上海嘉杰国际广场改造 | AIM恺慕建筑设计
阅读:1553 2021-08-31

640.webp.jpg

AIM近期完成了上海嘉杰国际广场的及室内改造设计,也是AIM在城市更新和社区激活上不断探索的最新作,旨在创造鼓舞人心的空间来激活建筑、城市和社会。

Kailong Jiajie Plaza transformation is part of AIM’s ongoing exploration of what it means to activate cities, buildings, and society by creating inspiring spaces.

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

借由这个项目,我们希望以全新的视角看待城市再生。我们将建筑完全打开,不仅是外立面,也包括它的核心:室内中庭。我们希望给周边区域带来全新的活力,与当地社区建立更紧密的联系,为虹口街区带来一个更加绿色和开放的未来。
With this project, we look at regeneration with fresh eyes. We open up the building, not only on the façade but also at its heart, the interior courtyard. We enhance the district’s vibrancy, create a stronger connection to the community, and discover an inspiring future for the old neighbourhood of Hongkou.
 

640.webp (3).jpg

改造前后

Before and after

激活 Activation

改造前的商场看上去老旧而阴暗。原本的许多租户已经离开,立面被硕大的广告显示屏占据;内部中庭布满了沉重的自动扶梯,让人感到狭小而拥挤。显而易见,仅仅简单的改头换面并不足够,它需要全新的生机。

The building before looked abandoned and dark. Many shops had left, and advertisements boards covered the façade. Inside the building, an atrium was filled with escalators at the centre, making it feel crowded and small. It was clear the building didn’t need a makeover; it needed a new life. 

640.gif

640.webp (4).jpg

我们将此视为创造一种新型建筑的机会: 它不再是一个单纯的购物中心或办公楼,而将是一个满足多种需求的当代综合型空间。
It was an opportunity to create a new type of building: not a shopping mall or an office building, but a modern, hybrid space that meets multiple needs.

640.webp (5).jpg

露台及阶梯 Terraces & Staircases

现存建筑有一个巨大的屋顶没有被充分利用。AIM在外立面设计了一个外部结构,将室内延伸到室外。通过这层结构,建筑与周边的社区生活产生了更强有力的、有形的联系。

The existing building has a great rooftop that was unused. AIM proposed an external structure on the facade to extend the interiors to the outdoor. With this structure, the building has a powerful, tangible connection to the life and communities that surrounded it.


640.webp (6).jpg

建筑一层是渗透的,它向街道开放,并直接通向一个下沉广场,进入地下室及一个巨大的、充满自然光线的中庭。

The ground floor is more porous and opens to a sunken plaza that leads to the basement level and a massive, natural light-filled atrium. 

640.webp (7).jpg

原本沉重的自动扶梯被拆除,取而代之的是交错上升的楼梯将人们从地下室一直连接到屋顶,俯瞰整个城市。

Gone are the heavy escalators; instead, an enormous staircase connects people from the basement to the rooftop with a view over the city.

640.webp (8).jpg

建筑的整体语言是流动的。外立面包裹着中性的香槟色网格。隐藏的灯光和绿植洒满所有露台,建筑重新焕发了生机,为社区带来了新的生命。

The form language of the building is fluid. The facade is wrapped with a neutral Champagne colour mesh. The balustrades extend with hidden lights and plants spilling over the terraces, making the building quite literally breathe new life into the community.

 

640.webp (9).jpg

可持续性 Sustainability

上海作为一个人口密集的国际都市,有大量的老旧建筑待被振兴或拆除。通过这次嘉杰国际广场改造,我们试图展示建筑改造和社区激活的积极力量。如改造中应用的城市干预措施,既节约资源,也改善了现存建筑的环境性能;我们尊重社区的集体记忆,也是增强城市社区意识的基础。

Shanghai is a dense city with plenty of old structures waiting to be revitalized or demolished. With the Kailong project, we seek to show the positive forces of building transformation and activation. Urban interventions, like the one in Kailong, save resources and improve the environmental performance of existing buildings and respect the collective memory of the neighbourhood, which is fundamental to enhance the sense of community in our cities.

640.webp (10).jpg

该项目也探索了设计的力量,在不使用昂贵技术的情况下,将旧建筑激活为新的环境友好的结构,为可持续发展的未来做出贡献。其中的干预措施包括通过最大限度地利用日光来节约能源,策略性地通过露台的遮阴来减弱夏季室内的热量。
The project explores the power of design, without expensive technologies, to activate our old loved buildings into new friendly structures that contribute to a better sustainable future. Such interventions include energy-saving by maximizing the daylight, reducing the heat gain in summer with the terraces overshadowing the façade strategically.

640.webp (11).jpg

植物和通风也创造了一个微气候,以减少空调的使用。中庭用步行楼梯取代了高能耗的自动扶梯。空间使用的灵活性也意味着更长的使用寿命,也避免了使用极易遭到空调破坏的石膏天花。

It creates a microclimate with plants and ventilation that reduces the use of air conditioning in the atrium, walking stairs replacing energy-demanding escalators. The flexibility of use also means a longer life span and avoiding gypsum ceilings that invariably get destroyed by AC.

640.webp (12).jpg

在设计这座建筑时我们充分考虑了公共性。它将成为一个全新的、充满活力的社区中心,并提供多样化的功能。它代表着新的希望:亲密和集体的融合,象征着一个更明亮、更绿色、更多样化的室内及室外城市生活。

We designed this building with publicness in mind. It will become a new and vibrant core of the community that offers a diverse collective use. A blending between intimacy and collectiveness symbolizes hope for a brighter, greener, and more versatile interior and outdoor life.


640.webp (13).jpg


业主:凯龙瑞集团
设计方:AIM恺慕建筑设计事务所
项目地点:中国上海
建筑面积:20,658平方米
建成时间:2021
设计范围:建筑及室内改造设计,景观设计
设计总监:Wendy Saunders,Vincent de Graaf
项目经理:颜敏
项目建筑师:Alba Galan
设计团队:曹千,康瑾,袁晨,赵子涵,李璐祎,陈虎,胡秀芝,刘超,张艺,张楠
软装团队:王尤宝儿
效果图:焦琰
景观顾问:阡上景观
灯光顾问:优米照明设计
摄影: Dirk Weiblen, Aaron Shao
Client: KaiLong Group
Designer: AIM Architecture
Location: Shanghai, China
GFA: 20,658 sqm
Completion: 2021
Design Scope: Building renovation, Landscape design
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Manager: Lisa Ngan
Project Architect: Alba Galan
Design team: Bubu Cao, Kang Jin, Yuan Chen, Zihan Zhao, Mavis Li, LeslieChen, Shirley Woo, Charles Liu, Zhang Yi, Heather Zhang
FFE Team: Baoer Wang
Rendering: Jiao Yan
Landscape Consultant: Discoverscape
Lighting Consultant: Lumia Lighting Design
Photographer: Dirk Weiblen, Aaron Shao




评论


请 [登录] 后评论