广州奇安信琶洲总部大厦 | gmp建筑师事务所
阅读:2390 2022-01-21

640.jpg

雨景© gmp Architects

奇安信新总部大厦位于广州市中心珠江琶洲岛上,gmp·冯·格康,玛格及合伙人建筑师事务所赢得了该建筑设计竞赛。

The new headquarters for the Qi-Anxin Pazhou Corporation will be built on Pazhou Island in the Pearl River at the center of Guangzhou. The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) were successful in winning the competition. 

广州市中心以密集的高层建筑发展为特点。即使如此,从奇安信总部大厦未来的位置看,望向西北方向的视野并未受阻挡,从上可以饱览广州中央天际线的全景,俯瞰珠江。设计方案以“垂直城市”的概念为出发,灵感源自华山之巅的“天空之境”。通过打造高度联通的平台式立体城市景观,将宽敞的中庭纳入紧凑的塔楼结构,为员工提供休息和放松的空间。

The city center of Guangzhou features dense development of high-rise buildings. However, looking towards the north-west from the future site of the headquarters, there is an undeveloped stretch of land with open views of the Guangzhou skyline and the Pearl River. The design is based on the concept of a “vertical city”. Inspired by the peaks of the Hua Shan, terraced open spaces at various levels, with large atriums, offer the employees facilities for breaks and recreation. 

640 (1).jpg

仰视 © gmp Architects

640 (2).jpg

日景 © gmp Architects

此外,这里还提供可以远眺天际线美景的餐饮、健康、社区和运动设施,将都市空间延伸到空中,营造出一个“天空之境”及现代化的工作环境,提高了员工的幸福感和主动性。多层通高透明中庭和大型屋顶花园赋予了该建筑独特的外观,即使是从远处,也能从一片城市景观中脱颖而出。

In addition, these spaces house eateries, medical centers, meeting points for the members of staff, as well as sports facilities – all with a view of the skyline. The idea is to create an urban center above ground and a modern working environment that enhances the wellbeing and motivation of the workforce. In the urban context, the multistory glazed atriums and a large roof garden make the headquarters stand out as a character building that can be seen from afar.

640 (3).jpg

中庭 © gmp Architects

640 (4).jpg

大堂 © gmp Architects

在城市空间方面,总部大厦与周围景观多方位相互联系。地块北侧的绿色公园和前广场,为建筑提供了宜人的入口环境。南侧的柱廊经由公共人行道与周围的商铺和咖啡馆相连。裙楼上的花园和开放式平台进一步为员工提供了休闲空间。

In terms of the urban network, the building is amply connected to its surroundings. Access is via a park and a forecourt on the northern side of the site. Along the southern edge, there are colonnades from which public footpaths lead to shops and cafés. A garden and open terraces on the plinth provide further recreational facilities for the employees.

640 (5).jpg

街景 © gmp Architects


设计竞赛:2021年,一等奖

设计:曼哈德·冯·格康与施特凡·胥茨及施特凡·瑞沃勒

项目负责人:Marco Assandri,李然,郑飞

中国项目管理:徐吉,吴予婷 

设计团队:杨莉,王辰翰,Jan Peter Deml,Thilo Zehme,汤子泓,袁涛,马欣怡

业主:广州奇洲投资发展有限公司

中方合作设计:广州市设计院

建筑面积:6.3万平方米

建筑高度:150米


Competition 2021, 1st prize

Design Meinhard von Gerkan and Stephan Schütz with Stephan Rewolle

Project Lead Marco Assandri, Ran Li, Fei Zheng

Project Management in China Ji Xu, Yuting Wu

Team Li Yang, Chenhan Wang, Jan Peter Deml, Thilo Zehme, Zihong Tang, Tao Yuan, Xinyi Ma

Client Guangzhou Qizhou Investment Development Co., Ltd.

Partner Firm in China GZDI

GFA 62.807 m2

Hight 150 m


ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目