南京Holiland Lab | So Studio空间设计事务所
阅读:2521 2022-03-31

640.jpg


Sò Studio受Holiland好利来委托,为品牌打造一个与以往截然不同、全新的Lab空间。Sò Studio的 设计起始于对新零售设计中“如何定义一个Lab空间”的调研,包含人、空间体验和品牌是怎样的互 动关系,在全新建成开业的南京吾悦广场应该如何定义Holiland Lab全新的店铺形象。


When Sò Studio was approached by Holiland to propose a new spatial design for Holiland Lab that is different from the other lab space since its institution. Our design originates form the research on how to define a lab space under the catalog of retail design, and what makes a positive rela- tionship between brand, interactive experience, and people within, while also address a fresh and appealing image for Holiland Lab Nanjing in the newly completed WUYUe Plaza.



640 (1).jpg


“观察通道”起始点  

entrance of the "crossing tube"



640 (2).jpg

空间概览——装置墙与“观察通道”

interior space -- installation wall and "crossing tube" 


在南京Holiland Lab的设计中,Sò Studio注重强调设计的“现场性”以及“实验性”,以抽象化的手法 模拟“天文实验”的过程,将主要空间状态划分为起始仓、穿梭通道和颠倒空间三种结构,生成整个 空间的叙事性表达,提供了空间探索中“突破边界”的无限可能。同时,多样和谐的色彩以及材料拼 接组合的应用,带来食物零售、空间体验和休闲消费的灵活性,延续Holiland Lab“以实验精神探测 食物与时空的变量关系”的理念。在空间体验如何与人形成良性互动的思考上,设计师希望通过设计 与消费者形成对话和互动,消费者是实验过程和实验空间的参与者、体验者和观察者,成为“实验本身”的一部分。


When designing Holiland Lab Nanjing, Sò Studio aspires to place an emphasis on the typology of “on-site” and “experiment” in design to simulate the process of an Astronomical Experiment. The interior has been planned in the circle of three fundamental stages endowed in a lab experiment, including “platform”, “crossing tube”, and “reverse space”, of which generate the space narra- tive flowed in our design to provide infinite possibilities for one’s exploration. In the meantime, a combination of varied color palette and materials was applied to punctuate the flexibility of food selling as well as consumer experience, aligned with Holiland Lab’s ideology of “probing into the relevance between food with dimension”. While in thinking of the interaction between space and people, the designer meticulously curate a store that encourages the visitors to have their own resonance with the space, in the end, to be part of the lab experiment, they are the participants also the observers.



640 (3).jpg

空间局部细节——材料拼接

details of the interior -- material




640 (4).jpg


概念意向图,图片源自网络

concept inspirational images, ©Internet 






640 (5).jpg

“外太空传输胶囊”门把手

outer-space capsule doorknob



南京Holiland Lab将太空实验“太空电梯——在距离地球10万公里以外的地方建造一个平台——通过 穿梭电梯将地球与平台连接——运送物资和人员”作为整个空间的基础,定制的系列家具和设施,巧 妙的平面布置、空间序列和空间体验感致力于为来访者还原实验的场景,提供全新的Lab体验。推开“外太空传输胶囊”门把手的瞬间,消费者仿佛进入了一个实验场所。


Upon entering, one is welcomed into a laboratory that was inspired by Space Elevator Experiment - “a proposed planet-to-space transportation system - connecting Earth ot a platform 100,000 kilometers far away - via a shuttle elevator to transport supplies and people”. A range of customized furniture and the carefully arranged space circulation were employed to restore the experiment scene and provide a relax and unique lab experience. The fist hint of the lab experiment are suggested to the individual by the doorknob shaped like an outer space transport capsule.



640 (6).jpg

概念拼贴图 ©Sò Studio

concept collage ©Sò Studio







640 (7).jpg

概念意向图,图片源自网络

concept inspirational images, ©Internet 




640 (8).jpg

座位区

customized seats 



640 (9).jpg

货柜细节

details of the cabinet 



640 (10).jpg








640 (11).jpg

Lab入口

entrance of the Lab



大面积的灰色金属作为背景,点缀黄色框架装饰和木质展示柜,这种新旧元素之间 精妙的平衡定义了进入空间的氛围。空间中所有材料构成的主题装置,既提供展示功能,又能作为零时散座供人休憩驻足。墙面的LED装置展示着激光条和条形码,模拟物资被扫描的状态,营造即将发送的视觉氛围感受,开启“实验”体验的新旅程。


Entered through, a simple dialogue between old and new elements are further emphasized by balancing combination of metallic gray background, yellow frames and wooden cabinets. The featured installations, which are composed of all the used materials in the space, provide the combined function of display and casual seating. LED installations on the wall display laser bar and code to stimulate the state of the materials being scanned and ready for delivery, from which the “journey of experimental experience” is about to start.



