杜塞多夫5YN3RGY媒体港办公楼 | UNStudioArchitecture
阅读:2717 2021-11-29

5YN3RGY Media Harbour

in Dusseldorf

640.webp.jpg

▲ 主入口效果图


坐落于杜塞多夫的5YN3RGY媒体港,以回应当地城市语境为基础,将设计成为一栋可持续、健康的建筑。该设计方案旨在提升所在区域的活力。为实现这一点,项目充分利用场地空间,为使用者和附近居民创造一个富有吸引力的城市空间。


The 5YN3RGY Media Harbour in Dusseldorf is designed as a sustainable and healthy building that integrates and responds to both the environment and its urban context. The goal of the design is to define a new anchor point and to optimise the location. In order to do this, the building makes full use of the location to create an attractive urban space for its users and neighbours alike.


UNStudio响应式建筑设计的手法以创造提升室内外空气质量的完整生态圈为基础,建立室内和室外空间之间的共生关系。这一新“生态圈”位于杜塞多夫“自然走廊”,它不仅提升了整栋建筑的空气质量,也为周围其它项目的空气环境提供净化的可能。通过完整生态圈开发,这带来了一个健康、有吸引力、安全的城市户外空间。


UNStudio’s responsive architectural approach is based on the creation of an integral biosphere that improves both the inner and outer air quality, thereby creating a symbiotic relationship between inside and outside. The new biosphere is located in a natural air corridor which serves fresh air to Dusseldorf and as such, not only improves air quality in the building, but also purifies and provides cleaner air to the surrounding developments. This results in a healthy, attractive and safe urban outdoor space brought about by integrated biophilic properties.


对现场环境参数的详细分析决定了建筑的许多方面。这些分析令实现更优化的可持续目标的建筑和城市解决方案成为了可能。


The mass of the building was determined by means of a detailed analysis of the intrinsic environmental parameters on the site. This analysis made it possible to create an optimised, architectural and urban solution that supports the sustainable goals of the project.


640.webp (1).jpg

▲ 贯通所有楼层的中庭和可开合屋顶


众所周知,阳光和新鲜的空气对健康工作环境而言是至关重要的。因此, 5YN3RGY的中庭贯穿所有楼层,将阳光和新鲜空气引入每一层楼。中庭宛若建筑物的心脏,通过像照相机镜头般一开一合的设计,将日光深入地引进到室内,同时欣赏天空的景色.


It is common knowledge that daylight and fresh air are essential to healthy working environments. The atrium of the 5YN3RGY building is therefore cut out of the overall mass in order to channel daylight and fresh air deep into each of the office levels. This atrium forms the heart of the building and, like the opening and closing mechanism of a camera lens, is designed in such a way as to draw daylight deep into the interior, while simultaneously opening up views to the sky.


640.webp (2).jpg


室内高区还优化了自然光和通风方面的需求,智能通风系统保证中庭和整栋建筑的空气质量,中间容纳的双层空间起到反光板的作用,将光线反射到低区。同时,中庭也建立起公共和私人空间的视觉联系,创造出独特的社交和动态工作环境。


Natural light and ventilation are further optimised by way of high interior spaces. The central hub houses double-height areas that serve as light shelves and reflect light deep into the lower floors, while intelligent ventilation systems are used to ensure optimal air quality in the atrium and throughout the building. Visual relationships are also created to connect public and private spaces and establish a social and dynamic work environment.


640.webp (3).jpg


建筑体量的组织也决定了内部呈螺旋形结构。构建出的几何体形成动态的室内空间,并逐渐向外延伸成为露台、阳台和花园。反过来,这些绿色的连接体将自然向内引导,与相邻的生态圈和屋顶花园建立了物理和视觉层面的连接。最终,"花园网络"共同创造了一个创意工作场所。


The volumetric strategy of the building also informs the internal organisation, which employs spiral circulation loops. These organising geometries that shape the dynamic interior also extend outwards to form patios, balconies, and gardens. These green connections, in turn, draw nature inwards and create a physical and visual connection to the adjacent biosphere and the roof garden. Together, this network of gardens establishes a unique address for a creative workplace in Düsseldorf.


640.webp (4).jpg


▲ 项目剖面



项目信息


5YN3RGY媒体港客户: CODIC – MIZAL Development GmbH                 
位置: 德国杜塞多夫     

建筑面积:  约33.500 m2            

场地面积:  约10.500 m2            
项目类型: 租赁式办公室              
项目状态:  2020年,获竞赛一等奖  

                2021年– 现在, 设计深化阶段         

 

项目团队

UNStudio: Ben van Berkel with Arjan Dingsté and Marc Hoppermann,

Ariane Stracke, Clare Porter, Bruno Peris, Ergin Birinci, Réka Simó, Albert Gnodde, Enes Sever, Vladislava Parfjonova, Rebaz Ali, Laura Lopez Iglesias, Kunshi (Jeff) Liu, Patrik Noomé, Tugay Tombas.

 

顾问团队:

 

项目管理:                     IQ Real Estate

当地设计顾问:              Felixx

结构顾问:                     Bollinger & Grohmann

机电顾问:                     HTW Ingenieure

能耗与可持续顾问:        IPJ Ingenieurbüro P. Jung

建筑模型:                     Peutz

立面工程顾问:              Drees & Sommer

消防顾问:                     Görtzen Ingenieure

照明顾问:                     AGLicht

交通顾问:                     Lindschulte

土建工程:                     IEG Philipsen

视觉呈现:                     Engram


本文来自于时尚办公网微信公众平台,版权归时尚办公网所有


评论


请 [登录] 后评论