枣庄奥德·瑞沂府示范区 | 艾沃景观事务所
阅读:2039 2021-01-10

艺术要产生意义,

就要和现实生活有所联系,

这才是艺术馆或者美术馆的意义所在。

                                                                  ——John Idema


640.webp.jpg

640.webp (1).jpg

本案作为区域性楼盘的标杆性存在,品质及主力客群定位清晰明确。甲乙双方经过讨论,决定景观风格以现代简洁为主要调性。在体现售楼处品质的同时也需要植入大区未来生活场景。

As a benchmark of regional real estate, this case has a clear positioning of quality and main customers. After discussion, Party A and Party B decided to take modern simplicity as the main tonality of the landscape style. While reflecting the quality of the sales office, it is also necessary to implant the future life scene of the region.


640.webp (2).jpg

01

场地认知

Site recognition


本案位于山东省枣庄市台儿庄区,地处台儿庄北部新区,是未来台儿庄发展的核心区域。周边交通,教育资源丰富,基础设施较为完善。有别于常规的单一地块,初始拿到项目,中心道路基面已经完成,整个地块由内部中心道路划分为南北两大地块。示范区地处中心区域,亦被道路分割开来。

The Southern Sales Office building, with modern and simple style, is the permanent existence of our late convenient service. The north side is the main entrance of the north area, which is the exhibition area of the North block. How to connect the north and South blocks to make them more integrated? How to save cost on the basis of giving consideration to the exhibition and reflect the future life scene in the region? Become the focus of our thinking.


640.webp (3).jpg

南侧售楼处建筑,风格现代简洁,作为我们后期便民服务的永久性存在。北侧为北区主入口,为北地块展示区。如何联系南北地块,使其更加整体?如何在兼顾展示的基础上节约成本,体现未来大区生活场景?成为我们思考的重点。

The case is located in Taierzhuang District, Zaozhuang City, Shandong Province, which is the core area of Taierzhuang development in the future. The surrounding transportation, education resources are rich, and the infrastructure is relatively perfect. Different from the conventional single plot, the foundation surface of the central road has been completed when the project is initially obtained. The whole plot is divided into two large plots of North and south by the internal central road. The demonstration area is located in the central area and is also separated by roads. 


02

设计灵感

Design inspiration


“明净”、“空旷”、“匀质”、“静谧”、“朦胧”, 在这个空间里淋漓尽致体现。光与影的变换,明与暗的交接,薄与厚的对比,虚与实的渗透,动与静的结合,是设计师对空间环境的感悟营造,更是直面静与光的交融哲学。

"Bright and clean", "open", "homogeneous", "quiet", "hazy" are fully reflected in this space. The transformation of light and shadow, the transition of light and dark, the contrast of thin and thick, the penetration of virtual and real, and the combination of dynamic and static are the designer's perception of the space environment, and the philosophy of directly facing the blending of static and light.


640.webp (4).jpg

03
形态生成分析

Design analysis


基于人流动线,我们以虚实景墙划分空间,通过水台跌水,营造竖向变化,给人以丰富的空间体验。

Based on the line of people flow, we divide the space with virtual wall, and create vertical changes through the water table to give people rich space experience.

640.gif

04

城市界面

Urban interface


|光与影的艺术变换,动与静的空间魅力|

The transformation of light and shadow,the charm of dynamic and static

“光是一种把空间戏剧化的重要元素。” 空间与光的交错和相融,赋予了空间灵动而有生命力的语言。

"Light is an important element in dramatizing space." The interweaving and blending of space and light endows space with vivid and vital language.