640 (12).jpg

中心“观察通道”——“物资传输区”

central "crossing tube" -- "transmittal area" 



640 (13).jpg



层级状天花灯管细节

details of the ceiling elements




640 (14).jpg

空间局部细节,“运输车蛋糕墙”

interior details, “transport cake-wall” 



穿过起始仓空间,进入中心“观察通道”。两侧排布着像集装箱和打包箱的冷藏柜和 陈列柜,当消费者行走穿梭于“观察通道”时,仿佛置身于实验现场,消费者像质检 员和实验人员一样进行空间“实验”,观察和检测两边的“实验品”和待运输“物资”。

Entering the central “tube”, the customers will be guided as like inspectors and experimenters ob- serving the “experimental products” and “materials to be transported”. The products are placed in the refrigerated cabinets and display cases which look like containers and packing boxes arranged on both sides of the central path.



640 (15).jpg

“集装箱”式陈列货柜

“packaging box" cabinet 



为空间定制的一系列家具和道具装置,例如:“悬浮”的展示柜、“运输车”蛋糕墙、各式各样的“打包盒” 、起重机、滑轮和绳索,在空间中高低错落的自由的组合和分布,构成空间不同方向的传输动势。


Sò Studio custom-designed a series of furniture and facilities, the “floating” cabinet, “transport cart” cake wall, all kinds of “packing box”, cranes, pulley system, and ropes, which freely super- imposed, scattered, and extended high and low over the space, forming different directions of transportation status.



640 (16).jpg

室内装置——“蛋糕墙”

installation -- “transport-cart cake wall“ 



640 (17).jpg







640 (18).jpg










地面铺装与内置照明的结合细节

details of the floor paving and lighting 






随着多元照明元素的引入,空间体验变得更加丰富。地面与天花互相呼应,利用多面反射和镜像反射原理营造颠倒空间的视觉感受,并提供给消费者独特的感官体验空间。空间序列也随着照明的延伸而慢慢展开。


The experience of the space becomes multi-faceted by virtue of diverse lighting elements. The ceiling is corresponding with ground pavement, using the principle of multi-faceted reflection and mirror reflection to create a visual experience of reverse space and provide consumers a space with a unique sensory experience. The space slowly unravels with light.



640.gif

物资传输、条形码扫描

render of "transmittal goods, code-scan" 



640 (19).jpg

空间概览

interior overall


640 (20).jpg

收银区

cashier 



Sò Studio利用天文实验的场景和视觉元素,于南京Holiland Lab的空间设计中为消费者创造独特的 消费和用餐体验。设计师同时将空间设计中“突破边界”延伸至突破空间体验和设计的边界,使消费 者和品牌通过空间设计产生某种联系,消费者通过体验和观察也更能够了解好利来Lab系中蕴涵的品牌创新性和实验性。


By channeling the scene and the visual impact of space experiment, we created an immersive journey both for retail and fast dining. At the same time, the designer extends the “cross upside down” narrative to the boundary within user experience and interior design, enabling people to have their own connection with the brand and better understanding towards the innovation and practicality contained in Holiland Lab through meandering and observation in the space. 








640 (21).jpg

平面图 ©Sò Studio

floor plan ©Sò Studio


640 (22).jpg

轴测分析图 ©Sò Studio

axon diagram ©Sò Studio



项目信息 FACT SHEET


项目名称:南京Holiland Lab

设计概念:突破边界

室内设计:Sò Studio(http://sooostudio.com/) 

设计总监:吴轶凡、刘梦婕

设计团队:李俊瑶、王玘玮

客户:好利来

面积:260 m²

地址:南京建邺吾悦广场

完成年份:2021年

空间摄影:Wen Studio

灯光品牌:金海棠

主要材料:艺术涂料 - 意加乐;木皮 - LG;不锈钢 - 上海缇琪实业有限公司



Project Name: Holiland Lab Nanjing 

Design Concept: Cross Upside Down 

Interior Design:Sò Studio

Website: sooostudio.com

Design Director: Yifan Wu, Mengjie Liu Design 

Team: Junyao Li, Qiwei Wang 

Client: Holiland

GFA:260 m²

Address:WUYUe Plaza Nanjing

Completed Date:2021年

Photography:Wen Studio

Lighting:Jin Haitang

Materials: art painting-colorcasa; wood-LG; stainless steel - Tiqi Shanghai


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论