阳光100·​桂林丽园 | 骏地设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg

阳光100·桂林丽园
SUNSHINE 100· GUILIN LIYUAN
桂林,广西 GUILIN,GUANGXI


“舟行碧波上,人在画中游”



01
ORIGIN | 源起


山青·水秀·洞奇·石美

桂林山水是中国山水的代表

喀斯特地形构成了别具一格的桂林山水

这里的山,平地拔起,千姿百态

这里的水,蜿蜒曲折,明洁如镜


▼图片来自网络 From The Internet

640.webp (1).jpg

项目位于广西省桂林市象山区贵阳公路以西2公里处,山川秀美,远离喧嚣,享有得天独厚的自然山水风光。

The project is located in Guilin City, Guangxi Province where is far awafrom the hustle and bustle.


▼图片来自网络 From The Internet

640.gif

设计立意:五山画境·印境自然

落霞与孤鹜齐飞,秋水共长天一色

山水画境,雅韵栖居 


02

BUZZCITY | 营城


形制·格局·空间·情趣·意境

Form, Pattern, Space, Taste, Mood

640.webp (2).jpg

高深致远,庭院深深

方如形意,珠围翠绕

一步一景,醉在其中

华灯初上,月朗星稀


640 (1).gif

借山、造水、品田、踏云,设计师采用内部造景,外部借景策略使这幅山水画更加流光溢彩。


Wirth the integration of indoor and outdoor landscaping, the "landscape painting" becomes more colorful.

▼总体彩色平面图  Site Plan

640 (2).gif

▼功能分布 Functional Distribution

640.webp (3).jpg

▼规划生成 Planning Generation

640 (3).gif

▼一期及示范区鸟瞰图  Aerial View

640.webp (4).jpg

空间演变 Space Evolution


640 (4).gif

设计结合地形,营造曲折变化的街道形态,主街组团道路、私有庭院形成有层级感的归家流线。

The design combines the terrain to create a winding street shape.
组团入口相互独立保证私密性,组团间形成大面积集中景观,提升产品品质,独享庭院由巷道进入,使居住更加私密。 

The group entrances are detached where there is greater privacy. A large area of concentrated landscape is created between the groups to make the residence more private as well.


▼网红打卡地  Lively Place 

640.webp (5).jpg

03
GARDEN | 造园


飞簷下·游园入画

初入售楼处,循着曲折小径

远山朦胧,竹林疏影横斜婆娑

由市井喧闹过渡到园居清雅

抛开尘世的浮光掠影


▼售楼处效果图 Sales Center Rendering

640.webp (6).jpg

一半显水,一半隐山,一步一景,层层递进,明镜水面与风雨连廊私密围合,空间交流互动。

The water surface and corridor are cleverly connected to create unique spatial fusion.


▼故事流线 Story Streamline

640.webp (7).jpg

寻山观水、踏云揽月、听风品茗、怡然自得… …

园林的曲折回环,亦实亦虚的意境时常使游人沉醉其中,这种独特的造镜手法被运用到丽园示范区设计中,意在营造一种虚实相间的空间序列。

The unique mirroring technique is applied to the design of the Liyuan demonstration area, which aims to create a spatial sequence of real and virtual world.


▼功能分布 Functional Distribution 

640.webp (8).jpg

售楼处效果图 Sales Center Rendering

640.webp (9).jpg

取法传统建筑精髓“坡屋顶”,再造了一个流动弧线型的曲面建筑,轻盈得仿佛从荆楚大地飞扬而起,又承袭氤氲历史的文化基因而与环境融为一体。

Taking the essence of traditional architecture, the "sloping roof" recreates a curved surface structure, which inherits the cultural genes of history and integrates with the environment.


黑灰色金属屋面构成建筑屋顶上的脊骨,绵延起伏好似青山峰壑,与地面宽缓的水景观构成行云流水般的山水意象。

The black-graymetal roof forms the spine on the roof of the building. It stretches like a green mountain peak, and the water landscape on the ground forms a landscape of mountains and rivers.


▼售楼处效果图 Sales Center Rendering

640.webp (10).jpg

如果说通透的玻璃表达的是若有若无的朦胧,那起伏的屋面则是述说着见山不是山的禅境。一虚一曲将传统山水画中的墨画蕴意、水乡淡雅,演绎的更为传神。 

Transparent glass and tortuous roofs reflect traditional landscape painting.