640.webp (5).jpg

|售楼处|

Sales Office

南侧售楼处以完全通透的方式将建筑立面完全展示,我们遵循场地条件,利用建筑简洁现代的风格,两侧通过水台将售楼处围合,以高低错落的水台跌水涌泉来增强水的趣味性,利用建筑与水景材质的黑白对比来烘托建筑。造型松与艺术雕塑的点缀,更能丰富售楼处的光影变化,使虚与实相互渗透。

The sales office on the south side completely displays the facade of the building in a completely transparent way. We follow the site conditions and use the simple and modern style of the building. The sales office is surrounded by water platforms on both sides. The water table falls and springs are scattered to enhance the interest of water. The black and white contrast between the building and the waterscape materials is used to contrast the building. The decoration of plastic pine and art sculpture can enrich the light and shadow changes of the sales office, and make the virtual and the real permeate each other.

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

|酒店式入口|

Hotel-Style-Entrance

北侧大门作为永久性的入口空间,亦是我们展现大区未来生活场景的存在,以一个半室内空间作为归家的过渡,设计上以简洁、大气的造型体现项目的整体形象。大门墙体深浅材质的对比增强入口大门的提示性,入口处水景涌泉的活泼更与大门产生鲜明的动静对比。运用黑白穿插的铺装线条联系南北,增强导向性,使其更加整体。

As a permanent entrance space, the north gate also shows the existence of future life scenes in the region. A half interior space is taken as the transition to home. The design reflects the overall image of the project with simple and atmospheric modeling.The contrast of deep and shallow materials of the gate wall enhances the suggestiveness of the entrance gate, and the lively waterscape spring at the entrance has a distinct dynamic and static contrast with the gate. Use black and white interspersed paving lines to connect the north and the south, enhance the guidance, and make it more integrated.

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg


05
艺术生活
Art life

|礼遇门厅|

Outdoor living room

以入口大门划分空间,后场植入了未来大区生活的功能,作为我们未来艺术生活场景的体现,被永久性的保留下来。内部水景高低错落的组合,有镜面水亦有水台跌水,更有格栅水瀑,演绎了水的不同形态,为未来大区生活注入活力与趣味。廊下顶部的开窗,侧墙的开窗,使墙体虚实结合,有明有暗。身处其中,光影斑驳,水声潺潺。不如坐下,饮一杯茶,当个归乡客。

The space is divided by the entrance gate, and the function of future regional life is implanted in the backyard, which is the embodiment of our future art life scene, which is permanently preserved. The combination of high and low water features, including mirror water, water table drop, and grid water waterfall, shows the different forms of water and injects vitality and interest into the future life of the region. The windows at the top of the gallery and the side wall make the wall combine with the real and the light. Among them, light and shadow mottled, water murmur. It's better to sit down, have a cup of tea and be a homecoming.

640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

06

我思故我在

I think, therefore I am


景观是连接人们与土地的情感纽带,是温暖的力量和心灵的依归,好的设计既可以启发人们体验生活的喜悦,又可以抚慰心灵与精神。让艺术和现实生活有所联系,我们塑造的不是封闭的欣赏空间,而是更加开放的参与空间,使人行于水波间,便已知河流之意;坐于格栅下,便已品光影之态,它不是可望不可即的工艺品,而是我们切实的生活,是有情感记忆的参与空间。

Landscape is the emotional link between people and the land, is the warm power and spiritual attachment, good design can not only inspire people to experience the joy of life, but also comfort the soul and spirit. Let art and real life have a connection. What we create is not a closed appreciation space, but a more open space for participation, so that people can know the meaning of the river when they walk in the water waves. Sitting under the grille, they will have tasted the state of light and shadow. It is not an impossible handicraft, but our real life, and a participation space with emotional memory.


项目名称:奥德·瑞沂府示范区

项目地点:中国.山东.枣庄

用地规模:3000平方米

服务内容:全阶段

开发商:奥德集团&瑞沂置业

设计方:EVER艾沃景观

摄影师:邱文建筑摄影

Project name: Aode Ruiyi government demonstration area

Project location: Zaozhuang, Shandong, China

Land use scale: 3000 square meters

Service content: Whole stage

Developer: ORDER GROUP&RUIYI REAL ESTATE

Designer: EVER  LANDSCAPE

Photographer: ARCH.QW PHOTOGRAPHY




评论


请 [登录] 后评论