墨尔本维多利亚州立图书馆 | SHL建筑事务所

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

维多利亚州立图书馆是澳大利亚规模最大、历史最悠久的公共图书馆,如今已完成升级改造正式向公众开放。

State Library Victoria, Australia’s oldest and largest public library has officially reopened its doors to the public, revealing an extensively transformed library.


新空间是图书馆五年重建计划的一部分,旨在扩大图书馆的社区影响力,提升来访者的参观体验。SHL联合当地事务所Architectus重新思考,旨在激活图书馆的现有空间,为其开启更多的可能性,为图书馆今后的发展奠定基础。

The newly designed spaces are part of a five-year redevelopment plan aimed at expanding the library’s community outreach and enhancing the visitor experience. Working in partnership, Schmidt Hammer Lassen and Architectus were tasked with rethinking and revitalising the existing spaces of the library in order to unlock possibilities, create connections, and provide a framework for the library’s ongoing and future evolution.


640.webp.jpg

作为澳大利亚最繁忙的公共图书馆,这里每年吸引180万来访者和330万线上用户,是墨尔本被广泛使用且历史氛围浓厚的著名文化设施。

As the busiest public library in Australia, attracting 1.8 million visitors and 3.3 million online users each year, State Library Victoria is a rich and celebrated cultural institution in Melbourne, a space that reaches out to a broad range of users.


640.webp (1).jpg


在设计进程中,通过开展一系列有使用者直接参与的共创研讨会,得到了来自儿童、青少年及其家长的建议。这大大帮助了设计团队去了解未来使用者的需求,在设计中吸纳这些宝贵意见,从而实现使用者们心中梦想的图书馆。

During the design process, a series of co-creation workshops where held to engage the users directly in the library’s redevelopment. Input and feedback from children, teens and their families have helped the design team to understand the future user needs. That valuable feedback will translate into the creation of their dream library.

640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

设计以使用者为中心,旨在为不同年龄层、不同文化背景的使用者,提供开放的、可达性强的、令人感到热情友好的体验。

The architectural design concept puts users at the centre, providing an open, accessible, and welcoming experience for all ages and cultural backgrounds.

640.webp (4).jpg

建筑前身在1906 -1997 年为墨尔本博物馆,1999 - 2002 年则被用作为维多利亚国家美术馆。项目的一期开发已于2018年完成。本次再开发的场馆可由两个新增的入口到达——一个位于La Trobe 街,另一个则是已关闭超过10年,位于历史悠久的Russell大街的入口。

In 2018, phase one of the development project was completed. Formerly housing the Melbourne Museum from 1906 to 1997 and the National Gallery of Victoria from 1999 to 2002, the redeveloped sites are now serviced by two new additional entrances – a universally accessible entrance on La Trobe Street, and the historic Russell Street entrance that was closed for more than a decade.

640.webp (5).jpg

640.webp (6).jpg

Russell大街入口内即是全新的Baldwin Spencer大厅,这是一个温暖的空间,将图书馆友好地引入了城市。

Just inside the new Russell Street entrance is the new Baldwin Spencer Hall, a warm, welcoming space that anchors the library on an urban scale.

640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

Baldwin Spencer大厅内设置的休息空间和会面空间,被称为Russell大街的欢迎区。其中包括新的咖啡厅,以及从图书馆西端搬迁至此的Readings书店。

Baldwin Spencer Hall now houses a lounge and meeting space called the Russell Street Welcome Zone, which includes the new Guild café, and the Readings bookshop that is relocated from the western end of the library.

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

来自当地视觉艺术家Tai Snaith的艺术作品横跨于29米宽的墙面,整个宏伟的空间由原有的澳洲红木地板修复后铺就而成。

Works from local visual artist Tai Snaith spans a 29-metre wall, and the grand space is grounded by restored original jarrah floors, a hardwood native to Australia.


640.webp (12).jpg

步入图书馆,重新开发后的McArthur & Swinburne画廊设置了安静的阅读空间,适宜静心阅读和研究。拥有最先进视听设备的新中央餐吧,则占据了Isabella Fraser厅,这是一个以图书馆第一位女员工命名的全新特别活动场所。

Moving further into the library, the redeveloped McArthur and Swinburne Galleries house reading rooms designated as quiet space for reading and research. State-of-the-art audio-visual technology and a new production kitchen occupy the Isabella Fraser Room, a new special events venue named after the library’s first female employee.

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

与维多利亚画廊相邻的,是一个面积约500平方米的展览空间,为来访者提供身临其境的互动体验。

The adjacent Victoria Gallery is a 500-square-metre exhibition space that offers an immersive and interactive experience for visitors.

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

维多利亚州立图书馆的所有家具、配件和设备都经过了精心挑选和设计,以完善建筑设计。

Throughout State Library Victoria, all furniture, fittings and equipment were carefully selected and designed to complement the architectural interventions.


640.webp (17).jpg

这其中包括可移动的物件和其他固定件,使其在美学的角度与项目更紧密地关联起来。

This includes moveable elements and fixed pieces that work together in aesthetic harmony, tying the project together.

640.webp (18).jpg

640.webp (19).jpg

在重建之前,这座164岁的图书馆吸引着众多来访者。但是这里布局清晰有序,使得来访者甚至可以在没有探索完图书馆时,就可以很容易地离开建筑。设计为来访者创造了更全面、层次更分明的空间体验,在空间和视觉上都将图书馆的各个区域联系了起来。

Before the redevelopment, the layout of the 164-year-old library drew visitors through a sequence of spaces that made it easy to leave the building without being fully aware of the library’s diverse offering. The design concept creates a more holistic experience with a clear hierarchy of thresholds and spaces, connecting the various zones of the library physically and visually.


640.webp (20).jpg

拥有163年历史的IanPotter女王大厅在16年后重新向公众开放。这里跨越了时空,让来访者得以欣赏到它从前的美丽和原有装饰。同时通过现代的设计手法,将大厅与图书馆的其余部分连接在一起。

The 163-year-old The Ian Potter Queen’s Hall has now reopened to the public after 16 years. The space has been stripped back, revealing its former beauty and original paint work, while drawing a modern design line through the Hall and the rest of the library to link rooms together.

640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

开放的空间和便捷的可达性,使来访者能够更直观地探索图书馆和发现它的宝藏。

Spaces have been revealed and made directly accessible, allowing visitors to move through the library more intuitively, exploring and uncovering all of its treasures.


640.webp (23).jpg

维多利亚州立图书馆这座承载着历史的建筑,如今承上启下,为未来也起到了至关重要的作用。新的设施将成为激发子孙后代学习和创造新知识的中心——就像图书馆应该做的那样。

State Library Victoria is the ultimate memory institution. Its role as custodian of the past and curator of the future is vital. With new facilities, it will also act as a hub for creation of new knowledge for generations to come, as libraries should.


 项目概况 Facts 


规模 Size/

13,532 m²

竞赛 Competition/

2016年国际竞标第一名 

2016, winner of tender,international competition

状态 Status/

2019年建成 Completed 2019

业主 Client/

维多利亚州立图书馆 State Library Victoria (SLV)
建筑设计团队 Architects in association/

Schmidt Hammer Lassen Architects/ Architectus
顾问团队 Consultants/

Andronas Conservation Architects/ Irwinconsult/ SteensenVarming/ Arup/ McKenzie Group Consulting/ Salus/ ID Lab
摄影 Photo/

Trevor Mein


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照