山东崖顶咖啡厅及塔居 | 迹·建筑事务所(TAO)
阅读:2585 2023-09-22

建筑全景 ©梅可嘉


水平与垂直、

上升与下沉、

插入与悬挑,

建筑通过这样的动作完成了

与大地、天空的接续,

带给人对于自然的冥想。


——华黎





鸡鸣岛是孤悬于大海中的一个小岛,这里有悬崖、岩石、海平线,有足够远离尘世的距离感。

Jiming lsland stands alone in the middle of the sea, and is noted for the cliff, rocks and sea horizon, which create a sense of distance from the city.

场地处于一处悬崖顶端,面向北方宽广的海,犹如陆地的尽头。

The site is located on the edge of a cliff, facing the vast sea in the north as if it is the end of the land.



场地原貌 ©迹·建筑事务所(TAO)

周边环境与场地 ©迹·建筑事务所(TAO)



褐色的山体坚韧,北方的海清冷,在这样的自然场所中,混凝土建筑犹如一块巨石,一端嵌入到岩石山体之中,建筑的屋顶成为山顶大地的延伸,指向海平线。另一端则从悬崖边缘挑出,似要挣脱山体伸向海的无垠,营造出人造物与自然之间关系的张力。

With craggy mountains and chilly sea, the concrete building is perched on the natural landscape like a giant rock. One end of the building is embedded into the rocky mountain, where the roof becomes an extension of the landform, pointing to the sea horizon. In contrast, the other end protrudes from the edge of the cliff as if it is about to break away from the mountain and extend into the sea, creating a tension between artificiality and the nature.




概念草图 ©华黎

1:100 建筑整体模型 ©迹·建筑事务所(TAO)


建筑全景 ©孙祥洲


  


从台阶向下进入建筑,如同进入山体内部,经历厚重墙体的包裹感之后,又在出挑的边缘与海再次相遇,感受在海平面上的漂浮感。悬挑部分地面的开口使人直接感受到悬崖的落差。

Down the steps into the building, as into the interior of the mountain. After experiencing the heavy concrete walls, one will meet the sea again at the edge of the cantilevered end, having a feeling of floating on the sea. The opening on the ground of the cantilevered part of the building gives people a direct sense of the cliff's height.



概念草图 ©华黎


1:100 建筑整体模型 ©迹·建筑事务所(TAO)
1:50 咖啡厅混凝土剖面模型 ©迹·建筑事务所(TAO)

咖啡厅室内 方案效果图 ©迹·建筑事务所(TAO)

崖底看向咖啡厅 ©孙祥洲

咖啡厅 ©梅可嘉

念草图 ©华

屋顶观景平台 ©孙祥洲

咖啡厅室内 ©孙祥洲

咖啡厅看向海面 ©梅可嘉



建筑后部还隐藏了一处要转过一段幽暗通道方能到达的独处观海的空间,以及一扇门后由黄色天光照亮的冥想空间,感受山体深处的静谧。

A space is designed to offer spectacular views of the sea at the rear of the building, which can only be reached by passing through a dim tunnel. Behind the door, there is also a meditation space with skylight, providing a haven of tranquility in the mountain.



冥想空间剖轴测图 ©迹·建筑事务所(TAO)

咖啡厅室内 ©孙祥洲

走廊 ©孙祥洲

观海空间 ©孙祥洲

冥想室 ©梅可嘉

冥想室 ©孙祥洲



咖啡厅是一个指向地平线的水平面,居住塔则是一个指向天空的垂直体。塔的平面只有4.5mx4.5m,在周边海的浩渺中,它浓缩为一个点,使力量集聚。

The café is a horizontal plane pointing to the skyline, while the tower house is a vertical volume pointing to the sky. With a plan of only 4.5mx4.5m, the tower house appears as a tiny dot against the vastness of the sea, gaining energy.



概念草图 ©华黎

塔居模型 ©迹·建筑事务所(TAO)

塔居 ©孙祥洲


塔居远景 ©梅可嘉


塔居近景 ©梅可嘉

塔居近景 ©孙祥洲



在塔的内部起居、书房、卧室、卫生间,这些通常在平面上展开的生活空间改成了从下到上的垂直分布,每一层空间以不同高度、角度、和比例的视窗,带给人不同维度的对海的凝视与哲思。

Inside the Tower House, the living spaces such as living room, study room, bedroom and bathroom, which are normally spread in horizontal direction, are arranged vertically from bottom to top. Each level has a viewing window with a different height, angle and proportion to experience the view, bringing people to various perspectives and dimensions of the sea.




塔居平面图 ©迹·建筑事务所(TAO)

塔居混凝土剖面模型 ©迹·建筑事务所(TAO)

起居室 ©孙祥洲
看向庭院 ©孙祥洲
茶室 ©孙祥洲
楼梯 ©孙祥洲
塔居近景 ©梅可嘉

卧室看向海面 ©孙祥洲

浴室 ©孙祥洲
塔居近景 ©孙祥洲



水平与垂直、上升与下沉、插入与悬挑,建筑通过这样的动作完成了与大地、天空的接续,带给人对于自然的冥想。

Horizontality and verticality, ascending and descending, insertion and cantilever, the building connects with the earth and sky through the basic gestures of architecture, bringing people back to the nature.




建造过程



施工鸟瞰 ©胡海

建造过程 ©迹·建筑事务所(TAO)




技术图纸


总平面图 ©迹·建筑事务所(TAO)

咖啡厅平面图 ©迹·建筑事务所(TAO)

 咖啡厅剖面图 ©迹·建筑事务所(TAO)

塔居剖面图 ©迹·建筑事务所(TAO)





项目信息

目名称:崖顶咖啡厅及塔居
业主:山东万恒置业投资有限公司
项目地点:山东,荣成   
项目功能:咖啡厅、民宿   
设计单位:迹·建筑事务所(TAO)
主持建筑师:华黎
设计团队:华黎、刘沛艺、张怡羚、刘秋兵、程相举、汪浪欢、韦楠
结构工程师:马智刚
机电工程师:吕建军及kcalin卡林机电设计
建筑面积:581 平方米   
结构体系:混凝土剪力墙结构
设计时间:2017-2018
施工时间:2018-2022
摄影:梅可嘉、孙祥洲



Credits


Project title: Cliff Café and Tower House
Client: Shandong Wan Heng Real Estate Investment Co. Ltd
Location: Rongcheng, Shandong    
Program: Cafe, Accommodation  
Principal architect: Hua Li / TAO (Trace Architecture Office)
Design team: HUA Li, LIU Peiyi, ZHANG Yiling, LIU Qiubing, CHENG Xiangju, WANG Langhuan, WEI Nan
Structural engineer: MA Zhigang
MEP engineer: LV Jianjun and Kcalin design group
Floor area: 581 sq. m   
Structural system: Concrete-shear wall structure
Design: 2017-2018
Construction:  2018-2022
Photographer: MEI Kejia, SUN Xiangzhou




ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论