深圳八卦岭产业园城市更新项目 | Aedas
阅读:3593 2022-06-06





从深圳首批大型工业区的辉煌发展,到产业结构变化导致的区域产业更新,作为深圳最早建成区之一的八卦岭历经浮沉。现如今随着深圳一体化发展格局的确立,它再度成为城市“中心”,将以全面的转型升级,蜕变成为聚焦金融科技总部及研发企业、打造国家级金融科技的先导试验区。


Led by Aedas Executive Director Kelvin Hu, and Chairman and Global Design Prinicipal Keith Griffiths, Aedas’ design scheme came first in the competition for the urban renewal of Bagualing Industrial Park, a core project for the transformation of Bagualing area in Shenzhen. 


由Aedas执行董事胡庆峰与Aedas主席及全球设计董事纪达夫(Keith Griffiths)带领团队赢得第一名的八卦岭产业园城市更新项目方案,正是八卦岭城市更新中的重要一环。


Once a decrepit industrial zone, Bagualing is marked to become a new hub for financial technology headquarters and R&D companies in the Special Economic Zone’s latest development plans. 


640.jpg

富有动感的建筑轮廓

A dynamic architectural outline


项目位于紧邻红岭的金融产业带,周边建设条件成熟,毗邻地铁6、7、9、14号线以及未来规划的17、24号线,是多区连接的核心位置。“地块是福田旧改的明星区域,周边分布着众多深圳重点高层旧改项目,同时还有银湖山、笔架山、荔湖、洪湖环绕四方,犹如车水马龙中的世外桃源。设计的灵感来源于东方思想:聚气而交汇,城市中的山,水,气如丝带一样,各种元素相互盘旋而上升。同时盘旋上升呼应了城市四象的美好景观。” Aedas执行董事胡庆峰如是说。


Located in the financial industry belt adjacent to Hongling North Road, the project includes a 250-metre office and apartment tower, along with a retail podium. The site is surrounded by comprehensive transportation network, making it the nexus of cross-district connection. “The project is embraced by key high-rise developments and a plenitude of poetic ravines and mountains. Inspired by Chinese thoughts, the design integrates the natural elements. Mountains and rivers are closely interconnected, to spiral and rise with each other,” said Aedas Executive Director Kelvin Hu. 


640.png

地块周边自然景观资源丰富

Plot location with abundant natural resources


M0产业用地性质的超高层综合体,为各种不同复杂业态的融合和空间营造带来全新的课题和挑战。项目包含创新产业用房,自持办公、居住、及商业等多种业态。设计充分考虑到周边建筑日照需求及建筑各业态的视野景观,将裙房设置于临近公园的东侧,塔楼则置于靠近路口的西侧,其中商业功能置于低区,将与东侧的城市公园联为一体。产业用房及办公置于中区,提供高效的城市连通效率,连接都市车水马龙;公寓置于高区,东西南北朝向均可欣赏城市美景,并为城市产业及使用者提供非凡的工作及生活体验。


High-rise mixed-use tower on the M0 plot blends the functionality, consisting of innovative industires, offices, residential and retail spaces. The retail podium is situated near a scenic park in the east, and the tower the street frontage in the west, in which the retail space is placed on the lower levels in full view of the spring scenery; offices are concentrated on the middle floors, enhancing the circulation, while the residences are set at the top where the view towards the city is unobstructed. These strategic placements are planned to provide a pleasant live-work experience.


640.gif

项目布局

The planning


640 (1).jpg

建筑如优美的水流,在城市天际线形成动感的形态

Flow-like façade form, creating a vibrant cityline 


在这片丰富城市滋养的地块上,自然要素的汇聚是我们设计的灵感和主线。各种元素的汇聚上升使建筑平面完成从正方形到风车形式的过渡,寓意着流动与平衡;同时自下而上,巧妙而精确在垂直方向上的解决了商业,办公,空中公共空间和居所等复杂的功能需求。设计将塔楼上部一分为四,犹如流转的风轮及流水,并结合深圳盛行的东南季风特点,通过体块的推挤拉伸,错落间形成西、南高且东、北低的优美形态,以流线形态呼应风的来势。上方的风轮平面与下方规整的体块通过流动顺滑的曲线自然衔接,灵动优雅,形成极具动感且富有东方美学的建筑轮廓。


The design divides the tower crown into four jagged quadrants. The shape is drawn from the conceit of the Pinwheel of Bagua(windmill), auguring growth and prosperity; together with the streamlined tower body, they form a dynamic architectural outline that embodies the Feng Shui culture and oriental aesthetics on a plot with abundant natural resources. 


