北京gaga空中花园餐厅 | dongqi栋栖
阅读:3167 2022-08-14

640.jpg

北京市朝阳区三里屯路19号三里屯太古里南区5号楼

Building 5, South Taikoo Li Sanlitun, 19 Sanlitun Road, Chaoyang District, Beijing, China


在密集的城市中心,dongqi Design栋栖设计将一个空中花园垂直嵌入在八米高的玻璃盒子中。用承载植物的空间结构契合gaga将美食茶饮与自然环境有机结合的品牌理念。


dongqi Design has created a garden vertically embedded in an eight-metre-high glass box, at the center of a densely populated city. Festooned with plants, the spatial structure perfectly matches gaga’s brand concept -- an organic fusion of food & beverage with the natural environment.

640 (1).jpg

640 (2).jpg

gaga和dongqi Design栋栖设计舍弃增加楼板以获得更多使用面积的做法,而是由位于空间中心的中岛吧台开始延伸出主楼梯并向上生长至空中形成景观步道,连通位于空中的室外露台的同时向不同方向延展出数个不同高度的空中小平台。


gaga and dongqi Design gives up adding second stories to increase square footage. Instead, they build a main stairway, starting from the bar counter at the center, prolonging up to the air, and finally forming several garden paths. The stairs, which connect the outdoor terrace in the air, ascend in different directions and end with small landings at different heights. 


640 (3).jpg

精心挑选的橄榄树位于平台端头,高低错落的分布于空间中,促进了空间漫步系统并营造出独特的室内垂直景观。


Carefully selected olive trees are placed on those high and low landings, being part of the vertical system of greenery paths.


640 (4).jpg

整个空间花园的结构由dongqi Design与结构工程师紧密配合,创作了一个像风筝般独立漂浮在空中的精巧钢结构系统。


The entire rustic space is a result of dongqi Design’s close cooperation with the structural engineer. This exquisite steel structure system looks like a kite flying in the sky.


640 (5).jpg

三面玻璃幕墙环绕中央区域增强了内部的自然采光,也在整体上进一步渲染了“亲近自然”的就餐气氛。


The three glass curtain walls that enclose the space and the roof at the center are specially designed to allow natural light to enter, further contributing to the green ambiance.

640 (6).jpg

640 (7).jpg


同时dongqi设计了可调节的灯光系统,融合在空中花园结构中,模糊自然光与人造光的感知界线,营造白天与日落后不同的就餐氛围。菜单自然延伸自吧台上方的结构系统,与三面操作台合作服务于不同的就餐功能需求。


Meanwhile, dongqi manages to integrate the adjustable lighting system with the garden structure in the air. Such design blurs the line between the sunlight and the artificial light to give two distinctive dining experiences -- one is in the daytime and the other is after sunset. The menu boards naturally descend from the structural system above the bar. They work efficiently with the three-sided operating desk to serve different dining functions and demands.

640 (8).jpg

640 (9).jpg


具备完全不同材料气氛的竹木和不锈钢的相间排列构筑了空间独特的氛围。保持了强烈秩序的竖向语言为自由的楼梯形态创造节奏。经过仔细处理的竹木板侧面的细腻纹理传达了亲近温和的质感,与截然不同的不锈钢的组合塑造了品牌的独特气质。


The alternate use of bamboo and stainless steel, which have different material vibes, also results in an appealing atmosphere for the space. As their vertical arrangement indicates rigid orders, a rhythmic element is added to the freely floating staircase. In addition, the specially treated bamboo boards, full of gentle and delicate texture, and the stainless steel that is starkly different from bamboo, all help to shape the unique brand identity. 


640 (10).jpg


dongqi精心控制从吧台到栏杆的不锈钢和竹木的组合比例与连接节点,使人在空间中漫步的同时产生梦幻的变化,且随着垂直高度的提高不锈钢的比例逐渐增加,反射和光影变化随之增强,使空间逐渐变得轻盈。


To produce fascinating changes for walkers at the garden paths, dongqi skillfully controls the percentage of stainless steel and bamboo as well as connection joints from the bar to the balustrade. The share of steel increases with the vertical height, so does the reflection and light-shadow changes, resulting in a lighter and more graceful space.


640 (11).jpg


入口采用了大面积开放式垂直折叠门,竹木与不锈钢的精妙组合将室内逻辑延伸至建筑外立面。同时两进门将地面材质划分为天然石材的室内外连通花房和抛光混凝土的室内主空间两部分。


The entrance adopts large bi-fold doors that open vertically, and the building facade continue to use the artful combination of bamboo and stainless steel from the interior design. With two gates at the entrance, the restaurant is divided into a greenhouse with natural stone flooring and the main interior space with polished concrete flooring. 

640 (12).jpg
640 (13).jpg

室内与室外的丰富过渡,为北京严寒的冬季创造了更为舒适的室内体验和就餐氛围。墙面和空中原有的柱梁最大程度的保留了原始状态,端头的厨房使用了与外立面相同构造的大面积垂直提拉窗,使食材加工过程的展示更具戏剧性。


The greenhouse serves as a wonderful indoor-outdoor transition, not only providing a better dining ambiance, but also creating a comfortable experience inside the building, against the bleak winter of Beijing. The original beams and columns besides the walls and in the air are kept as intact as possible and the kitchen on the end side of the space is equipped with the same large vertical bi-fold windows as the building facade. With these windows, food preparation becomes more entertaining.

640 (14).jpg
640 (15).jpg

gaga北京三里屯店的设计是对花园主题餐厅在垂直空间中延展的一次探索。


The design of gaga flagship restaurant in Beijing is another exploration to expand the vertical space of a garden-themed restaurant.

640 (16).jpg
640 (17).jpg
640 (18).jpg
640 (19).jpg
640 (20).jpg


楼梯打烊

Mock Up


640 (21).jpg



施工过程

Construction


640 (22).jpg



项目图纸

Drawing


640 (23).jpg

640 (24).jpg

640 (25).jpg

640 (26).jpg

640 (27).jpg

640 (28).jpg







团队:姜南,何玮婧,简仕翰娄月邵奕涵暴佳英

Team: JIANG Nan, HE Weijing, CHIEN Shih-Han, LUO Moon, SHAO Yihan, BAO Jiaying

建成时间:2021年1月

Completion: Jan, 2021

面积:430平方米

Area: 430 sqm

建筑设计:栋栖设计

Architects: dongqi Design

灯光设计:栋栖设计

Lighting Design: dongqi Design

钢结构设计:袁鑫事务所

Structural Design: XinY Structural Consultants

摄影:Alan Grillo Spina

Photography: Alan Grillo Spina



ARCHINA 所有平台上发布的项目、招聘、资讯等内容,部分由第三方提供或系统自动收录。资料版权属于第三方,若信息不实或涉及版权问题,需要版权方和第三方沟通,ARCHINA 将配合对接,并在确认无误后删除涉及版权问题的信息,相应的法律责任均由资料提供方承担。


评论


请 [登录] 后评论

关于项目