浙江医药总部大楼 | David Chipperfield Architects
阅读:1917 2022-01-14

640.jpg

浙江医药是全世界最大的天然和合成维生素E制造商之一。该建筑是公司成立以来第一个总部大楼,坐落于其位于绍兴滨海新城的新园区内。园区位置较为偏远,和外部城市设施、公共交通系统的联系有限。该总部大楼将容纳来自浙江医药及其多个分公司的行政和研发设施。

Zhejiang Medicine is one of the largest manufacturers for natural and synthetic vitamin E in the world. The building is the company’s first headquarters, within its new campus situated in the industrial district of Shaoxing. The campus is relatively isolated, with limited connectivity to exterior urban facilities and public transportation. The headquarters will house administration and research facilities from Zhejiang Medicine and its subsidiaries.

640.png

园区平面图  campus plan


该项目的首要目标是为对功能有着不同需求的行政和研发人员创造相对独立的工作空间,同时又为员工和访客提供一个共享的公共空间。这个主要命题将复杂的功能分成一系列区块:一座高层办公楼,四座低层实验室,以及单层的展示和多功能厅。这种分隔因引入一个200米长的门廊而得到平衡,它贯穿整个基地,链接所有单体建筑。门廊被用作总部大楼和各个独立建筑的入口。它向西侧的公共公园敞开,创造了和景观的强有力联系。在室内,它向各个独立体量延伸,形成了门厅和休息区。这条门廊不仅扮演交通空间的角色,也将人们汇聚在一个公共的连续空间内,远眺室外的大公园。

The primary aim for the project is to create independent working spaces for administration and research staffs out of programmatic differentiation, but also to provide a collective public place for staffs and visitors. The principal proposition divides the extensive programme into a series of separate blocks: a tower of office, four low-rise buildings of laboratory, and a single-level exhibition and multi-function hall. The separation is balanced by introducing a 200-meter porch which runs through the entire site and connects all buildings. The porch functions as the entrance for the headquarters and each individual building. It opens towards the public park on west, to create strong link to landscape. Inside, it extends into each individual volume, to form the lobby and lounge area. The porch not only acts as circulation space but also gathers people within a public continuum overlooking the exterior park.

640 (1).png

总平面图  site plan 


640 (2).png

首层平面图  ground floor plan


640 (1).jpg

640 (2).jpg

640 (3).jpg

640 (4).jpg

640 (5).jpg

640 (6).jpg

640 (8).jpg

640 (7).jpg


项目位置:中国绍兴

项目开始:2016

项目开工:2017

项目建成:2021

面积:60,600 m2

业主:浙江医药股份有限公司


建筑师:戴卫奇普菲尔德建筑事务所上海办公室
负责合伙人:David Chipperfield、陈立缤、Mark Randel
项目建筑师:Miguel Angel(概念设计与方案设计)、杜喆煦(初步设计至现场艺术监理)
项目团队:Idries Karnachi、郭宇辰、何润丰、金訸嘉、李柏寰、李然、李维妙、王依臻、杨旭、朱柏憬、邹韵迪

合作方

执行建筑师:浙江省天正设计工程有限公司

结构工程师:浙江省天正设计工程有限公司

机电工程师:浙江省天正设计工程有限公司

景观建筑师:Djao-Rakitine(概念设计)、浙江省天正设计工程有限公司(方案设计至施工监理)

灯光顾问:苏州金螳螂幕墙有限公司

摄影:田方方


Location: Shaoxing, China

Project start: 2016

Construction start: 2017

Completion: 2021

Gross floor area: 60,600 m2

Client: Zhejiang Medicine Co., Ltd


Architect: David Chipperfield Architects Shanghai

Partners: David Chipperfield, Mark Randel, Libin Chen

Project architects:Miguel Angel (Concept Design and Schematic Design), Zhexu Du (Design Sevelopment to Artistic Site Supervision)

Project team: Hejia Jin, Idries Karnachi, Pohuan Lee, Ran Li, Runfeng He, Sebastian Chu, Weimiao Li, Xu Yang, Yizhen Wang, Yuchen Guo, Yundi Zou


In collaboration with


Executive architect: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Structural engineer: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Service engineer: Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd

Landscape architect:: Djao-Rakitine (Concept Design), Zhejiang Titan Design & Enginnering Co., Ltd (Schematic Design to Construction Supervision)

Lighting consultant: Suzhou Gold Mantis Curtain Wall Co., Ltd.

Photographer: Fangfang Tian


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论