聚 · 隔苏州国际设计周展亭 | reMIXstudio临界工作室
阅读:2635 2021-01-28

Year | 年份: 2020

Location | 地点:  Suzhou, China | 中国,苏州

Status | 状态:completed | 建成

Type | 类型:  pavilion | 展亭

Program | 功能: lecture hall, infopoint / cafe’ | 演讲厅、问询处、咖啡厅

Size 规模: 70 sqm | 70平方米 

Clients | 业主: Suzhou International Design Week | 苏州国际设计周

 

Contractor 施工方: ShandongHuarui Exhibition Limited | 山东华瑞展览有限公司

Structural constulant | 结构顾问: Davide Tomasi 


Team 团队: Nicola Saladino, Chen Chen(陈忱), Federico Ruberto, Wang Yiren(王翊人), XuNuofan(许诺凡), Lv Shoutuo(吕守拓), Zhang Ziyao(张紫峣)


640.webp.jpg

“聚 · 隔”是一个展亭,它提供了在保持社交距离的时代为公众设计用于聚集的空间这样看似矛盾的要求下的一种对新形式的探索。


640.webp (1).jpg

展亭设计回应了2020苏州国际设计周的理念——“新日常”:  探索后疫情时代的社会互动和文化交流。在封城一度使得每个人的社交方式都沦为虚拟的在线交流之后,中国终于从新冠大流行中恢复过来,人们也重新涌上街头。然而,保持社交距离仍是不会过时的潜在条件,正迫使人们通过不同的视角去体验城市空间。


640.webp (2).jpg

设计任务书要求设计师提供一处演讲厅/研讨会空间并附带问讯处/咖啡馆的功能。我们希望提供最多样化的使用场景,但同时又不强迫人们以某一种特定的方式去使用这个空间。当馆内没有特定活动安排的时候,这个展馆强化了周围广场本来的功能,并提供了一种人工地形,让人们可以坐下来喝杯咖啡看看书、躺在柔软的垫子上观看投影或在后面的悬挂网上玩耍。而在讲座等活动期间,游客可以自行决定是想进入馆内成为人群中的一分子,或是从后面的洞里从安全的距离以“偷看”的形式参与观展。


640.webp (3).jpg

展亭外包裹着一层由硅胶管制成的彩色弹性表皮,这层表皮在保持展亭与广场的连接感的同时亦可适当过滤视线。苏州以其传统园林及建筑而闻名于世,而传统园林与建筑的过渡模糊了通常意义上“室内室外”的边界。我们的立面探索了同样的概念,即利用模糊的边界,既能引发路人的好奇心,又能为演讲者和内部的观众营造亲密的氛围。如果游客决定进入展亭,他们必须向两侧拉开弹性表皮让自己挤进去。这样的设计也是希望提醒人们当他们的个人空间受到周围人群的挤压时,努力保持社交距离仍然具有重要的意义。


640.webp (4).jpg

Together Apart is a pavilion that explores the contradictions of a public space designed for gatherings in a time of social distancing.


640.webp (5).jpg

The design responds to a call from 2020 Suzhou International Design Week to explore the “New Norm”: emerging post-epidemic forms of social interaction and cultural exchanges. After the lockdowns had reduced everyone’s social life to virtual online encounters, China is finally recovering from the pandemic and people are going back to filling the streets. Social distancing, though, is still an ever-present underlying layer that forces them to experience the urban space through a different lens.


640.webp (6).jpg

The design brief asked for a lecture hall / workshop space with an annexed info point / cafe'. Rather than imposing one way of using the pavilion, we provide the maximum variety of operational modes. When there is no event the pavilion works as an intensifier of the surrounding plaza, offering a sort of artificial topography where people can sit down to enjoy a coffee or read, lie down on soft cushions to watch a projection or play on the suspended net in the back. During a lecture, instead, the visitors can decide whether they want to be part of the small crowd gathered together inside the pavilion or they prefer to stay apart and peek in from a safe distance through the holes located in the back.


640.webp (7).jpg

The interior is wrapped by a colorful elastic skin made of silicon pipes that filters the views without disconnecting the lecture hall from the plaza. Suzhou is internationally famous for its traditional gardens and their architecture that challenges the usual dichotomy of “in and out”. Our façade explores the same concept, blurring such threshold in order to attract the curiosity of the passers-by, while preserving an intimate atmosphere for the speaker and the audience inside. If they decide to enter, visitors have to pull the elastic strings apart and squeeze to pass through, in an effort that reminds them of the importance of social distancing when their personal space is challenged by the pressure of the multitude.

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目