阿那亚艺术中心 | neriandhu如恩设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]


阿那亚艺术中心

Aranya Art Center


中国,秦皇岛

Qinhuangdao, China


640.webp.jpg

640.webp (1).jpg

郭锡恩先生手稿  sketches by Lyndon Neri


640.webp (2).jpg
640.webp (3).jpg
640.webp (4).jpg


如恩设计受开发商阿那亚Aranya之邀,在其开发的秦皇岛黄金海岸社区内设计一座艺术中心,业主的远见卓识为项目的设计赋予了充分的构思空间,如恩也希望借此契机,尝试突破艺术中心与公共空间的固有定义。


When enlightened developer Aranya asked Neri&Hu to design an art center inside their seaside resort community, Neri&Hu seized the opportunity to question the notions of space for art versus communal space. 

 

640.webp (5).jpg
640.webp (6).jpg


阿那亚社区整体强调重新找回人的情感价值,以及与环境的和谐互融。因而,除了满足艺术展陈的功能外,如恩在建筑内部设计了一个环形的庭院,作为社区居民的公共活动空间。


Despite the straightforward brief of an art center, Aranya, as a community has a strong emphasis on the spiritual nature of their lifestyle ideology, an oneness with the environment. So the design scheme is as much about the internal courtyard, a communal space for the residents, as it is about the exhibition being displayed in the center. 

640.webp (7).jpg
640.webp (8).jpg
640.webp (9).jpg


当地海水受气候的影响,出现季节性的变化季,海水蔚蓝、宁静;冬季则在表面凝结成冰,艺术中心的概念设计便以季节性的海水变化为灵感,试图将大自然的奇妙囊括于建筑的内核。建筑的外围体量厚重,最大程度利用了基地面积,而中心位置则挖凿出了一个倒置的圆台空间,形成一座环形的阶梯式剧场


Drawing inspiration from the seasonal ocean waters nearby—azure and calm in the summers, splintered ice though winter—the building design attempts to encapsulate the natural wonder of water at its core. The scheme maximizes its outer footprint but carves out a pure conical geometry at the center with a stepped amphitheater at the base. 

 

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg


空间形式可以满足多种使用需求,环形的广场在充满水时可以形成水景,排水后又可作为表演和集会空间,能够吸引更多的人群,同时带动艺术的活力,从而使得这个项目不仅仅是一个艺术的空间,同时也是一个社区分享和聚集的地点。


The central void space can be reconfigured and used in many ways, a water feature when filled with water, but also a functional performance and gathering place when the water is drained. The exhibition galleries above benefit from the public space integration, but it also makes the project much more than just a place for display, it is also a place for sharing.

640.webp (14).jpg
640.webp (15).jpg
640.webp (16).jpg


厚重的建筑体量内部串联了一系列空间,人们可以在这里自由漫步,缓步向上,享受一段内外视野精心编排的旅程。艺术空间的主要功能就是陈列和体验艺术,阿那亚艺术中心也不例外,螺旋上升的流线将人们引导至每一个画廊空间,在展陈艺术品的过程中不断激发人们的观赏欲。


Within the thick mass of the building volume is a series of interlocking spaces that visitors can meander freely within, slowly ascending, enjoying a choreographed journey with directed views both inward and outward. Gallery spaces are about the enjoyment of art. 

 

640.webp (17).jpg
640.webp (18).jpg
640.webp (19).jpg
640.webp (20).jpg


倒锥形空间底部设置了一间咖啡馆、一间多功能画廊和一个圆形的室外剧场,从这里开始,环形连廊引领人们穿过五个独特的画廊空间,最终到达建筑顶部,在这里俯瞰四周的风景和建筑内部的活动。


This project is no different in that regard, a spiraling path leads you through all the spaces, urging you onwards by the desire to see more. Starting at the bottom with the Café, Multi-purpose Gallery, and an Outdoor Amphitheater, the path guides visitors through five distinct galleries, culminating at the rooftop where you get 360-degree viewing of the activities below. 

640.webp (21).jpg
640.webp (22).jpg


建筑立面主要由不同纹理的混凝土墙砖拼接而成,沉稳、厚重,有如一块坚韧的岩石,不断变换的环境中静驻不动。部分光滑的表皮折射出万象的天空,而模塑的混凝土砖外墙则充分与日光互动,营造出另一种变幻的肌理。


Composed primarily of various textured concretes, with and without aggregate, the façade and materiality of the building is heavy in nature, like a solid rock sitting firmly in the shifting environment. Smooth surfaces reflect the changing skies, while the molded modular units pick up on the play of shadows throughout the day. 

 

640.webp (23).jpg
640.webp (24).jpg


厚重的建筑立面使用青铜元素点缀,捕捉了自然的天光,将行人的目光聚焦到陈列的橱窗。定制设计的照明与细节为朴实的色调增添了精致的细节。夜晚,室内的光线沿着倒锥形的空间散射出来,点亮了海滨的整片社区。


Bronze elements act as accents on the heavy façade to catch light and draw attention to the entry of each gallery. Custom lighting and details add a touch of intricacy to the otherwise modest palette. In the evening, open modules allow light to shine through, the building is a jewel at the core of this seaside community.

640.webp (25).jpg
640.webp (26).jpg


视频:Pedro Pegenaute
Video: Pedro Pegenaute

图片:Pedro Pegenaute、夏至
Photos by Pedro Pegenaute, Xia Zhi


欢迎转发分享本文;

You are welcome to share and repost this article;


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照