德国ARENA2036 | 海茵建筑
阅读:2799 2023-01-14

“ARENA”大楼位于瓦辛根斯图加特大学校园内。“ARENA2036”这个名字代表“下一代汽车研究的主动环境”,这是一个研究项目,重点关注“轻型结构的自适应生产”和汽车工程新生产技术的开发。 

The "ARENA" building is located on the campus of the University of Stuttgart in Vaihingen. The name "ARENA2036" stands for "Active Research Environment for the Next Generation of Automobiles", a research project that focuses on "Adaptable Production for Lightweight Construction" and the development of new production technologies in automotive engineering.

640.jpg

640 (1).jpg

“ARENA2036”代表了斯图加特大学与私营部门之间的一种新的合作形式。该建筑有一个无柱大厅,由起重机跑道横跨,因此汽车生产的所有过程都可以在任何地方进行。此外,我们的设计还为工程师、研究人员和行政部门提供了车间、技术实验室和办公空间。

"ARENA2036" represents a new form of cooperation between the University of Stuttgart and the private sector. The building is a column-free hall spanned by a crane runway so that all processes can take place anywhere. In addition, there are workshops, technical laboratories and offices for engineers, researchers and the administration. 

640 (2).jpg

640 (3).jpg

该建筑与场地比例相呼应,其偏长的建筑体块衍生出如雕刻般的外观:独特的斜坡屋顶、一层的折叠立面和设计巧妙的入口。该建筑的设计遵循斯图加特大学总体规划中规定的城市发展目标。

The building responds to the proportions of the site on Pfaffenwaldring with a long structure that derives its sculptural appearance from its distinctive shed roof form, the folded facade on the ground floor. The building follows the urban development goals laid down in the master plan of the University of Stuttgart. 

640 (4).jpg

640 (5).jpg

棱柱状、略微反光的立面由铝制复合塑料面板组成,在整个环境中凸显出来。建筑的外立面因场地上保存完好的大型橡树倒影而显得特别独特。设计上我们使用较轻且具有弯曲刚度的材料组合,与ARENA的研究(比如未来汽车将由轻质材料制成)保持一致,材料种类的减少和大量立面元素的使用给予建筑以力量和宁静。一种白色的轻质纺织面料被拉伸成框架,用作东部狭窄一侧办公室的固定遮阳板,使人们可以通过它们欣赏外面风景。在大厅北侧,得利于采用了落地玻璃,上层区域可以清晰地看到大厅的情况。

The prism-like, slightly reflective panel facade elements consisting of a composite of aluminium on plastic panels reflect the entire surroundings. The facade is made especially unique by the reflection of the large, preserved oak trees on the site. The material combination is light and flexurally rigid in analogy to the research content of the ARENA. This is because it can be assumed that in the future cars will be built from a composite of lightweight materials. The reduction of the materials and the use of large facade elements give the facades strength and tranquility. A white, lightweight textile fabric is stretched in frames and serves as a fixed sunshade for the offices on the eastern narrow side.  On the north side of the hall, areas on the upper floor offer a clear view of all that is happening in the hall thanks to the floor-to-ceiling glazing. 

640 (6).jpg

640 (7).jpg

640 (8).jpg

640 (9).jpg

640 (10).jpg

640 (11).jpg

640 (12).jpg


业主:斯图加特霍恩海姆大学
建筑面积:9 884平方米
状态:建成
奖项:2018工业建筑奖
年份:2016

地点:德国斯图加特

顾问公司:Pfefferkorn Ingenieure (结构工程), Planungsgruppe M+M (MEP), iPb – Ingenieurbüro Planung Blei (幕墙顾问), Planungsgruppe M+M (照明设计), Koeber Landschaftsarchitekten (景观设计), Bauphysik 5 (能源咨询与规划), Gruner (防火)

Client: Universitätsbauamt Stuttgart und Hohenheim
Area GFA: 9 884 m²
Status: Completed
Industrial Building Award 2018
Year: 2016
Location: Stuttgart, DE
Consultants: Pfefferkorn Ingenieure (Structural engineering), Planungsgruppe M+M (MEP), iPb – Ingenieurbüro Planung Blei (Facade planning), Planungsgruppe M+M (Lighting design), Koeber Landschaftsarchitekten (Landscape architecture), Bauphysik 5 (Energy consulting and planning), Gruner (Fire protection)


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目