Materna集团凤凰湖西区企业总部 | 盖博建筑设计
阅读:1519 2024-01-25

640.jpg

德国·多特蒙德

Materna集团凤凰湖西区企业总部

Materna Headquarters in Phoenix-West

图片

点击展开项目信息 ▼




德国信息通讯公司Materna的新总部位于多特蒙德钢铁工业的摇篮——凤凰湖区(Phoenix Lake District)。设计基于Materna公司新锐的企业特质,以及凤凰湖区工业遗址城市更新的背景,在一个三角形的独特场地之上,以折叠式的建筑形态,打造出一个充满动感的地标建筑;同时根据场地特性,创造出一个架于二层的中央庭院,并结合阶梯、露台等,构建起建筑与景观的微妙联系。


The new headquarters of Materna is located in the Phoenix Lake District, the cradle of the steel industry in Dortmund. Based on its identity of being cutting-edge and the background of urban regeneration of this industrial district, Gerber Architekten designs a dynamic landmark on a unique triangular site with a folding architectural form, and creates an elevated central courtyard with staircases, terraces, building a subtle connection between the architecture and landscape.


640 (1).jpg

Materna凤凰湖西区企业总部

©Gerber Architekten


01

工业遗址上的总部新作

New Headquarters on Industrial Sites


德国知名IT服务商 Materna的总部新建于多特蒙德市凤凰湖西区(Phoenix-West)的工业遗址之上。


对Materna而言,该项目将成为这个成立于1980年企业的全新凝聚点,为其1,900余名员工提供一个现代化的办公场所,以此汇集原本分散各地的部门与分公司,并为企业注入创新动力。而另一方面,其所在的凤凰湖区被誉为多特蒙德钢铁工业的摇篮,该项目也将助力实现区域性城市更新,成为重工业区转型科技产业园的代表之作。


从企业和城市的双重背景出发,盖博建筑提出“立足过去,着眼未来”的建筑宣言,旨在充分利用这一城市醒目位置,以强有力的建筑语汇,展现Materna“创新推动者”的企业形象。


Materna, a well-known German IT service provider founded in 1980, sets its new headquarters on an industrial site in the Phoenix-West in Dortmund.

As a new focal point for Materna, this project will serve as a modern workplace for more than 1,900 employees, bringing together previously dispersed departments and branches, while enhancing the innovative drive of the company. On the other hand, siting in the Phoenix Lake District, which is known as the cradle of Dortmund's steel industry, this project will also contribute to regional urban regeneration as a representative work of the transformation of a heavy industrial area into a science and technology park.

In the context of both the company and the city, Gerber Architekten proposes an architectural manifesto of "Grounded in the Past, and Focusing on the Future", aiming to present Materna as an "innovation promoter" with a strong language at the most of the city's prominent location.


640 (2).jpg

Materna总部与凤凰湖西区

©Gerber Architekten


凤凰湖区起源于1841年,从19世纪中后期至20世纪末,一直是以钢铁冶炼为主的重工业地区。2000年 “多特蒙德计划”(Dortmund-Project)启动,整个区域开始进行片区性城市更新,其中凤凰湖西区定义为未来的新型科技园+娱乐活动场地。该区基于对历史产业文化的尊重,保留了原有厂房的布局肌理,并利用新的流线与城市交通系统建立高效连结。


Phoenix Lake district had always been an industrial steelworks district since its inception in 1841 until the end of the 20th century. Then, in 2000, the city of Dortmund initiated the “Dortmund Project,” leading to the district undergoing a regional regeneration plan. As part of this plan, Phoenix-West is being transformed into a technology park, integrating recreational activities and other functions.

In Phoenix-West, the street layout of the original factory buildings has been preserved, albeit with new traffic arrangements. Old warehouses and gas tanks have been preserved and now serve as office, landscape, and exhibition spaces.



02

“折叠”与“新锐”

Forms of folding and Cutting-edge


建筑的设计概念和演进过程都基于其独特的场地。


项目所在的锐角三角形地块位于凤凰湖西区西侧,西邻城市主干道,北接园区内部环岛。为了高效地利用场地空间,建筑基本紧贴场地红线,整体形成了近似三角形的布局,并兼顾了面积、高度控制、建筑形态变化、景观等需求。


The design concept is based on and iterated upon the unique site.

Confined within an acute triangular plot on the west side of Phoenix-West, with the main road to the west and the park's roundabout to the north, the buildings are primarily arranged along the red line of the site, forming an approximately triangular layout as a whole, maximizing land usage, and taking into account requirements such as area, height control, architectural form changes, and landscape.


场地红线与建筑总平面图

©Gerber Architekten

640 (3).jpg
640 (4).jpg

Materna总部模型

©Gerber Architekten


在东侧,建筑似是折叠,以窄而长的体量围合出中央庭院,形成一种蓄势待发之感。


而在西侧,建筑是一个开放的弓形,并向西逐渐收缩体量,最终以一个锐而不尖的圆角体量形成其标志性的形象——从城市主干道上看,浅色天然石材的立面簇新而轻盈,建筑犹如向前驶出的船头,表现出Materna公司的新锐特质。


On the east side, the building is designed to appear folded, enclosing the central courtyard within a narrow volume, creating a sense of poised momentum.

On the west side, the building takes on an open, bow-like shape, with its volume gradually tapering towards the west and culminating in a rounded form. This iconic architectural image represents the bow of a ship moving forward, conveying a sense of lightness through the use of natural stone façade, and reflecting the cutting-edge character of Materna.


