意大利Iperceramica总部 | MC A建筑设计
阅读:2359 2021-03-31

640.webp.jpg

Iperceramica是意大利最大的陶瓷、卫浴企业,总部位于意大利工业重地摩德纳。

MC A对于Iperceramica总部新办公建筑遵循两个关键点

尊重人:从为员工创建更具幸福感的办公环境出发,重新思考工作空间,促进交流与分享打造兼设计美学优质环境高效率的办公空间。

尊重自然减少建筑对环境的压力,充分利用自然能源,整合多种绿色设计手段打造摩德纳新一代可持续办公建筑的范本。

Iperceramica is Italy's largest ceramics and sanitary ware company, headquartered in Modena, an Italian industrial center.

MC A follows two key points in the design of Iperceramica's new office building.

Respect for people: starting from creating a more happy office environment for employees, rethinking the work space, promoting communication and sharing, to design an office space with design aesthetics, high-quality environment and high efficiency.

Respect for nature: reduce the pressure of buildings on the environment, make full use of natural energy, integrate a variety of green design methods, and create a model of a new generation of sustainable office buildings in Modena.

640.png

▲设计草图

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

▲设计效果图



与自然对话

Dialogue with nature

该建筑为上下两层,面积1700多平方米。围绕中央庭院,打造了一个与自然对话风格简约而有张力的透明立方体,融入周围环境。

The building has two floors and an area of about 2000 square meters. Surrounding the central courtyard, a transparent cube with a simple and tense style in dialogue with nature is created, which blends into the surrounding environment.

设计旨在降低能耗减少建筑对自然的压力,最大化的创造高质量办公空间

全木主体结构实现了建筑与材料的自然融合,相比于混凝土和钢材,木结构在生产过程中所需的水和能源都要更少。

梁、柱结构全部暴露在外,以最大程度地减少饰面的需求量,也为室内空间带来了极富韵律的节奏感。让到访的客户能了解建筑的构造和荷载传递,欣赏纯粹结构带来的美感

The design aims to reduce energy consumption and the building's pressure on nature, maximize the creation of high-quality office space.

The all-wood main structure realizes the natural fusion of buildings and materials. Compared with concrete and steel, wooden structures require less water and energy during the production process.

The beam and column structures are all exposed to minimize the demand for finishes and also bring a sense of rhythm to the interior space. Let visiting customers understand the structure and load transfer of the building, and appreciate the beauty brought by the pure structure.

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

立面高效的双层玻璃幕墙,在调节室内微气候的同时,也让建筑与周围景观的联系变得更加紧密。薄金属板屋顶采取不对称造型,像风帆一样伸展,可为立面遮蔽雨水与夏日炙热的阳光调节室内温度,从而降低建筑能耗

The high-efficiency double-glazed curtain wall on the façade regulates the indoor micro-climate while also making the building more closely connected with the surrounding landscape. The thin metal sheet roof adopts an asymmetrical shape and stretches like a sail, which can shield the façade from rain and the hot summer sun, adjust the indoor temperature, and reduce the energy consumption of the building.


640.webp (5).jpg



高质量环境

High-quality environment

外立面为全玻璃幕墙,契合了Iperceramica开放高效的企业文化,人们在室外就能欣赏到室内的工作环境,以欢迎的姿态迎接客户来体验建筑

The external facade is a full glass curtain wall, which fits with Iperceramica's open and efficient corporate culture. People can appreciate the indoor working environment when they are outdoors, and welcome customers to experience the building with a welcoming attitude.

640.webp (6).jpg

建筑中央设置充满活力的绿色庭院,种植各类乔木和灌木,带来四季的风景,同时提高空气和办公环境质量,提升员工的幸福感。中央庭院作为建筑的绿色缓冲区,形成微气候节约了被动室内降温所需的能源

A vibrant green courtyard is set in the center of the building, where various trees and shrubs are planted to bring the scenery of the four seasons, while improving the quality of the air and office environment, and enhancing the happiness of employees. The central courtyard serves as a green buffer zone for the building, forming a microclimate and saving the energy required for passive indoor cooling.


640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

建筑注重自然光的渗透,通过不同自然光在建筑中的处理,解决了办公需要。室内空间分隔采用丝网印刷制玻璃,在保证隐私的同时,视线和自然光线可以穿过,办公室、走廊、会议室等各种空间在白天都不需要人工照明节省了大量能源

The building pays attention to the penetration of natural light, and through the treatment of different natural light in the building, the office needs are solved. The indoor space is divided by screen-printed glass. While ensuring privacy, sight and natural light can pass through. Offices, corridors, meeting rooms and other spaces do not require artificial lighting during the day, saving a lot of energy.


640.webp (9).jpg



绿色悬帆屋顶

Green hanging sail roof

基于对基地位置日照的研究,功能与美感兼具的悬帆屋顶应运而生

为了调节玻璃幕墙的光辐射,使内部工作空间免受阳光直射,从外墙的屋顶边缘伸出大遮盖悬帆减少直射光的进入

Based on the research of base location and sunshine, a suspended sail roof with both function and aesthetic came into being.

In order to adjust the light radiation of the glass curtain wall and protect the inner working space from direct sunlight, a large cover cantilevered sail is extended from the roof edge of the outer wall to reduce the entry of direct light.

