百川影城-深圳大族店 | MOC DESIGN OFFICE
阅读:3050 2022-05-06

640.jpg


戏剧性的色彩之美

百川影城 - 深圳大族店


Dramatic Beauty of Colour

Baichuan Cinema, Shenzhen


中国,深圳

Shenzhen, China


在单一的色彩条件下加入跳跃性色彩,其带来的视觉冲击力蕴含着饱满的能量,在本次项目中,MOC运用相同的手法,将空间整体以黑白灰的主调呈现,通过空间结构、材质、光影的变化,使空间呈现一种黑白电影独有的质感,并在空间中凸显唯一的色彩--亮橙色,为空间注入活力,也是对经典电影作品的致敬。

The visual impact of adding jumping colours to a single colour condition contains full energy. In this project, MOC uses the same technique to present the space in the main tone of black, white and grey, giving it a unique texture of a black and white film through changes in spatial structure, materials, light and shadow, and highlighting the only colour in the space, bright orange, to energise the space and pay tribute to classic film works.


640 (1).jpg

三层主入口概览 

Overview of the Main Entrance on the Third Floor


640 (2).jpg

从商场公区看向影院

View of the Cinema from the Public Area of the Mall


电影《辛德勒的名单》,全片以黑白摄影为主调,片中唯一的色彩便是那个穿红衣的小女孩,辛德勒每一次对她的注视,都更坚定了信念。她象征着无辜而脆弱的生命,也象征着战胜邪恶的勇气与力量,代表的是仅存的希望,这个处理场景的方法堪称电影史上的经典。

The film Schindler's List is shot in black and white, with the only colour in the film being the little girl in the red dress, whose conviction is reinforced with every glance Schindler gives her. She is a symbol of innocent and fragile life, but also of courage and strength to overcome evil, representing the only hope left. This approach to the scene is a classic in the history of cinema.


640 (3).jpg
《辛德勒的名单》电影画面
Image in Schindler's List

640 (4).jpg

入口,Entrance


640 (5).jpg

大厅区域,橙色的加入为空间注入了活力

In the lobby area, the addition of orange brings the space to life.


640 (6).jpg

售票台细节 ,Ticket Desk

 

浅灰色的地面,中灰色的墙面,深灰哑光的肌理天花,多层次的灰度结合穿插在空间中的银灰色金属网造型,圆环形的灯具被安置在金属网上方,透过网格呈现出光晕:不同层次的灰度、不同的材质质感与光影,为空间构建出丰富的如同黑白电影般的质感。

The light grey floor, the medium grey walls, the dark grey matte textured ceiling, the multi-layered shades of grey combine with the silver grey metal mesh interspersed in the space. The circular light fixtures are placed above the mesh, showing a halo of light through the mesh. Different shades of grey, different textures of materials, light and shadow, building a rich black and white film-like texture for the space.


640 (7).jpg
640 (8).jpg
640 (9).jpg

虚实结合的体块关系 

Blocks in a Fictitious and Realistic Comparison

 

天花上金属网内的环型灯具,与金属网之间保持一定距离,加上金属网本身的厚度,在顾客走动的过程中,实体的光源与映射在金属网上的光晕其实是在不停产生变化的,这也对应了电影作为一种光影艺术的属性。

The ring-shaped luminaires inside the metal mesh on the ceiling are kept at a certain distance from the mesh. With the thickness of the mesh itself, the physical light source and the halo of light mapped onto the mesh are actually constantly changing as customers move around, which corresponds to the properties of film as an art of light and shadow.


640 (10).jpg
640 (11).jpg

光源与天花金属网的关系:
从不同的角度可以看到光线透过网格产生的光晕 
The relationship between the light source and the metal mesh of the ceiling: 
The halo produced by the light passing through the mesh can be seen from different angles.


观影通道作为顾客从大厅进入影厅的过渡空间,是一个使顾客强化印象的重要空间,亮橙色天花体块,从大厅向观影通道延伸。

As a transition space for customers to enter the cinema from the lobby, the cinema aisle is an important space to reinforce the impression of customers. The bright orange ceiling extends from the lobby to the aisle.


640 (12).jpg

大厅的橙色天花体块向通道延伸

Extended Orange Ceiling in the Lobby

640 (13).jpg

640 (14).jpg

640 (15).jpg

影厅通道,Aisle



影院跨越两层,上方一层不设大堂,MOC沿用了设计元素,将亮橙色运用于立面,天花则保留了一层大厅的环形灯与隔栅的做法,使整个空间在统一的调性中又富有变化。

The cinema spans two floors, with no lobby on the upper floor. MOC follows the design elements, using bright orange on the walls, while the ceiling retains the ring lights and grilles of the lobby, giving the whole space a unified tone with variation.



640 (16).jpg
四层观影通道
Aisle on the Fourth Floor


640 (17).jpg

四层影厅出入口

Entrance and Exit to the Cinema on the Fourth Floor



影厅设计结合结构体块与色彩进行设计,在满足影音效果需求的基础上,在暗色调之上叠加少量亮橙色与结构,让影厅更具动感与沉浸感。

The design of the cinema combines structural blocks and colours. On the basis of meeting the needs of audio-visual effects, a small amount of bright orange and structure are overlaid on the dark tones to make the cinema more dynamic and immersive.


640 (18).jpg

640 (19).jpg

影厅内部 ,Inside the Cinema


640 (20).jpg

平面图,PLAN






项目名称: 百川影城-深圳大族店

主创设计师:梁宁森,吴岫微

设计周期:2020.4 - 2020.7

竣工:2021.3

项目地址:深圳龙岗区坂田大族云峰商场3-4层 

面积:2600㎡

主材:大骨料水磨石、金属隔栅、仿水磨石瓷砖、聚酯纤维吸音板、肌理涂料

业主:百川影城

撰文:杨振钰

摄影师:聂晓聪

 

Project Name: Baichuan Cinema, Dazu, Shenzhen

Chief Designers: Liang Ningsen, Wu Xiuwei

Design Phase: April - July 2020

Completion: March 2021

Location: 3-4/F, Cloud Peak Mall, Longgang District, Shenzhen 

Area: 2600 ㎡

Materials: Big Grain Terrazzo, Metal Grill, Imitation Terrazzo Tile, Polyester Fiber Acoustic Panel,  Texture Paint

Owner: BAICHUAN Cinema

Copywriter: Yang Zhenyu

Photographer: Nie Xiaocong


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目