吉隆坡阿丽拉孟沙酒店 | neriandhu如恩设计
阅读:7620 2019-06-20


内嵌的庭院——吉隆坡阿丽拉孟沙酒店

马来西亚,吉隆坡


The Inserted Courtyard -- Alila Bangsar

Kuala Lumpur, Malaysia

 

640.webp.jpg

640.webp (1).jpg

吉隆坡阿丽拉酒店位于这座城市曾经的殖民地布里克菲尔德街区和新兴街区孟沙的交界处,新与旧的街区之间体现着过去与现在的联系。


Located between Brickfields, a former colonial neighborhood, and Bangsar, an up-and-coming area of Kuala Lumpur, the project is situated at the junction between these two districts, old and new, a conceptual linkage between the past and the present. 


640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

酒店包括一座塔楼的地上一层和顶部的八层,其中设有五层客房区域和三层公共区域。如恩负责酒店部分的建筑和室内设计,采用整齐的方格结构贯穿建筑外立面和室内空间,并通过这种规律的格式框定出酒店不同功能空间的界限。


The hotel occupies the ground floor and the top eight floors of a new tower, with five levels of guest rooms and three levels of public areas, with Neri&Hu responsible for both architecture and interior design. A rigid structural grid defines the project from outside to inside, signaling its presence on the façade, while acting as a framework within which each function of the hotel is contained.


640.webp (4).jpg

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

地上一层也采用同样的方格结构,包括酒店的入口和顶篷。进入一层的空间,人们仿佛立刻置身于布满茂盛植被的“城市绿洲”。

 

On the ground floor the guest is guided along the building and into the lower lobby through the regular intervals of the structural grid which form the entry doors as well as a protective canopy. Upon entering, the concept of an “urban oasis” is immediately present through the lush tree plantings throughout the interiors. 


640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg


到达42层的酒店大堂后,双层挑高的空间和延续的方格结构构成一盏巨大的“灯笼”,点亮周围的城市景观,也为酒店内部空间带来充足的自然光。


Arriving at the upper lobby on level 42 the guest is welcomed into a double height space, a lantern open to the surrounding city which allows the maximum natural light. 


640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg


走出大堂,人们可以沿着一条设计颇具戏剧色彩的阶梯进入泳池的区域,阶梯本身也成为一个可以观景的平台,而观景的人本身也成为风景的一个部分。于此,室内和室外之间的界限变得模糊,室外庭院也延续了方格结构,将人群聚集的空间置于酒店的中心。


Adjacent to this is the swimming pool, connected by a theatrical grand staircase, which becomes a stage to see and be seen. In this moment the boundary between interior and exterior blur, while the structural grid breaks open to form a courtyard, around which all activities within the hotel are centered.


640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

酒店的公共空间围绕室外庭院依次布局,跨越三层楼高,由规则的柱梁组成,框定出吉隆坡令人惊叹的城市景观,同时也将室外庭院与都市的嘈杂隔绝开来。自然与建筑融合的景观概念从建筑外部延续至室内空间,成为串联所有公共空间的关键要素,也定义了“城市绿洲”的设计构想。


The public areas of the hotel center around the open exterior courtyard, spanning three stories high, defined by the regular grid of columns and beams which frames views of the stunning panorama but also protects the inserted courtyard from the crowd of the surrounding metropolis. The notion of landscape continuing in from exterior to interior, of nature being inserted into the architecture, is the key element which ties all the public spaces together and defines the urban oasis. 


640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

640.webp (20).jpg

位于室外庭院之上的两层是特色餐厅、鸡尾酒酒吧和屋顶露天酒吧。围绕着室外庭院的各个空间以各自的功能制造出惊喜的体验,为酒店注入丰富的活力。定制家具和精致的黄铜元素为灰、白、木色基调的空间增添了恰到好处的点缀和细致美。


Located on the top two levels of the courtyard are the specialty restaurant, the cocktail bar and the outdoor rooftop bar. All the venues converge around the courtyard to activate this space in unexpected ways at all hours of the day. Custom furniture and crafted bronze details compliment the simple material palette of gray stone, white plaster and Balau wood.


640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg

640.webp (24).jpg

客房的设计着重于通过两种不同的元素界定空间布局:“小屋”和“室内庭院”。“小屋”的概念源自小的村落,小屋就是一个容纳生活日常的空间。浴室有如一个漂浮的盒子,置入“小屋”的结构中,同时形成自由穿梭空间的动线。


For the guestrooms, the concept was to define the layout with two different elements: “the hut” and “the indoor courtyard”. Following the analogy of a small village the hut is the indoor space where the functions of daily living are enclosed. The bathroom is inserted as a floating box in the hut structure and allow for free-flowing circulation around the space.


640.webp (25).jpg

640.webp (26).jpg


客房窗户的区域采用“室内庭院”的设计概念,形成一片私人的“庇护所”,让住客在这里休憩放松时,还能够欣赏到孟沙街区和更远处的城市景观。


The indoor courtyard at the end of the room, close to the window, becomes a private sanctuary to take in the beautiful view of Bangsar and beyond.




视频/图片:Pedro Pegenaute

Video/Photos: Pedro Pegenaute


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论