有别于其他对称型悬挑屋顶,通过对当地太阳方向日照分析,设计采用不同距离的悬挑,以便根据日照和室内空间的需求来灵活管理光线的直射。这一功能性的独特设计赋予了建筑高度的可识别性,成为摩德纳的绿色新地标

Different from other symmetrical cantilevered roofs, through the analysis of the local sun direction and sunshine, the design adopts different distances of cantilever to flexibly manage the direct light according to the needs of sunshine and indoor space. This unique functional design gives the building a high degree of recognizability and becomes a new green landmark in Modena.

屋顶下设置线性照明突出不对称水平悬帆从视觉上将建筑与屋顶分离。悬帆采用半透明性穿孔板对屋顶结构实现消隐,以消除钢结构外露的不适感,增强整体的简洁性

Linear lighting is set under the roof to highlight the asymmetric horizontal hanging sails, visually separating the building from the roof. The suspended sail adopts translucent perforated panels to realize the concealment of the roof structure to eliminate the discomfort of the exposed steel structure and enhance the overall simplicity.


640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg



低碳建筑材料

Low-carbon building materials

面对全球气候危机,木结构有助于减少建筑物的碳排放量,而在高排碳的建筑中一半以上是混凝土结构,1/3为钢结构。该建筑采用先进的木结构建造,以简洁环保的方式打造办公环境,显著降低隐含碳,大量减少建筑的碳排放量。同时木结构采取集成设计,大大缩短施工时间和成本,并保证了施工现场的安静及整洁

In the face of the global climate crisis, wooden structures help reduce the carbon emissions of buildings, and more than half of high-carbon buildings are concrete structures and 1/3 are steel structures. The building uses an advanced wooden structure to create an office environment in a simple and environmentally friendly way, which significantly reduces the embodied carbon and greatly reduces the carbon emissions of the building. At the same time, the wood structure adopts integrated design, which greatly shortens the construction time and cost, and ensures the quiet and tidy construction site.
承重结构采用层压木材的预制构件,天花设置一系列约12 x 12 厘米的板条。通透的空间和木制结构清晰地展现在眼前,演绎木材的温暖美观全玻璃的幕墙延伸至每个楼层,使自然光得以穿透建筑深处,创造高质量的室内环境

The load-bearing structure uses prefabricated components of laminated wood, and the ceiling is set with a series of slats of approximately 12 x 12 cm. The transparent space and wooden structure are clearly displayed in front of you, deducing the warmth and beauty of wood. The all-glass curtain wall extends to each floor, allowing natural light to penetrate deep into the building, creating a high-quality indoor environment.

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg



最大化可持续性

Maximize sustainability

从环境的角度来看,建筑的首选材料为木材,采用干燥且易于拆卸的解决方案,对环境的影响较小。采用DFMA(面向制造与装配的设计)的设计原理,大大缩短工期降低成本,减少原材料使用、污染和工伤事故

From an environmental point of view, the preferred material for construction is wood, and a dry and easy-to-disassemble solution is adopted, which has less impact on the environment. The design principle of DFMA (Design for Manufacturing and Assembly) is adopted to greatly shorten the construction period, reduce costs, and reduce the use of raw materials, pollution and industrial accidents.

此外,建筑采取多种节能减排措施,以减少环境污染,降低能源消耗。屋顶设置太阳能光伏板,转化的电能可以抵消部分的建筑能耗。地下蓄水池收集了屋顶的雨水,用于中央庭院的自动灌溉系统和建筑的清洁用水。建筑外部、人行道和停车场的照明,使用防眩光灯具和低矮电线柱,固定向下的光线发射方向,以减少光污染

In addition, the building adopts a variety of energy-saving and emission-reduction measures to reduce environmental pollution and reduce energy consumption. Solar photovoltaic panels are installed on the roof, and the converted electric energy can offset part of the energy consumption of the building. The underground cistern collects rainwater from the roof and uses it for the automatic irrigation system of the central courtyard and clean water for the building. The exterior of the building, sidewalks and parking lots are illuminated with anti-glare lamps and low electric poles to fix the downward light emission direction to reduce light pollution.


640.webp (14).jpg

▲气候节能分析图

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

▲木结构施工现场图

项目图纸

640.webp (17).jpg

▲建筑总平面

640.webp (18).jpg

▲首层平面图

640.webp (19).jpg

▲二层平面图

640.webp (20).jpg

▲纵向剖面图

640.webp (21).jpg

▲横向剖面图



项目信息

位置:意大利,摩德纳

时间:2018-2020

客户Bayker Italia / Iperceramica

面积:1700多平方米

项目团队:Mario Cucinella, Enrico Iascone, Michele Roveri, Francesca Fabiana Fochi, Giovanni Sanna, Silivia Conversano

效果图:Nicola Magri, Francesco Naimoli

摄影 Giovanni De Sandre

结构工程Maffeis Engineering Spa

水暖电工程STEP Engineering Srl

火工程 IDF Ingegneria


Location: Modena,Italy
Year: 2018 – 2020
Client: Bayker Italia / Iperceramica
Surface: Over 1700 sqm
Project Team: Mario Cucinella, Enrico Iascone, Michele Roveri, Francesca Fabiana Fochi, Giovanni Sanna, Silvia Conversano
Visual: Nicola Magri, Francesco Naimoli
Photo: Giovanni De Sandre
Structures: Maffeis Engineering Spa
MEP: STEP Engineering Srl
Fire Engineering: IDF Ingegneria



评论


请 [登录] 后评论