杭州海上巨鲸 | 每日互动(个推)总部办公园区 | 零壹城市建筑事务所
阅读:1180 2024-04-09

近日,由零壹城市建筑、室内、展陈一体化设计的每日互动(个推)总部——每日金座正式开放。

Recently, Merit Interactive Headquarters, designed by LYCS Architecture architecture, interior, and exhibition  integration design, officially opened.

每日金座位于杭州城西科创大走廊东部,建筑面积约87,000平方米,包含研发、办公、会议、展厅、休闲娱乐等功能配置,最多可容纳5,000人同时工作和生活。

Merit Interactive Headquarters is located in the eastern part of the West City Science and Technology Innovation Corridor in Hangzhou. It has a construction area of approximately 87,000 square meters and includes functional configurations such as research and development, office, conference, exhibition hall, leisure, and entertainment.  It can accommodate up to 5,000 people working and living simultaneously.

建筑形体如出水巨鲸一般高高跃起,底部的立体式景观如海潮将视线带向天空,起伏的曲线带来一种昂扬乐观的场所氛围。

The architectural structure rises high, resembling a giant whale jumping out of the ocean. The design ingeniously employs a three-dimensional landscape at its base, guiding the observer's gaze upward, while its flowing curves infuse the space with a sense of joy and vitality. This thoughtful design elevates the structure's aesthetic appeal enriches the spatial experience, engendering an uplifting and inspiring environment.

出水巨鲸

The Giant Whale Leaped Out of Ocean
每日互动(个推)(300766)是国内率先在A股上市的专业数据智能服务商,为互联网运营、用户增长、品牌营销、数智交通等各行业客户以及政府部门,提供丰富的数据智能产品、服务与解决方案。

Merit Interactive is a professional data intelligence service provider that is the first to list on the A-share market in China. It provides a wealth of data intelligence products, services, and solutions for customers in various industries, such as Internet operation, user growth, brand marketing, digital intelligence traffic, and government entities.

基于业主的业务类型和企业 logo“鲸鱼”,设计团队提出了“巨鲸出水”的设计概念:三座塔楼鼎立于场地东侧、西北侧和西南侧,形成包裹性的整体布局。

Based on the business type of the client and the corporate logo "Whale," the design team proposed the design concept of "The Giant Whale Leaped Out of Ocean": three towers stand on the east, northwest, and southwest sides of the site, forming a wraparound overall layout.

超尺度的裙房将三座相对独立的建筑体块托起并连结,在室内形成连续的开放空间,为不同规模的团队协作提供灵活可变的办公场景。

The oversized podium lifts and connects three relatively independent architectural volumes, crafting an indoor continuum accommodating a versatile array of office settings. This innovative design enables a fluid and adaptable working environment conducive to collaboration among teams of varying sizes and compositions.

裙房屋顶为社交、娱乐、运动等生活方式提供连续而丰富的活动空间。主体建筑仿佛一座实体化的企业图腾,持续对公司文化产生积极影响,彰显开放、创新、活力企业形象的同时,提升员工归属感。

The podium's roof provides a continuous and rich activity space for social, entertainment, sports, and other lifestyles. The main building is like a tangible corporate totem, continuously positively impacting the company culture and showcasing an open, innovative, and vibrant corporate identity while enhancing employees' sense of belonging.

巨鲸摆尾

The Giant Whale Wages Tail

建筑的外部形态力求简洁,塔楼在平面上稍作转折变化,从视觉上消减建筑体量的压迫感;每幢塔楼以左高右低的态势首尾呼应,增强了建筑单体间的联系,丰富了城市天际线的变化。

The building's volumes strive for simplicity, with slight changes in the tower's plan to visually reduce the oppressive feeling of the building's volume. Each tower responds with a trend of high on the left and low on the right, fostering a visual synergy between the structures and introducing a refreshing diversity to the city's skyline.

建筑立面抛弃水平向构图,将动态斜线元素贯彻到底。幕墙由浅灰色金属铝板、“个”字纹通风器和梯角形双层low-e中空玻璃构成,以梯形通透落地窗和矩形金属板按序错位拼合,简洁明快、错落有致。

The design of the building's facade breaks away from the traditional horizontal composition and features dynamic diagonal elements throughout. The curtain wall comprises a light gray metal aluminum plate, a Chinese character "个" (Ge) pattern ventilator, and ladder angle double-layer Low-E insulating glass. The trapezoidal transparent floor-to-ceiling window and rectangular metal plate are staggered in sequence, which is simple, clear, and well-arranged.

落地窗单元之间微妙的夹角丰富了建筑立面对光线的反射效果,形成独特的斜向纹理,在满足使用、采光与通风的基础上,伴随日照角度进行变化,多变的投影和反射呈现出鱼鳞般的生命感。

The subtle angle between floor-to-ceiling window units enriches the reflection effect of the building facade on the light, forming a unique oblique texture. Based on satisfying the use, lighting, and ventilation, with the change of sunshine angle, the changeable projection and reflection show a fish scale-like vitality.

景观海洋

Landscape Ocean

昂扬抬首的塔楼为建筑增加多重景深的同时丰富了活动场景与景观层次,在视觉效果上塑造了一种即将破浪跃起的活泼动感。

The high-spirited tower adds multiple depths of field to the building while enriching the activity scenes and landscape levels, creating a lively and dynamic visual effect that is about to break through the waves and jump up.

