also developed as attachments. The new facade maximises the use of original industrial features, colours and materials to keep its historical atmosphere and optimises new functions simultaneously. Now the site has become one of the largest industrial site regeneration examplar project with its historical legency and new life.


640.webp (11).jpg

2018年11月18日竣工典礼,鹏锐总经理章欢与上海临港新业坊宏慧投资发展有限公司洪海总经理合影 

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

建成照片 Completion photos


项目信息 Project Information


项目地点:上海市宝山区

项目规模:145972㎡

竣工时间:2018年11月18日

业主:上海临港新业坊宏慧投资发展有限公司

方案设计:鹏锐(上海)建筑设计咨询有限公司

施工图设计:上海天华建筑设计有限公司

景观设计:上海道毅建筑装饰设计有限公司

建设单位:上海金鹿建设(集团)有限公司

Location: Baoshan district, Shanghai

Scale: 145972

Completion date: 18.11.2018

Client: Lingang Group

Schematic Design: PRP (Shanghai) Architectural design and consultant Ltd.

Construction Design: Tianhua Architectural design Ltd.

Landscape Design: Shanghai Daoyi Interior design Ltd.

Contractor: Shanghai Jinlu Construction Group.




评论


请 [登录] 后评论