▼售楼处效果图 Sales Center Rendering

640.webp (11).jpg

室内通透,室外庭院景观细致,做到一步一景,注重不同空间之间的视觉联络,形成虚与实,现代与古朴,室内与室外融合的形式。


The interior is transparent and the outdoor courtyard landscape is meticulous, which forms a form of virtual and real, modern and simple, indoor and outdoor integration.


▼售楼处效果图 Sales Center Rendering

640 (5).gif

▼售楼处立面&剖面图 Elevation&Section

640.webp (12).jpg

通透的玻璃幕墙增加轻盈感与现代感,同时辅以灰空间设计,使建筑内外之间的联系变得愈加微妙,隔而不断,若影若离。
 
The transparent glass curtain wall creates a sense of lightness and modernity, and is complemented by a grey space design, which makes the connection between the inside and outside of the building more subtle.
 
04
SCENE | 入境


潜心雕琢、自在其中

随廊越坡,涓涓流水细浸阶

凭阑得静观之趣

俯视池水,弥漫无尽

聚而支分,去来无踪


▼别墅效果图 Villa Rendering

640.webp (13).jpg

大面积的玻璃帷幕通透如玉,与水中倒映虚实交错互为对景,再由天光云影充当背景,营造出“清风徐来,水波不兴”的生态美感和恬淡心境。

The large-area glass curtain is transparent like jade, the skylight cloud shadow acts as the background, creating the ecological beauty and faint atmosphere.
 


▼别墅效果图 Villa Rendering

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

190㎡别墅一层平面图 First Floor Plan

640.webp (16).jpg

190㎡别墅二层平面图 Second Floor Plan

640.webp (18).jpg

190㎡别墅三层平面图 Third Floor Plan

640.webp (17).jpg

▼别墅效果图 Villa rendering

640.webp (19).jpg

建筑造型提取桂林山形,简化为双坡屋顶形式,让建筑充满活力,采用院落式布局,立面注重虚实对比,强调新旧建筑碰撞的感觉,突出野奢的度假感。

The architectural shape extracts the shape of Guilin Mountain and simplifies it into adouble-sloping roof form, It also adopts the courtyard layout, the facade pays attention to the contrast between thevirtual and the real.


▼别墅效果图 Villa rendering

640.webp (20).jpg

外墙色彩以枫木色色调为主,坡屋面色彩以灰色调为主,冷暖对比色调,让建筑立面层次更为丰富。

The color of the exterior wall is mainly in the color of maple, and the color of the sloping roof is mainly gray, and the contrast of the warm and cold colors makes the layers of the building more rich.


▼场地剖面 Section

640.webp (21).jpg

荣获2019年美国金砖奖优胜奖
2019 American Gold Nugget Merit Award


640.webp (22).jpg

项目信息:

业主名称:桂林阳光壹佰置业有限公司

项目地点:广西省桂林市象山区

建筑&景观设计:深圳市骏地建筑设计有限公司

曾获奖项:2019年美国金砖奖优胜奖

设计总顾问:张嵘、陈卫伟

设计团队: 杨斌、李云花、谭朝锋、冼琳、任晓春、林俊琪、李卫

景观团队:余倩绮、郑婷婷、袁春洋、沈红霞、卢进、车磊

建筑面积:约 7.9万 ㎡

景观面积:约 11万 ㎡

设计时间:2018年

 

Project Information:

Owner Name: Guilin Sunshine Real Estate Co., Ltd.

Project Location: Xiangshan District, Guilin City, Guangxi Province

Architecture & Landscape Design: Shenzhen Jund  Architectural Design Co., Ltd.

Award-winning: 2019 Gold Nugget Merit Award

Design general counsel: Robin Zhang, William Chen

Design team: Allen Yang, Emma Lee, Front Tan, CindyXian, Xiaochun Ren, Junqi Lin, Wei Li

Landscape Team: Rain Qi, Tingting Zheng, Chunyang Yuan, Hongxia Shen, Jin Lu, Lei Che

Building Area: About 79,000 m2

Land Scapearea: About 110,000 m2

Design Time: 2018


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12    |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照