裙房的起伏姿态创造出多层立体空间。不同于固定流线的常规办公园区,立体化的通行模式提供了多样的动线选择。多个视点沿着步道上下穿梭,一种动态的视觉美感瞬间俘获人心。

The podium's undulating posture creates a multi-level, three-dimensional space. Unlike conventional office parks with fixed routines, the three-dimensional traffic mode provides a variety of choices. Multiple viewpoints shuttle up and down the trail, and a dynamic visual beauty instantly captures the heart.

塔楼的局部起翘有意为办公楼搭建一片新的风景。连接内外的露台为工作氛围自由,灵活的科技公司增添了办公新场景,让这里成了员工们日常聊天,小憩,脑暴的最佳场所。

The partial lifting of the tower is intended to create a new landscape for the office building. The terrace linking the indoor and outdoor spaces creates an ideal spot for the tech company's staff to socialize, recharge, and brainstorm while maintaining a flexible and free office ambiance.

疏朗简洁地绿化景观被严丝合缝的镶嵌在大楼中庭,透过高透落地窗无缝融入室内。潺潺水景和葱郁绿茵让庭院景观无论步入还是从上俯瞰都充满吸引力。

The green landscape is closely embedded in the building's atrium and seamlessly integrated into the interior through the high-permeability floor-to-ceiling window. The murmuring water scenery and lush greenery make the courtyard landscape attractive when entering and looking down from above.

折线型的大台阶为公共活动提供了极大的想象空间。除作为园区内部重要的交通组成外,还为户外休憩、路演、交流提供了理想场所。无论是木纹座凳,绵延、穿插的景观花池都为大台阶赋予了额外的魅力。

Large zigzag steps provide a great imaginative space for public activities. Beyond facilitating movement, these steps offer spaces for relaxation, events, and interpersonal interactions. Accented with wooden stools and creatively designed planting pools add charm and utility, underscoring the project's commitment to creating spaces supporting various activities and experiences.

海洋万物

All Living Things in the Ocean

“海洋文化”被同样延续进了室内设计,零壹城市相信一个有温度的,包容的办公空间,可以让每个员工更加有归属感和荣誉感。设计提取海洋相关色彩和元素融入公共空间设计之中,打造充满活力和能量的企业氛围。

"Ocean Culture" has also been integrated into interior design. LYCS Architecture believes a warm and inclusive office space can give every employee a sense of belonging and honor. The design team will extract ocean-related colors and elements into public space design, creating a vibrant and energetic corporate atmosphere.

得益于一体化设计,建筑构件包括管线都成为重要的设计元素:设计团队创新研发的主题色天插系统解放了室内布局,让整体空间尽显开阔。随时随地的讨论是每日互动独特的工作方式,于是,设计团队提出围绕墙体留出空间,将立面铝板的内立面变为白板墙,让讨论在阳光下随时随地展开。

Thanks to integrated design, building components, including pipelines, have become important design elements: the design team's innovative theme color sky insertion system liberates the indoor layout and makes the overall space appear spacious. Discussing anytime and anywhere is a unique working way for Merit Interactive, so the design team proposed leaving space around the wall and transforming the inner facade of the aluminum panel into a whiteboard wall, allowing discussions to unfold anytime and anywhere in the sunlight.

结语

Conclusion

基于互联网公司灵活多变的协作模式和丰富多彩的生活方式,零壹城市为每日互动“量身”定制了一座将工作方式和企业文化完美融合的地标性总部。这座筹备六年之久的建筑以轻盈,愉悦的姿态为城市注入了新的能量与活力。

Based on Internet companies' flexible collaboration mode and colorful lifestyle, LYCS Architecture has customized a landmark headquarters for Merit Interactive that perfectly integrates working methods and corporate culture. After six years of preparation, the building injects new energy and vitality into the city with a light, cheerful gesture.


海上巨鲸 | 每日互动(个推)总部办公园区

地点:中国,杭州

业主:每日互动股份有限公司

面积:87,000平方米

设计时间:2018年6月—2021年10月

建造时间:2019年8月—2023年10月

建筑、室内、展陈设计:零壹城市建筑事务所

配合设计院:浙江工业大学工程设计集团有限公司

施工方(建筑):中南集团

施工方(室内):亚厦集团

摄影:山间影像、刘康仁

摄像:山间影像

The Giant Whales | Merit Interactive Headquarters

Location: Hangzhou | China

Client: Merit Interactive Co.,Ltd.

Area: 87,000 ㎡

Design Date: 2018/06—2021/10

Construction Date: 2019/08—2023/10

Architecture、Interior、FF&E、Exhibition Design: LYCS Architecture

Cooperative Design Institute: Zhejiang University of Technology Engineering Design Group Co., LTD.

Construction Contractor (Architecture) : Zhejiang Zhongnan Construction Group

Construction Contractor (Interior) : ZheJiang YASHA Decoration Co.,Ltd.

Photography: Inter_mountain images、Kangren Liu

Video: Inter_mountain images



本文来自于时尚办公网微信公众平台,版权归时尚办公网所有


评论


请 [登录] 后评论