武夷山竹筏育制场|迹·建筑事务所(TAO)
阅读:3193 2021-09-13

01 从南面茶山俯瞰 South view from the hill © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg 

从南面茶山俯瞰 South view from the hill © 苏圣亮 Su Shengliang

01 西面外观 View from the west © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

西面外观 View from the west © 苏圣亮 Su Shengliang

02 从东北面的道路上看 Northeast view from road © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

从东北面的道路上看 Northeast view from road © 苏圣亮 Su Shengliang


武夷山竹筏育制场是武夷山九曲溪旅游漂流用竹排的储存及制作工厂,项目位于武夷山星村镇附近乡野中的一块台地上,由竹子储存仓库(未建成),竹排制作车间,办公及宿舍楼这三栋建筑及其围合的庭院组成。每年冬天这里要采集晾晒约22000根毛竹,之后储存于竹子仓库,用于每年1800张竹排的制造。


Located atop a plateau in the rural Xingcun village, the building complex is a manufacturing and storage facility of bamboo rafts, used to sail the nearby Nine Bend River in Wuyi Mountain for tourism. Each winter 22,000 bamboo stems are harvested which, following a storage period, are used to manufacture 1,800 bamboo rafts annually.

 

02 大车间西立面局部 Partial view of big workshop from the west 01 © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

大车间西立面局部 Partial view of big workshop from the west 01 © 苏圣亮 Su Shengliang

00 西面转角外观 View of the turning from the west.jpg

西面转角外观 View of the turning from the west


建筑的布局与朝向结合地形、风向考虑。制作车间分为两组,内部为大跨度空间,横向满足毛竹9米长烧制时移动的需要,长向则按照火烧竹尾、竹头和绑扎的工序,形成三到四组生产单元。通过顶部开向北侧的侧天窗采光,以避免眩光。与制作区相联系的小尺度空间形成休息、储藏、卫生间、庭院等服务功能。建筑大部分采用坡屋顶以利于排雨和屋顶隔热。办公宿舍楼采用外廊式布局,一层为办公,二层为宿舍、食堂,外廊采用竹子形成遮阳格栅,利于隔热通风。


Its architecture and layout reflect distinct programmatic, topographical, and climatic requirements. The “L” shaped manufacturing workshop accommodates six fire areas for the bending of the bamboo and the assembling of rafts. The interior of the workshop is an open layout of 14 meters span required for the working space. Natural light is filtered through oblique skylights, which are oriented northward in order to get softer and homogeneous light. Aside from the working areas, the workshop houses resting spaces, storage rooms, restrooms, courtyards, and other service functions. The office and dormitory building adopts a veranda layout, with offices occupying the first floor, and dormitory and cafeteria occupying the second floor. Bamboo stalks are applied along the veranda to form shading louvers, which also provide well-ventilated insulation.


03 从毛竹晾晒场看大车间和办公宿舍楼全景 .jpg

从毛竹晾晒场看大车间和办公宿舍楼全景 


回应气候和项目的功能需求,将当地非常普及的日常性材料与工艺在设计中进行有针对性的运用。建筑主体采用素混凝土结构和混凝土砌块外墙(厂房建筑没有保温要求,外墙局部将空心砌块横放砌筑使其满足通风需要),屋面采用水泥瓦,竹、木作为遮阳、门窗、扶手等元素出现。所用材料和工艺均来自当地,且都秉持相同的原则——材料以不作过多表面处理的方式出现,呈现自身的特点。


Considering the principle of localization and economy, in-situ concrete is used for the structure, hollow concrete blocks for the exterior wall system, cement tile for the roofing material, and bamboo and wood for the sunshading, doors, windows and handrails. Without overmuch surface finishing, all the materials present their own characters.


07 大车间室内 Interior view of big workshop 04 © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

大车间室内 Interior view of big workshop 04 © 苏圣亮 Su Shengliang

11 小车间北侧面向田野 Interior view of small workshop to the north field © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

小车间北侧面向田野 Interior view of small workshop to the north field © 苏圣亮 Su Shengliang

13 烧制区和服务墙 Burning area and service wall © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

烧制区和服务墙 Burning area and service wall © 苏圣亮 Su Shengliang

14 斜屋面下的高空间(大车间)View of space under oblique roof (big workshop) © 苏圣亮 Su Shengliang.jpg

斜屋面下的高空间(大车间)View of space under oblique roof (big workshop) © 苏圣亮 Su Shengliang 


项目的工业厂房性质决定了建筑摒弃形式上任何的多余,而在建构上采用最基本的元素,并尽可能呈现其构造逻辑。在营造工业建筑朴素美学的同时获得经济性。

 

The industrial character of the project discourages superfluous design; by using the most basic elements for its construction, the architecture naturally reveals its structural and material logic. The project reconciles aesthetic simplicity with an economy of means, by which the architecture can demonstrate its resolution of form and function.


sketch 01 ©HUA Li.jpg

sketch 01 ©HUA Li

1 to 500 model_general view.jpg

1 to 500 model_general view



项目名称:武夷山竹筏育制场

业主:福建武夷山旅游发展股份有限公司
项目地点:福建武夷山星村镇
项目功能:制作厂房,储藏,办公室,宿舍

设计单位:迹·建筑事务所(TAO)

主持建筑师:华黎

设计团队:华黎、Elisabet Aguilar Palau、张婕、诸荔晶、赖尔逊(驻场建筑师)、Martino Aviles、姜楠、施蔚闻、连俊钦

基地面积:14,629平方米

建筑面积:16,000平方米(其中制作车间1519平方米,办公及宿舍楼1059平方米)

建筑材料: 素混凝土结构,混凝土砌块外墙,水泥瓦屋面,竹格栅遮阳,木门窗、扶手

设计时间:2011-2012
施工时间:2012-2013(制作车间、办公室及宿舍楼,仓库楼未建)

摄影:苏圣亮


Project title: Wuyishan Bamboo Raft Factory

Client: WuyishanTourism Development Incorporated Company

Location: Xingcun Town, Wuyishan Mountain, Fujian, China

Program: workshop, storage, office, dormitory

Architect: HUA Li / TAO (Trace Architecture Office)

Design team: HUA Li, Elisabet Aguilar Palau, Zhang Jie, Laijing Zhu, Lai Erxun, Martino Aviles, Jiang Nan, Shi Weiwen, LianJunqin

Site area: 14,629sq. m.

Total floor area: 16,000 sq. m.(workshop 1519 sq. m. office and dormitory1059 sq. m.)

Materials: in-situ concrete, hollow concrete blocks, cement tile, bamboo and wood.

Design: 2011-2012

Construction: 2012-2013 (workshop, office and dormitory, storage unbuilt)

Photographs: Su Shengliang

 


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目