640 (5).jpg

Materna总部鸟瞰效果图

©Gerber Architekten

640 (6).jpg

建筑形象体现出Materna新锐特质

©Gerber Architekten


与此同时,设计充分结合场地环境,在南北两侧因地而变,形成富有层次的空间体验。


建筑在北侧向内折,与园区环岛呼应,形成一个欢迎性的主入口;而在南侧退界,以一排柱廊形成开放的边界,半围合出一处户外餐饮区,与建筑内的餐厅和咖啡厅相辅相成,并构建起室内与室外、建筑与景观的微妙联系。


Simultaneously, the design integrates with the site environment and adapts to the surroundings on the north and south sides, creating a progressive spatial experience. The building folds inward on the north side, establishing a welcoming main entrance to the campus roundabout. On the south side, it is set back to form an open boundary with a row of colonnades, semi-enclosing an outdoor dining area. This complements the restaurant and café inside the building, establishing a subtle connection between indoor and outdoor spaces, architecture, and landscape.


640 (7).jpg

北侧主入口

©Gerber Architekten

640 (8).jpg

南侧户外餐饮区

©Gerber Architekten


03

景观融入办公日常

Landscape in Work Environment


建筑的功能布局亦与场地息息相关。


6层的Materna总部,将2-6层定义为标准办公区,办公区、技术区、休息区高效组织,并采用两轴的灵活布局,使办公单元可以弹性组合,满足不同规模的空间使用需求。


建筑首层则根据场地条件,巧妙地被分设为了东侧的停车场和西侧的多功能入口门厅。


The functional layout of the building is closely related to the site as well.

This 6-floor building designates its 2nd to 6th floors as a standard office area, efficiently organizing office, technical, and rest areas, which adopt a 2-axis flexible layout, allowing office units to be combined to meet the needs of different scales of space use.

The ground floor of the building is divided into a parking lot to the east and a multi-purpose entrance foyer to the west, in accordance with the site conditions.


640 (9).jpg

中央景观庭院 (下设停车场)

©Gerber Architekten


由于工业用地的地基情况,该项目无法开挖地下室,因此设计地将建筑东侧的一层空间作为底层停车场,并在其上“架起”了景观庭院,为员工创造出一处可以在自然中休憩、交流、互动的惬意空间。


基于二层景观庭院的设计,建筑在西北角打开一个阶梯入口,使员工可以缓步穿过庭院,从自然景观中慢慢进入办公环境;同时,在入口大厅中创造出别具一格的景观阶梯,使景观流入室内,为建筑内部营造出平静而充满活力的空间氛围。


Due to the industrial land foundation, the project was unable to excavate a basement. As a result, the first-floor space on the east side of the building was designed as a ground floor parking lot, while a landscape courtyard was "elevated" above it, creating a comfortable space for employees to rest, communicate, and interact with nature.

Building upon the design of the second-floor landscaped courtyard, the building features a stepped entrance in the northwest corner, allowing employees to leisurely walk through the courtyard and transition gradually from the natural landscape into the office environment. Additionally, a unique landscape stairs incorporated into the entrance hall, enabling the landscape to flow into the interior, creating a serene and lively atmosphere within the building.


640 (10).jpg
640 (11).jpg

西北角阶梯入口直达庭院

©Gerber Architekten


梯田式的景观阶梯,不仅作为停车场与门厅的“自然”分隔,也形成了庭院到门厅的“自然”过渡。


西侧的入口门厅采用了广场式的开放设计,融合了会议区、交流区、培训区、食堂和咖啡厅等多种公共功能空间。底层大面积的落地玻璃幕墙使充足的阳光和室外景观进入室内,为日常的交流创造出明亮、舒适的环境。与此同时,西侧顶层的景观露台,将远方的城市景观也纳入了办公日常。


The terraced landscape stair not only acts as a "natural" separation between the parking lot and the entrance hall but also provides a "natural" transition from the courtyard to the hall.

The entrance hall on the west side features a plaza-like open design, integrating various public functional spaces such as meeting areas, discussion areas, training areas, a canteen, and a café. A large floor-to-ceiling glass curtain wall on the ground floor allows ample sunlight and outdoor views to enter the interior, creating a bright and comfortable environment for daily communication, as the open terrace on the top floor of the west side incorporates distant city views into the daily office life.


640 (12).jpg
640 (13).jpg

入口门厅景观阶梯

©Gerber Architekten


Materna总部预计于2024年建设完成。


建筑采用了资源节约型的可持续规划理念,并符合新的绿色能源标准。它将不仅为员工提供高度数字化的工作环境,而且将通过建筑和景观的结合,为企业增添开放的氛围和创新的活力。


The construction of the Materna headquarters is expected to be completed in 2024.

The building is designed with resource-efficient and sustainable planning, meeting the latest green energy standards. It will not only offer employees a highly digital working environment but also infuse the enterprise with an open atmosphere and innovative vitality through the integration of architecture and landscape.



项目图纸Drawings

Materna总部 - 分层平面图

©Gerber Architekten

640 (14).jpg

Materna总部 - 南北剖面图

©Gerber Architekten

640 (15).jpg
640 (16).jpg

Materna总部 - 东西剖面图

*滑动查看

©Gerber Architekten


项目信息Project Data


Materna集团凤凰湖西区企业总部

业主:Materna信息与通信公司

设计范围:建筑设计 

设计时间:2020 (竞赛一等奖)

建设时间:2021–2024

建筑面积:62,863 平方米

Materna Headquarters in Phoenix-West

Client: Materna Information & Communications

Service Scope: Architecture

Design: 2020 (1st prize in Competition)

Construction: 2021–2024

GFA: 62,863 sqm



ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论