640 (1).gif

体量生成

Volume Formation


640 (2).jpg

扎根于城市的建筑

Building that rooted in the city


640 (3).jpg

层次丰富的建筑顶部处理

Dynamic architectural outline shaping the layered rooftop


建筑的螺旋上升并非形式逻辑,是尊重不同高度城市空间的退让和由日照的严谨计算生成。光线这一自然要素完成了对建筑的最极致切割,建筑自然而流畅的形体,让更多的阳光照顾原有的旧城市社区。


In the proposal, multiple considerations are included to arrive at an organised circulation system in a dynamic building form according to the height difference in retreating spaces and daylight calculation. 


640 (4).jpg

切角以呼应城市日照需求

Jagged architectural form to maximise daylight


建筑整体过渡均采用平面曲线,形成更方整的室内空间。同时独特的造型也实现了上层居住空间更佳的采光面及开间进深比。倾泻而下的立面线条,在东侧与设置在二层北移的城市公共连廊融为一体,与城市紧密连接,并构建出不同业态的出入口,与南侧办公入口形成划分,形成建筑形态与动线之间的自然呼应。多层级的流线系统在此交汇,汇聚四方拔地而起,动感的柔和语言营造出极具气势的城市天际。


The façade plane structure allows for better use of space indoor and intake of natural light to vitalise the urban city. The glimmering facade lines flow down to the podium, forming seamless continuity with the public corridor at multiple levels as well as the residential entrance, while the office entrances are deliberately set apart to divert traffic.      


640 (5).jpg

多层级的城市慢行系统

Multi-leveled slow walking system


640 (6).jpg

立面线条城市公共连廊融为一体

The facade lines form seamless continuity with the public corridor

640 (7).jpg

立面线条城市公共连廊融为一体

The facade lines form seamless continuity with the public corridor


640 (8).jpg

灵动优雅,延绵而上的自然之冠

Elegant overall silhouette


设计在有限的场地内打造出一系列垂直绿色公共空间,绵延而上,建筑本身和东侧的城市花园形成一个共同体,并且使低层及地下商业与地铁也形成有机的紧密联系。从层次分明的绿地景观、入口水景,到商业裙房多层级的绿化平台和屋顶绿化空间,以及设置在避难层的空中花园、垂直庭院与屋顶花园,丰富的自然景观打破了建筑的物理界限,并通过公共步道将景观立体联通,与城市绿轴相互映衬。多元的绿色生态空间,搭配空中大堂、云端会所等系列功能,为使用者营造舒适宜人的空间体验。


The design proposes a series of vertical green public spaces, ranging from textured landscapes and entrance waterscapes at ground level, the green roof and terraces in the podium, to the sky gardens and courtyards; the various ecological space break the barrier between architecture and nature. It connects the city garden on the east, as well as the retail spaces and metro facility. Together with the addition of a sky lobby and sky club, the development renders a comfortable spatial experience for all users.


640 (9).jpg

在有限的场地打造出一系列垂直绿色公共空间

A vertical green public space created in a limited space

640 (10).jpg

空中大堂

Sky lobby


640 (11).jpg

云端会所

Sky club


640 (12).jpg

屋顶绿色花园

Sky garden


我们希望以丰富的业态功能和舒适宜人的空间体验,定义未来产业综合体更新形态,优雅的轮廓和简洁的线条将腾地而起,成为这座城市片区的象征。”Aedas主席及全球设计董事纪达夫(Keith Griffiths)如是说。

"We hope the Zhiliantai Industrial Park Urban Renewal project sets a new benchmark in relation to designing architecture that accommodate diverse functions and pleasant experiences. Its unique architectural form and outline will sure to set it apart as the new district landmark," said Aedas Chairman and Global Design Principal Keith Griffiths.

640 (13).jpg

项目鸟瞰图

Aerial view


640 (2).gif

项目示意图

Project schematic


*图片仅为竞赛阶段方案展示

*Shown renderings are used for competition scheme only


640 (1).png

位置:中国深圳

设计及项目建筑师:Aedas

建筑面积:约14万平方米

竣工年份:进行中

主要设计人:胡庆峰,执行董事;纪达夫(Keith Griffiths),主席及全球设计董事


Location: Shenzhen, PRC

Design & Project Architect: Aedas

Gross Floor Area: Approximately 140,000 sq m

Completion Year: On-going

Directors:  Kelvin Hu, Executive Director; Keith Griffiths, Chairman & Global Design Principal

ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目